Abraham Ortelius (2 Nisan 1527 – 28 Haziran 1598) Flaman haritacı ve coğrafyacı. Genellikle ilk modern atlas olarak kabul edilen, 70 harita içeren Theatrum Orbis Terrarum (Dünya Sahnesi Görünümü,1570) adlı eseriyle bilinir.
Dünyanın bilinen ilk büyük atlası MS 2. yüzyılda İskenderiye'de yaşayan Klaudios Ptolemaios (Batlamyus) tarafından hazırlanmış. Onun zamanı aşacak güçte hazırladığı bu önemli eser 13 asır sonra yeni kıtaya yelken açan Kristof Kolomb'un “Santa Maria” gemisine hayat veren yelkenlerini şişiriyordu.
Büyük Dünya Atlası Kimin Eseridir? Büyük Dünya Atlası, harita ve coğrafya alanında öncü bir isim olan Gerardus Mercator tarafından 1595 yılında ilk kez yayımlanır. Gerardus Mercator, 16. yüzyılda yaşamış olan bir Flaman matematikçi, coğrafyacı ve haritacıdır.
topkapı sarayı müzesi'nin en nadide kitaplarından 'klaudios ptolemaios'un atlasının tıpkıbasımı itü ile bern üniversitesi salonlarında eş zamanlı gerçekleştirilen tören ile tanıtıldı. ege ve anadolu'nun da arasında olduğu bugüne kadar bilinmeyen 27 özgün haritanın yer aldığı eser, aynı zamanda dünyanın ilk atlası ...
Tüm zamanların en önemli coğrafyacısı olarak bilinen Klaudios Ptolemaios'un atlası, 1300'lü yılların başında el yazması çoğaltılan scriptorium'da (el yazmalarının çoğaltıldığı yer) üretildiği biliniyor. This is a modal window. Hata oluştu. Beginning of dialog window.
İlgili 27 soru bulundu
Batlamyus ortam farklılıklarından dolayı ışığın uğradığı değişimleri, aynı zamanda kırılma kanununu da içerecek şekilde deneysel olarak göstermeye çalışmış ve çeşitli ortamlardaki (havadan cama, havadan suya ve sudan cama) kırılma derecelerini gösteren cetveller hazırlamıştır.
Bu tarzda hazırlanan ilk örnekler arasında, adına atlas denilmese de, içerisinde bulundurduğu bir dizi harita nedeniyle Türk haritacılık tarihindeki ilk atlas Piri Reis'in 'Kitab-ı Bahriyye' isimli eseridir.
Uzun bir coğrafya atlası geleneğinin ardından ve 1843 yılında bir Hellert atlasının basımından sonra, bir Türk tarafından Türkiye'de hazırlanan ilk tarih atlası Mehmed Eşref'in 1910 yılında bastırdığı eserdir[56].
Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar'ın yayımlanmış ilk romanıdır. Mayıs 2014'te 50. baskısı yapılan kitap, ilk kez Ocak 1995 tarihinde İletişim Yayınları tarafından basıldı.
Piri Reis, haritasını 1513 senesi Gelibolu şehrinde inşa ve tersim etmiştir ; ve bu tarihten dört sene sonra, yani 1517 de, Mısır Fatihi Sultan Selim I e, Mısırda bulunduğu sıralarda bizzat takdim eylemiştir. Harita, parşömen üzerine, renkli olarak, itina ile yapılmıştır.
Batlamyus'tan 300 yıl önce yaşamış olan Hipparkhos, ciddi bir haritanın yapılabilmesi için yeryüzündeki önemli noktaların enlem ve boylamlarının kesinlikle bilinmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Batlamyus bunu başardı ve ilk dünya haritasını çizdi.
Dünya Haritasını Çizen Denizci Piri Reis Kitap Açıklaması
Yaşadığı dönemdeki kısıtlı imkânlara rağmen dünya haritasını ilk çizen kişi olarak bilinen Piri Reis, yaşadığı zamanın çok ötesinden bugünlere ulaşmış tarihî bir kahramandır.
İhsan Oktay Anar'ın ilk romanı olan Puslu Kıtalar Atlası, postmodern anlatının teknikleriyle kaleme alın- mış bir romandır. On yedinci yüzyıl İstanbul'unda yaşayan Uzun İhsan Efendi'yi merkeze alınarak kurgula- nan eser fantastik ögelerle yüklü bir roman olarak karşımıza çıkar.
Kitabın geçtiği zaman alıntıdan da anlaşılacağı üzere 1681 (1681–84) yılları civarıdır. Postmodern metinlerde mekân döngüseldir. Yani hayal ürünü veya gerçekte var olan bir mekânın düşteki tasviri esere yansıtılır.
Dünya atlasını çıkarak dünyayı gezmeye başlar. Başına ise bir dizi olay gelir. Puslu Kıtalar Atlası kitabının ana fikri ise her ne pahasına olursa olsun insan kendi inandığı değerler üzerinden yürümeli ve kendi hayallerinin peşinden koşmalıdır.
Döneminin önemli astronomi ve matematik bilgini Ali Kuşçu, 15. yüzyılda Semerkant'ta yaşadı. Uluğ Bey, Kadızâde-i Rûmî ve Gıyâsüddin Cemşid el-Kâşî gibi dönemin önemli bilim adamlarından matematik ve astronomi dersleri aldı.
Darwinizm, tarihsel bir anlatıya dönüşmeye başlamıştır. 19. yüzyılda özellikle Augoste Comte'un (1798-1857) araştırmaları ile beraber bilim tarihinin temelleri atılmıştır denilebilir.
Hızlı teslimat seçeneği ile 16 Kasım Perşembe tarihinde teslim alın.
Diğer titanlar Tartaros'a (ölüler diyarının en altı) gönderilirken Atlas'a bu denli büyük bir ceza verilmesinin nedeni, tamamen bitmek tükenmek bilmeyen kibri idi. Zeus onu aslında kendisi ile cezalandırıyor, varlığını asla unutamayacağı bir ağırlığın altına sokarak had bildiriyordu.
Tarih Atlası Nedir? Tarih atlası Türk ve dünya tarihini en iyi şekilde anlatarak her detayı ile geniş kapsamda ele alan haritalar topluluğudur. Beşeri ve ekonomik haritalarda, nüfus, göç, yerleşme, turizm, hayvancılık ve sanayi alanları olmak üzere birçok alanda tarih ve coğrafya atlası olarak önem arz etmektedir.
I. Ptolemaios, Perslerle yapılan savaşlarda ordu komutanı olarak görev yapmıştır. İskender'in bütün Asya seferlerinde bulunmuştur. Mısır'ın ele geçirilmesiyle bölgede satraplık yapan I. Ptolemaios, Büyük İskender'in ölümünün ardından yapılan Babil konseyinde, Mısır satraplığı görevine atanmıştır.
Bilime matematik metodları uyguladılar. Astronomide Ptolemaeus (Batlamyus) sistemini kurdu. Dünyanın yuvarlak olduğunu kabul eden yer merkezli bu sisteme karşı, Aristarkus da güneş merkezli bir astronomi sistemini savundu.
Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu. Hindistan'dayken öğrendiği trigonometrinin astronomiden ayrı bir bilim olarak görülmesi gerektiğini savundu.
Bünyamin: diğer bir karakter olarak, Uzun İhsan Efendi'nin oğlu olmaktadır. Yeniçeridir ve bir tünel kazma olayından sonra başına talihsiz bir kaza gelir ve itibarını kaybeder. Kitaptaki tüm karakterlerle yolu kesişmekte ve hikayeler onun tanıklığıyla anlatılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri