Tek düzen hesap planında 780 no.lu Finansman Gideri Hesabının işleyişi, “İşletmenin borçlandığı tutarlarla ilgili olarak katlanılan ve varlıkların maliyetine eklenmemiş bulunan faiz, kur farkları, kredi komisyonları ve benzeri diğer giderleri kapsar.” şeklinde açıklanmıştır.
Finansman Giderleri Hesabı: İşletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon ve benzeri giderler bu hesaba borç kaydedilir.
Faiz gideri ise 780 FİNANSMAN GİDERLERİ hesabının borcunda gösterilir.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Tek Düzen Hesap Planı'na göre finansman giderleri, işletmelerin borçlandığı tutarlar ile ilişkili olarak katlanılan ve varlıkların maliyetine eklenmeyen faiz, kur farkı, kredi komisyonları gibi tutarlardır. Ayrıca 656 Kambiyo Zararları hesabı da finansman gideri kategorisinde muhasebeleştirilir.
İlgili 20 soru bulundu
2021/01 geçici vergi dönemi itibariyle Türk vergi sisteminde ilk defa yerini alacak olan finansman gider kısıtlaması uygulamasında, finansman gideri kavramı ile 780-Finansman Gideri Hesabı altında takip edilen giderler önem arz eden bir hususu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir. Döviz cinsinden alınan krediler döviz alış kuru ile kayıtlara alınır ve dönem sonlarında Banka Kredileri hesapları değerlemeye tabi tutulur.
Bu hesap, bir işletmenin pazarlama, satış ve dağıtım süreçleri sırasında oluşan tüm giderleri kaydetmek ve izlemek için kullanılır. Bu giderler, işletmenin mali durumunu ve performansını analiz etmelerine yardımcı olur. 760 hesapta izlenen giderlere bazı örnekler şöyle: Pazarlama ve reklam harcamaları
720. Direkt İşçilik Giderleri Hesabı: Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, belli bir mamul veya hizmetin üretim mali yetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik gi derlerini kapsar.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
740 hesap, aynı zamanda 740 hizmet üretim maliyeti hesabı olarak da bilinir. Hizmet sunan firmaların maliyet hesapları için 74 nolu hesap grubu içerisinde yer alan defteri kebir hesapları kullanılır. Hizmet işletmeleri ile ilgili olan bu grupta 71, 72, 73 gruplar dahilinde yer alan hesaplar kullanılmamaktadır.
770 Genel yönetim giderleri hesabı, firmaların yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da içine alan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderlerinin takip edildiği hesaptır.
750.
Aktifleştirilmeyen araştırma ve geliştirme giderleri ile aktifleştirilmiş olanlardan bu döneme isabet eden itfa payları bu hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, "751- Araştırma ve Ge liştirme Giderleri Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.
720-Direkt İşçilik Giderleri: İşçilik giderleri, yapılan işin karşılığı harcanan emeğin bedelidir. Bu giderler esas üretim yerleriyle ilgilidir, işçi başına düşen çalışma süresi ölçülebilir ve mamul maliyetine doğrudan yüklenebilir olmalıdır.
781 FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HES. 781 FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HES. Dönem sonunda 780 FİNANSMAN GİDERLERİ hesabında biriken kısa vadeli faiz giderleri 781 FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 660 KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ hesabına aktarılır.
İşletmeye aityönetimi ilgilendiren kararların alınması, sevk ve idare edilmesi konuları,hukuki ve personel işlerinin takip edilmesi gibi konuların yürütülmesi içingerçekleşen giderler 770 Genel Yönetim Giderleri hesabı üzerinden takip edilir.770 kodlu hesabın işleyişi borç olarak çalışır ve gerekli düzeltmeler ...
Muhasebe kaydını yapınız. İşyeri yönetim hizmetlerinde kullanıldığı için aylık kira gideri 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabının borcuna kaydedilir.
721- Direkt İşçilik Giderleri Yns.Hs. İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik dışında kalan giderlerle ilgili gider, yansıtma ve fark hesaplarından oluşur.
Örneğin, personel giderlerinden bir kısmı 258.09 numaralı hesapta takip ediliyor ise, ilgili tutarlar PERSONEL ÜCRET VE GİDERLERİ kısmında ilgili kalemde bildirilecektir. "DİĞER GİDERLERİ" kısmındaki "BAĞIŞ, SPONSORLUK VE DERNEK AİDAT GİDERLERİ" kaleminin altında bildirilecektir.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
660-KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ 661-UZUN VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ 781-FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA H. 2 000 3 000 5 000 Page 8 MALİYET HESAPLARI-7/A Seçeneği 751-ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ YANSITMA H.
İşletmenin temel faaliyet konusuyla ilgili kısa vadeli senetli borçları ”321 Borç Senetleri” ve uzun vadeli senetli borçları “421 Borç Senetleri” hesabında izlenir.
İşletmelerin ana faaliyetlerindeki hasılat düşüklüğü ve faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar; vergi, resim, harç, ayni yardımlar ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb. hasılat kalemleri bu 602 nolu hesapta takip edilir.
321 borç senetleri hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklandığı dönemde bağlanmış olan ticari borçlarının izlenmekte olduğu hesap olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri