TÜRKİYE 18'İNCİ SIRADA Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle listenin 18'inci sırasında yer alıyor.
Kitap okuma oranları Belçika'da %7,9, Avusturya'da %7,2, Romanya'da %6,2 ve Fransa'da %2,6. Türkiye'de ise bu oran %10'u geçmiş durumda. Doğu Asya ve Pasifik %95,7 ile okuryazarlık oranı en yüksek olan iki bölge.
Türkiye'de 23 Nisan hem Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hemde Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü kapsamında Kütüphaneler Haftası olarak kutlanıyor. Şurada Paylaş! Dünya Kültürü Puan Endeksi'ne göre dünyada en çok kitap okuyan ülke Hindistan, ikinci sırada ise Tayland ve ardından Çin geliyor.
UNESCO: Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sırada Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride.
Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor.
İlgili 21 soru bulundu
İSTANBUL (AA) - Eğitim platformu GoStudent tarafından 7 ülkede yapılan araştırmaya göre, Türkiye'deki 11 ila 18 yaş arasındaki gençler, 2021'de ortalama 25 kitap okuyarak, Hollanda, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Meksika'daki akranlarını geride bıraktı.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren, 4 ayda bin 53 kitap okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk için "En Çok Kitap Okuma" rekoru sertifika töreni düzenlendi.
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
Türkiye'de gelir dağılımı eşitsizliği oldukça yüksektir ve birçok insan yeterli gelire sahip değildir. Bu nedenle, kitap okumak için gereken maddi kaynaklara erişemeyen insanların sayısı oldukça fazladır. Ayrıca, kitap fiyatları da yüksek olduğu için, insanların kitap okuma alışkanlıklarını geliştirmesi zorlaşıyor.
Türkiye'de, okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor. Rapora göre, Türkiye'de bir kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor. Dünya ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla.
'Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası'nın sonuçlarına göre Türk halkı senede 7 kitap okuyor. Her 4 kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı varken yüzde 31'lik bir dilim hiç kitap okumuyor.
Türkiye, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor. Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
2008-2022 yılları arasında kadınlarda okuma yazma bilen oranı %86,9'dan %95,9'a, erkeklerde ise bu oran %96,7'den %99,3'e yükseldi. Okuma yazma bilen oranının 2022 yılında en yüksek olduğu il %99,0 ile Antalya olurken bu ili sırasıyla Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli takip etti.
En ünlü manga serilerinden One Piece'in tek ciltli kitabı satışa çıktı. Dünyanın en uzun kitabı unvanını taşıyan eser, 21 bin 450 sayfa. 50 adet üretilen sınırlı sayıdaki kitaplar, 7 Eylül'de piyasaya sürülmesinin ardından günler içerisinde tükendi.
Türk'ün alkışlanması gerektiğini anlatan Tutulmaz, "Gerçekten bin 53 kitap okuyabilmek ancak rekorla adlandırılabilirdi. Çünkü günümüzde kitap okumanın çok sınırlı olduğu bir dönemdeyiz. Mahir'imiz bu davranışı ile mahirliğini gösterdi, bütün arkadaşlarına ve biz büyüklere örnek oldu" dedi.
Araştırmalara göre, genç yaştan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığı gelişir ve kelime hazinesi, standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatın birçok alanını etkileyebilir.
Okumak bir ihtiyaçtır, bir zorunluluktur. Okumak bizi bilgilendirir, geliştirir, aydınlatır. Okumak bize yeni ufuklar açar, yeni fikirler verir, yeni bakış açıları kazandırır. Okumak bizi daha iyi, daha etkili bir insan yapar.
Google'ın gelişmiş algoritma sistemine göre, cevap yaklaşık 130 milyon kitap. Ya da tam sayı vermek gerekirse: 129.864.880. Şimdiye kadar yazılmış her bir kitabı saymanın neredeyse imkânsız olduğunu kabul ediyoruz.
Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
Okumanın yaşı yoktur! Bu sözü hem eğitim hayatı için hem de kitap okuma alışkanlığı için kullanabiliriz. Kitap okuma alışkanlığı bulaşıcıdır. Evde kitap okuyan ebeveynler var ise çocuklar bu alışkanlığı istem dışı elde ederler.
Şintoizmin kutsal bir kitabı yoktur ama çeşitli efsanelerin anlatıldığı birçok kitap bulunur. Bu kitapların başında, aynı zamanda en eski kaynakları olan ''Kojiki'' kitabı gelir. Toplam üç bölümden oluşan kitapta Antik Japonya'ya ait çeşitli efsaneler ve mitolojik hikayeler bulunuyor.
Daha önce Gaziantep'te, 10 yaşında bir çocuk, 1 dakikada 11 bin 750 kelime okuyarak dünya rekoru kırmıştı. Amerikalı Mariel Aragon'un 6 bin kelimelik rekorunu ikiye katlayan Tarık Yiğit'in rekorunu Silifke'den Enes Acun 1 dakikada 14 bin 430 kelime okuyarak yeni bir dünya rekoruna imza attı.
Dünyanın en hızlı okuyucusu olarak 25.000 kelimeyi bir dakikada okuması ile nam saldı.
9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, okuma konusunda Türkiye'nin en hızlı okuyan bireylerinden birisiydi. Hızlı okuma eğitimi almıştır. Dakikada 5 bin ile 7 bin arasında kelime okuyabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri