7 Köşeli Yıldız -Septagram- Perilere ve sihire olan inancın sembolü, yedi ışının yıldızıdır. Yüce benliğimizin 7 ışını ise; İrade, Sevgi, Zeka, Huzur, Güç, Dürüstlük ve Büyü olarak anlamlandırılır.
hristiyanlıkta yaratılışın yedi gününü sembolize etmek için kullanılır ve kötülüklerden korunmak için geleneksel bir sembol haline gelmiştir. hristiyanlıkta da mükemmellik ve tanrı sembolüdür. simya'da 7 köşeli yıldızı simgeler ve eski simyacıların 7 gezegenine yorulur.
Yıldız Simgesi Anlamı
Yıldız simgesi (*), bir dizi farklı amaç için kullanılır. Bu işaret, genellikle bir dipnotu belirtmek, harflerin veya kelimelerin çıkarılmasını göstermek, varsayımsal veya belgelenmemiş bir dil formunu belirtmek veya çeşitli keyfi anlamlar için kullanılır.
"Dokuz köşeli basit bir yıldız, Bahailer tarafından genellikle İmanlarının bir sembolü olarak kullanılır. Dokuz rakamı Bahá'í Vahiy'inde önemlidir. Hz. Bahaullah, Şiraz'da Báb'ın duyurulmasından dokuz yıl sonra, Tahran'daki zindandaki görevinin imasını aldı.
Bazı araştırmacılar 6 köşeli yıldızın (hekzagram) astrolojik olarak Davud'un doğumunu veya kral olarak kutsanışını sembolize ettiği tezini ileri sürmüşlerdir. Hekzagram, astrolojide Kral Yıldızı olarak da bilinir ve Zerdüştlükte önemli bir astrolojik semboldür.
İlgili 36 soru bulundu
22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır. Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder.
Müslümanlar arasında “hâtem-i Süleyman”, Yahudi ve Hristiyanlarca “Davud Yıldızı” diye anılır. Aynı sembol, kadim Hint'te, yaratıcı Vişnu üçgeni ile yok edici Şiva üçgeninin iç içe geçmiş şekliyle yorumlanır ve maddi âlemin yaradılışı ile yok oluşunu simgeler.
Pentagram genellikle Hristiyanlar tarafından satanizmle özdeşleştirilmiş olsa da iyi ya da kötü ile ilişkili kabul edilmez. Evrensel olarak birlik ve sonsuzluk anlamına gelir.
Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın Ortadoğu`da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde 8`in cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtiliyor.
Sekiz köşeli yıldız, Türk ve İslam medeniyetinde yaygın olarak kullanılan bir sembol olarak dikkat çekmektedir. Türkistan'dan Balkanlara pek çok tarihî eserde sekiz köşeli yıldızla karşılaşılır. Anadolu'da daha çok Selçuklu yıldızı olarak anılırken sekiz köşeli yıldızın adı, Orta Asya'da Türkistan yıldızıdır.
Dar heptagram Elf Yıldızı veya Peri (Fairy) Yıldızı olarak da bilinmektedir ve Faery geleneğini takip eden Wicca'lar için kutsal bir semboldür. Benzer bir şekilde, Otherkin altkültürünün üyeleri tarafından da bir belirteç (kimlikleyici) olarak kullanılmaktadır. Mavi Yıldız Wicca da sembolü kullanmaktadır.
Geçmişte var olan ve sıklıkla kullanılan sekiz köşeli yıldız (Selçuklu yıldızı) sanat, resim, mimari ve birçok alanda kullanılmaktadır. Sekiz köşeli yıldız özellikle Selçuklu döneminde mimari de sıklıkla kullanılmış bir motiftir. Bu motifin mutluluk, bereket ve sonsuzluğu simgelediğine inanılır.
Kemerin altında sıralanmış “üç” yıldız ise Avcı'nın kılıcına işaret eder. Bu üç yıldızı görebilmek için daha karanlık gökyüzüne ihtiyacınız olacak, şehir ışıklarında kılıcı seçemeyebilirsiniz.
Ülker veya Süreyya (M45, Pleiades, Peren veya Pervin) bir açık yıldız kümesidir. Boğa takımyıldızında (Taurus) bulunur.
Kuran ı Kerim'de ise yıldızlar çeşitli kelimelerle anlatılırken sadece şira özel adıyla kullanılmıştır. Bazı kaynaklarda ya da tefsirlerde ise şiranın diğer isminin mirzem olduğu görünür. Osmanlıca da ise şira kelimesi satmak ya da yelken anlamına gelir. Astronomide ise terim anlamında kullanılır.
SEKİZ KÖŞELİ YILDIZ
Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldız Orta Doğuda bulunan eski uygarlıklarda ve İslam dünyasında sıkça kullanılmıştır. Kare ile daire arasında bir form olan sekizgen yerle gök arasındaki bağlantının geçiş evresini simgelemektedir.
Dürzîler'in kutsal simgesi beş köşeli bir yıldızdır.
karada ve suda motorlu araçlar" prensibini yansıtır.
İştar Yıldızı ya da İnanna Yıldızı, antik Sümer tanrıçası İnanna ve onun Doğu Semitik muadili olan tanrıça İştar'ın Aslanın yanı sıra) sembollerindendir. Yıldız aynı zamanda Venüs gezegeni ile ilişkili olduğu için (Venüs Yıldızı) olarak da bilinir.
Süleyman Mührü veya Mührü Süleyman, peygamber Hz Süleyman'a isnat edilen mucizevi bir mühürdür. Hz Süleyman bu mührü yüzük olarak kullanmıştır. Yüzüğün üzerinde birbirine geçmiş biri ters bir düz iki üçgenden oluşan altı köşeli bir yıldız bulanmaktadır.
Ester, Perslerin lisanında 'yıldız' demek. İbranicede ise gizli, gizemli anlamındaki 'astar'dan geliyor. Bu hikâyede de Yahudiliğini sakladığı için gizlilik var. Bütün bunlar 'Megilat Ester'de (Ester'in Kitabı) anlatılıyor.
Ne zaman istese, kendisine, büyük köşkler, suretler, çanaklar,sabit çömlekler, tencereler yaparlardı. 4. Süleyman a.s bir mührü vardı. Üzerinde İsm-i azAm duası yazılıydı.
Davut (M.Ö. 1010-940), İslâm inancında İsrailoğulları'na gönderilen ve kendisine Zebur verilen peygamber olarak tanımlanmıştır. Yahudi inancında Kral olarak kabul edilen Davut, Kitab-ı Mukaddes'te “David” ismiyle anılır.
Orjinal Süleyman mührü Hristiyan ve Yahudi dinini benimseyen toplumlarda Davud yıldızı olarak da biliniyor. Osmanlı dönemi sancaklarında da bu mühre rastlanıyor.
Fenerbahçe 19 şampiyonluğu temsil eden, Beşiktaş 16 ise şampiyonluğu temsil eden 3 yıldızı logolarında kullanır. Trabzonspor ise 7 şampiyonluğu temsilen 1 yıldız kullanır. Fenerbahçe 1959'dan önceki şampiyonlukların sayılmaması nedeniyle 2021-2022 sezonundan itibaren formalarda yıldız kullanmama kararı aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri