Bebeğin gözlerini sürekli kaşıması durumu, normal şartlar altında uyku sinyallerini bu şekilde verdiğini göstermektedir. Genellikle çok uykusu gelen ve uyumak isteyen bebekler gözlerini kaşırlar ve ovuştururlar. Bebeklerin gözlerini sürekli kaşıyor olmasının sebebi gözlerinin nemli olmaması olabilir.
Yaklaşık 3 ay civarında bebeğinizin gözleri etraftaki hareket ve objeleri takip ediyor olması gerektiğine dikkati çeken Karaman, 'Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir.
Bir Aylık Bebeğinizin Görme Düzeyi
Doğumdan bir hafta sonra kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil renk görülebilir. Fakat mavi ve menekşe rengi farketmesi biraz daha zaman alır. Bebeğinizin gözlerinde hafif bir şaşılık olabilir. Fakat büyük açılı ve sabit bir kayma görürseniz mutlaka bir göz doktoruna danışmanız gerekir.
Göz çapaklanmalarına iyi gelen başka ve mucize bir yöntem ise anne sütüdür. Anne sütü içindeki özel içeriklerle iltihaplara karşı antibiyotik görevi sağlamaktadır. Bebeğinizin gözüne süreceğiniz anne sütüyle çapaklanmayı azaltacak ve hatta tamamen yok olmasını sağlamış olacaksınız.
Yeni doğan bebeklerin ortalama %6'sında görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığı, gözde sulanma çapaklanma, kirpiklerde yapışıklık, iltihabi akıntı, gözyaşı kesesinin olduğu bölgede şişlik ile ortaya çıkabiliyor. Annelerin bu belirtilere dikkat etmesi, bebeklerin ileri yaşlardaki göz sağlığı için büyük önem taşıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Rüzgarlı havalar bebeğin gözlerinde yaşarmaya yol açabileceği gibi bazı durumlarda nezle, grip gibi enfeksiyonlar sonucunda da bu durum oluşabilir. Ayrıca bebeklerde ortaya çıkan alerjiler de gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.
Bebeklerde glokomun klasik üçlü bulgusu; göz yaşarması, ışık hassasiyeti ve göz kısmadır. Bazı bebeklerde iri göz, yani göz küresinin ve önündeki saydam kornea dokusunun büyük olması ve yine bazı bebeklerde dışarıdan fark edilebilecek derecede gelişen kornea bulanıklığı, doğumsal glokoma eşlik edebilir.
Dolayısıyla anne sütünde bulunan su, cilt lekelerini önemli biçimde azaltmakta ve hatta yok etmektedir. Anne sütünde bulunan su, besin değerleri ile birleştiğinde cilt lekeleri için çok daha büyük etki yaratmaktadır. Bu nedenle anne sütü cilt için bilinçli kullanıldığı taktirde uygun bulunmaktadır.
Göz nezlesinin tedavisinde antibiyotiklerden yararlanılır. Ancak özellikle de yeni doğan bebeklerde antibiyotik kullanımı tamamen doktor kontörlünde olmalıdır. Bunun dışında ılık ve ıslak bir bezle gözleri temizleyip ardından soğuk kompres uygulanabilir.
Bebeklerde çapaklanma genellikle normaldir. Özellikle yenidoğanlarda gözler doğum sırasında etrafta bulunan bazı sıvıları temizliyor olabilir. Göz çapaklanması bazen sadece tek gözde görülür. Bu durumda çapaklanmanın gözyaşı kanallarındaki tıkanmanın sonucunda görülme ihtimali yüksektir.
Bulgular bebeklik döneminde ve çocukluk döneminde farklıdır. Bebeklik döneminde göz yapısında dışardan görülen farklılıklar, kapak düşüklüğü, kayma, göz bebeğinde beyazlık, gözün normalde büyük ya da küçük görünmesi, yaşarma, çapaklanma, kızarıklık gibi durumlar olarak özetlenebilir.
14-28 hafta: Gebeliğin ikinci 3 ayı, “ikinci trimester” olarak tanımlanıyor. Fetusa ait sakatlıkların (yapısal anomalilerin) saptanabildiği bir dönem olan ikinci 3 ay, bu nedenle gebelik takibinde kritik bir önem taşıyor.
Bebeklerde görülen göz kayması doğumdan 4. aya kadar normal olarak karşılanmaktadır.
8 aylık bebekler çok hareketli olur. Yerlerinde hareket etmelerinin yanında, muhtemelen sürünmeye veya emeklemeye de başlamış olabilirler. Ayrıca bu aylarda sesleri çok çıkabilir, farklı sesler çıkarabilirler. Bu dönemde günde 14 saat uyuyabilirler ve bunun uzun süresi geceleri olur.
Otizmi bulgusu olarak değerlendirilebilecek belirtiler şunlardır: Çok az göz teması kurarlar ya da hiç kurmazlar.
Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır. Bebeğin göz renginin açık renk olması için hem anneden hem de babadan açık renk göz geni alması gerekmektedir.
Gözyaşı kanallarının tıkanması: Göz çapaklanmasının en sık karşılaşılan nedeni gözyaşı kanallarında tıkanıklık olmasıdır. Kanallarda tıkanıklık olduğu zaman gözyaşı dışarı çıkamaz ve akıntı birikerek çapaklanma oluşur.
Bebeklerde göz çapaklanması gözyaşı kanallarındaki bir tıkanıklıktan meydana gelir. Gözyaşı gözler için oldukça önemlidir. Gözlerimizin hareketi göz yaşı nedeniyle mümkün olur. Bebeklerin göz yaşı kanalı doğal olarak daha küçük olduğu için daha çabuk tıkanır ve göz çapaklanması durumu daha sık görülür.
Gözler genellikle kırmızı ve iltihaplıdır, damlalar göze konulduktan birkaç saat sonra başlar. Semptomlar genellikle ilk 24 saat içinde başlar, 48 saat içinde sonlanır. Bu tip konjonktivitler genel olarak kendiliğinden geçer, herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur.
Ayrıca emzirme bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır.
Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir. Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır. Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
Arı sütü; Taze ve saf haliyle, temizlenmiş cilt üzerine sürülerek uygulanır. Cilt yüzeyine maske gibi uygulanır. Uygulama sonunda cildinizin emdiğinden emin olduğunuzda durulayınız fakat daha faydalı olmasını istiyorsanız gece boyunca cilt yüzeyinde bırakabilirsiniz.
Bebeklerde göz muayenesi, gözbebeği genişletilerek bazı cihazlar yardımıyla gözün bölümlerinin incelenmesi ile yapılır. Yeni doğan bebeğin göz muayenesi çocuk ya da yetişkin muayenesine göre biraz daha zor olabilir. Bebek çok küçükse sedasyon yöntemi ile rahat bir şekilde muayene yapılır.
Çocuk yaş grubunda da görülen glokomun çok tipik bulguları olur. Bunlar; göz yaşarması, göz acısı, kızarıklık ve gözün biraz büyümesidir. Erken dönemde görülen bulgular çok belirgin olduğu için göz tansiyonunu çocuklarda erken saptamak daha kolaydır.
Hipertansiyonun göze vurması damlalı muayene sonrasında retina tabakasının mikroskop ile muayenesinde tespit edilir. Bu muayenede normal insanlarda görülmeyen kanama ve sızıntılar olduğu görülmesi tipiktir. Tansiyonun göze vurması kalıcı ve ciddi görme kaybına yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri