Bademciklerin ve burun kanallarının aşırı büyüklüğü çocuklarda horlamanın en önemli nedenidir. Diğer sebepler; burun tıkanıklığı, alerji, reflü, obezite, fasiyal kemer bozuklukları ve Down sendromudur. Genel itibariyle çocuk horlaması önemli görülmelidir.
Çocuklarda horlamanın nedeni geniz eti
Özellikle devamlı seyreden ve şiddeti giderek artan bir horlama söz konusu olduğunda çocuğun zaman kaybedilmeden detaylı bir muayeden geçirilmesi gerekiyor. Çocuklarda horlama, geniz eti, bademcik gibi sorunlardan kaynaklanıyor.
Ciddi düzeyde horlaması olan çocuklarda, horlama nedeniyle apne dediğimiz olay gerçekleşiyorsa, uyku sırasında çocuğun nefesi kesiliyorsa ya da defalarca uykudan uyanıyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayenesi yaptırılmalıdır.”
Ağız-baş-yüz skorlaması yapılır. Endoskopik muayene ve polisomnografi gerekebilir.Çocukların horlama tedavisinde medikal ve cerrahi yöntemler izlenmekle beraber çocuğun diş ve çene yapısı diş hekimi tarafından değerlendirilip, ortodonti tedavi açısından takip edilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Basit horlama tedavisi evde kolay yöntemlerle yapılabilir. Kilo vermek, uyku öncesi alkollü içki tüketmemek, hafif bir akşam yemeği tercih etmek, horlama yastığı adı verilen yüksek bir yastık tercih etmek, yeni nesil horlama bantları kullanmak horlamanın önüne geçmek için uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
Küçük çenesi ve ensesi olan çocuklar dilin arkasındaki boşluk nedeniyle horlayabilir. Bademciklerin ve burun kanallarının aşırı büyüklüğü çocuklarda horlamanın en önemli nedenidir. Diğer sebepler; burun tıkanıklığı, alerji, reflü, obezite, fasiyal kemer bozuklukları ve Down sendromudur.
Horlama yetişkinler kadar çocuklarda da sık görülen bir sorun. Üstelik horlamanın şiddeti, burun tıkanıklığının derecesine göre çok kuvvetli olabiliyor. Horlama, çocuğun uyku kalitesini bozarak gelişimini olumsu yönde etkileyebiliyor.
Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekir.
Geniz etinde büyümenin yol açtığı belirtiler: Horlama, uyurken soluk alışverişinde kısa süreli duraklama (uyku apnesi), nefes alıp verirken ses çıkarma, burundan çok ağız ile soluk alıp verme, yutmada güçlük, burun tıkalıymış gibi genizden konuşma, ağızdan nefes alıp vermeye bağlı ağız kokusu, dudaklarda çatlama ve ...
Horlama sorunu yaşayanlar hangi pozisyonda yatmalı? - YouTube. Horlama sorunu yaşayanlar sağa ya da sola doğru yatmalı. Horlamaya en çok sırt üstü yatanlarda rastlanır. Sırt üstü yatmayı engellemek için basit önlemler alınabilir.
Geniz etinin alınması genel anestezi altında yapılır. Ağız açacağı denilen bir alet uygulanarak ağız açık hale getirilir ve küçük dil arkasına yerleşmiş olan geniz eti küret adı verilen aletler ile kazınarak alınır. Ameliyat sırasında komplikasyon görülmesi çok nadir bir durumdur. Durdurulamayan kanama olabilir.
Gerçekte, horlama sesi, daralmış hava yollarında vücudun fazlasıyla çaba harcayarak nefes almaya çalışmasından kaynaklanmaktadır. Horlama her zaman masum değildir, bazen yaşamı bile tehdit edebilen "uyku apnesi" denilen tehlikeli bir hastalığın belirtisi olabilir.
Bademcikler boğaz boşluğunun yarısından fazlasını doldurduğunda çocuklarda solunum ve yutma ile ilgili sorunlar başlar. Bademcikleri çok büyük olan çocuklarda uykuda horlama ve uykuda soluk kesilmesi (apne) sorunları çok sık görülür.
Geniz eti, burun ve boğaz arasında yumuşak damağın gerisine yerleşmiş bir lenf dokusudur. Geniz eti, doğumdan itibaren büyümeye başlayarak 3 ile 5 yaşları arasında en büyük boyutuna ulaşır. Genellikle 7 yaşından sonra küçülmeye başlar ve 10-12 yaşta ileri derecede gerilemiş olur.
Burun tıkanıklığı olan kişiler havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda büzüşebilen dokuları hava yoluna doğru çeker, böylece burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar.Burun tıkanıklığı yapan deviasyon problemleri,burun eti büyümesi,polipler horlama yapabilirler.
Uyku anından damak bölgesinin gevşemesi, solunum yolunun daralması ve hava geçişi esnasında titreşim ses oluşumunu yani horlamayı meydana getirir. 20 yaş ve üzeri 10 erkekten 5'inde görülürken, kadınlarda ise 40 yaş sonrası ve özellikle menopoz döneminden sonra başladığı görülmektedir.
Yeterli düzeyde uyumamak, boğazın gevşemesini tetikler. Yanlış uyku pozisyonları da aynı biçimde solunum yollarını daraltan ve horlamaya neden olan unsurlar arasındadır. Sakinleştiriciler ya da çeşitli uyku ilaçları, horlama vakalarını artırabilir. Sigara kullanmak, üst solunum yolu iltihabına sebebiyet verebilir.
Horlama bir hastalıktır. Horlamanın kendisi tek başına bir hastalık olmakla birlikte, horlama aynı zamanda uyku apne sendromunun en önemli bulgularından biridir. Horlaması olduğu halde uyku apnesi olmayan kişilerde, kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalıkların görülme sıklığı daha fazladır.
Horlama psikolojik nedenlere bağlı olabilir mi? Horlamanın stres ve psikolojik nedenlerden etkilendiği bilinen bir durumdur. Stres altındayken uykunun derinleşmesi oldukça zorlaşır ve bu durum da doğrudan uyku düzenini bozan bir durumdur.
Uykuda soluk alıp verme esnasında üst hava yollarının çevresindeki küçük dil, büyük dil kökü, gırtlak kıkırdakları ve yutağın içini döşeyen dokuların titreşimi sonucu meydana gelir. Hava yollarındaki mevcut darlık arttıkça horlamamanın şiddeti de artacaktır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri