Liqui Moly TOP TEC 5200 75W-80 ŞANZIMAN YAĞI 1 Litre düşük viskoziteli ve yüksek performanslı şanzıman yağıdır. Çok amaçlı kullanım sunar. Sürtünmeyi azaltır, yakıt tüketimini ve emisyonları azaltır ve yumuşak vites geçişleri sağlar. Mükemmel termal ve oksidatif stabiliteyi garantiler.
CASTROL SYNTRANS V FE 75W-80
API GL4 performans seviyesinin istendiği dişliler, manuel şanzımanlar, aktarma kutuları ve diferansiyeller için uygundur. Castrol tarafından, 5 ve 6 vitesli manuel şanzımanlı bütün Volkswagen, Audi, Seat ve Skoda otomobiller için tavsiye edilmektedir.
Texol Gearsyn ™ 75W-80 Premium, zorlu koşullarda çalışan, yüksek yük ve yüksek sıcaklıklara sahip zorlu koşullarda çalışan en yeni nesil dişli kutuları için geliştirilmiş, tamamen sentetik, çok dereceli bir yağlama yağıdır.
Mobil Delvac 1™ Transmission Fluid 75W-80 hafiften orta hizmete kadar karayolu ticari araçlarında kullanılan en yeni, Avrupa menşeli ağır hizmet tipi manuel şanzımanlar için tasarlanmış ekstra yüksek performanslı manuel şanzıman yağıdır.
Bütün binek araçlarda, otobüslerde, kamyonlarda, iş makinelerinde, nakliye-inşaat, madencilik ve tarım uygulamalarında kullanılabilir. Otomatik şanzımanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.
İlgili 21 soru bulundu
LIQUI MOLY TOP TEC MTF 5200 75W-80 (21688) ŞANZIMAN YAĞI
Özellikle BMW, Ford, GM / Opel, Honda, Nissan, Toyota / Peugeot / Citroën (PSA), Volvo ve diğer üreticilerin araçları için önerilir. düşük viskoziteli ve yüksek performanslı şanzıman yağıdır.
FORD, MAZDA, VOLVO , VAUXHALL & VAG GROUP ARAÇLARDA ÖNERİLEN ŞANZIMAN YAĞI..
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
Sanayide bazı ustalar ucuz diye 80W90 öneriyorlar sakın koymayın vites geçişleri zorlaşır. Kesinlikle 75w numara yağ konulmalı.Fiat Marea aracımda 80-90 şanzıman yağı konulması yüzünden sekromeç ve 3 vites dişlisin değiştirmek zorunda kalmıştım.
Tanım Üstün kalitede mineral baz yağlar ve yüksek performanslı katıkların özel formülasyonu ile hazırlanmış, aşırı basınca dayanıklı ağır hizmet dişli yağlarıdır.
75w80 yağ 75w90 yağa göre daha ince olduğundan dişliler arasında yeterli tutunmayı sağlayamayacaktır. Yani şöyle düşünün dişliler arasındaki boşluğu tam olarak dolduramayan bir yağ kullandığınızda dişliler birbirine daha fazla sürtüneceği için hem vitesler zor geçmeye başlayacak hemde aşınma fazla olacaktır.
En kalın şanzıman yağı numarası 80W-90 aralıklarıdır. 5W-40 ya da 0W-20.W gibi olan şanzıman yağlarında ilk sayı; düşük viskozite derecesini gösterir.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
Tanım Yüksek performanslı, çok uzun yağ değişim periyoduna sahip ağır hizmet tipi tam sentetik dişli yağıdır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir. ATF, hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans elde etmek için tasarlanan yüksek kaliteli mineral bazlı bir yağdır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da anılır.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Örneğin, 5W-40 veya 0W-20. W (Kış) harfiyle birlikte ilk sayı, düşük sıcaklıklarda viskozite derecesini gösterir. Ne kadar küçük olursa, yağ soğukta o kadar akışkan kalır. W'den sonraki ikinci sayı, yüksek sıcaklık viskozitesinin derecesini gösterir. Ne kadar yüksekse, sıcak havalarda yağ o kadar kalın olur.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
Normal şartlarda çalışan tüm dişli yağlarında kullanılabilen bir yağıdır. Hafif yük ve az basınçlı dişli ünitelerinde, şanzıman ve diferansiyel ünitelerinde kullanımı tavsiye edilir. Ayrıca asansör dişli ve raylarında kullanılırÖZELLİKLERİ • Isıya karşı stabil bir viskoziteye sahiptir.
Eğer varsa yağı kontrol etmek için şanzıman yağı çubuğunu kullanmanız faydalı olacaktır. Bu çubuk otomatik vitesli araçlarda yer alır. Fakat şanzıman yağının yerini bulamadıysanız ve kontrol etmek için çubuğunuz yoksa oto servise götürerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Şanzıman * Ürün Tanımı: Yüksek kaliteli baz yağlar ve geliştirilmiş korozyon, aşınma önleyici gibi birçok katıklarla harmanlanıp üretilen, manuel şanzıman ve diferansiyellerde dört mevsim kullanımına uygun dişli yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri