Kendisi, muksirun sahabileri; Ebu Hüreyre, Abdullan bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Cabir bin Abdullah ve Abdullah İbn Abbas şeklinde sıralamıştır.
Bazı sahâbîlerin çok sayıda hadis rivayet etmesinin en önemli sebebi hadis rivayetine duydukları özel ilgidir. Bunların başında 5374 rivayetiyle Ebû Hüreyre gelir.
Bunlar; Ebu Hüreyre, Abdullah İbn Ömer, Enes b. Malik, Hz. Aişe, Cabir b. Abdullah ve Abdullah İbn Abbas'tır.
Diğer taraftan sahabi kadınlar içinde tek başına Hz. Âişe'nin rivayeti 2081'e ulaşmaktadır. Hz. Âişe'yi çıkardığımızda diğer kadın sahabilerin rivayet ettikleri hadis sayısı 458 civarındadır.
İlgili 34 soru bulundu
En hayırlı kadın odur ki; bakınca içine huzur verir, emretsen itaat eder, sen yokken malını ve namusunu korur. Peygamberimiz (as) acaba bu hadiste neden "emretmek" kelimesini kullanmıştır. Bunu "istemek" olarak mı anlamalıyız ya da başka anlamları mı vardır? Hadiste geçen ifade istemek anlamındadır.
Sahabe, Muhammed'i hayatında en az bir defa görmüş kişilerdir. Sayılarının 124.000 civarında olduğu sanılmaktadır. İlk sahabe eşi Hatice, son ölen sahabe Ebu Tufeyl Âmir bin Vâsile el-Leysî'dir.
Dünyanın en zeki, bilgili kişileri arasında kabul edilen Amr bin As'ın hayatı ve biyografisi merak edildi. Amr bin As birçok kaynağa göre dünyanın en zekileri listesinde yer almaktadır.
Ebû Bekir (ra)'in sıddık ünvanını, tereddütsüz onun nübüvveti ve miracı tasdikinden dolayı aldığını açıklar. (1) Bu açıklaması kısa ve açık değilse de biz buradan, Hz. Ebû Bekir (ra)'in niçin sahabeler içinde en faziletli olduğunun bir sebebini görürüz. O da, onun iman ve teslimiyetteki yüksek keyfiyetidir.
En Üstün Sahâbîler.
Ehl-i sünnet âlimlerine göre en faziletli sahâbî Hz. Ebû Bekir'dir. İmam Şâfiî sahâbe ve tâbiînin, Endülüslü âlim Ahmed b.
Sonradan Müslümanlıktan çıkan kişiler sahabe sayılmaz. Her ne kadar kafirken Hz. peygamberi (S.A.V.) kişi görmüş olsa dahi, eğer Müslüman olmamış ise sahabe olamaz.
Resulullah efendimizin her sözü hadis-i şerifti. Ne söylemişse hepsini rivayet ettiler. 60 dakikada birkaç hadis-i şerif söylenmez diyen çıkmaz. Çıkarsa insaf sahibi olmadığı anlaşılır. En meşhur hadis kitabı olan Buhari'de, mükerrer olanlar dâhil 7275 tane hadis vardır.
Muhammed'i (s.a.v.) takip etmeye, onun yanında bulunmaya ve onun anlattıklarından istifade etmeye son derece önem vermiştir. Hz. Ömer, pek çok hadis rivayet etmiştir. Yapılan tespitlere göre o, yaklaşık 539 hadis rivayet etmiştir.
Kaynaklarda “el-aşeretü'l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi'l-cenne”, “el-aşeretü'l-meşhûdü lehüm bi'l-cenne” gibi ifadelerle anılan bu on sahâbî Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf, Sa'd b. Ebû Vakkās, Ebû Ubeyde b. Cerrâh ve Saîd b. Zeyd'dir.
İslam'ın ilk günlerinde Mekke'de adı geçen ilk Türk sahabi, Ebu Ubeydullah Süreyc et-Türkî'dir. Süreyc, Hz. Peygamber'in dedesi Abdulmuttalib'in en büyük oğlu olan Haris'in hizmetlisidir. Hanımı Raika da ilk Müslüman Türk sahabiyesidir.
Sümeyye bint Hubbât ya da Pamuk (Arapça: سمية بنت خباط), İslam'da "ilk şehit" olarak kabul edilen kadın sahabi.
İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir. İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir.
Mekke'nin en zengin ailelerinden birine mensuptu. İslam peygamberi Muhammed ondan şu sözlerle bahseder: Mekke'de Mus'ab bin Umeyr'den daha güzel giyinen, daha yakışıklı ve nimetler içinde yüzen başka bir genç görmedim.
Kur'anda İsmi Zikredilen Tek Sahabi Zeyd bin Harise Kitap Açıklaması İslam'ı ilk kabul eden ve Kur'an'da anı anılan tek sahabe olan Zeyd bin Harise'nin Peygamberimizin terbiyesi altında geçmiş hayat hikayesinden oluşmaktadır.
Hz. Ali (ra) 599 yılında (hicretten 23 yıl önce) Receb ayının 13. gününde Mekke´de Kabe´nin içinde dünyaya geldi. Babası Peygamberimizin (Sav) amcası Ebu Talib, annesi ise Esat Kızı Fatime´dir.
Kur'anın bütününü ezbere bilen bu sahabelere “kurra” deniliyordu. İbnu Mes'ud, Muaz, Salim, Ubey ibn Ka'b, Aişe, Hafsa, Ümmü Seleme, Ebu Zeyd bunlardan sadece birkaç tanesidir. Merhum Muhammed Hamidullah, Resulullah vefat ettiği zaman Kur'an hafızlarının sayısının üç bin kadar olduğunu ifade eder.
Hz. Peygamber'den sadece on yaş küçük olduğu halde evlâtlığı olmasından dolayı önceleri Zeyd b. Muhammed diye anılırdı.
Affân, Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf, Talha b. Ubeydullah, Sa'd b. Ebû Vakkas, Osman b. Maz'ûn, Saîd b. Zeyd, Ayyâş b.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Allah Resulü'ne (sav) hizmet etmede adeta yarışırlardı. Bunlardan bazıları vardı ki Resulullah (sav) onlarla övünür, kendilerine hayır duaları ederdi. Sizler için Peygamber Efendimizin (sav) iltifatına mazhar olan 3 sahabe; Hassan bin Sabit, Enes bin Malik, Üsame bin Zeyd ve onlar için yaptığı duaları derledik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri