-İllet kâsır olmamalıdır. Yani asla mahsus olmamalıdır. Kâsır illet sadece asıldaki hükmün konuluş gerekçesini açıklamakta kullanılan fakat başka bir yerde uygulanma imkânı olmayan illettir. Mesela namazların kısaltılması Şâri' tarafından sadece yolculuk haline mahsus kılınmıştır.
Fıkıh usulünde kāsır genelde illetin bir vasfı olarak zikredilir ve bununla illetin benzer olaylara da taşabilen (müteaddî) bir vasıf olmayıp sadece asla mahsus oluşu kastedilir.
Sözlükte illet “hastalık, kişiyi ihtiyacını görmekten alıkoyan durum, zafiyet, sebep ve gerekçe” gibi anlamlara gelir.
2-Fer', asıl meseleye kıyas edilerek hükmü belirlenmek istenen yeni meseledir. 3-Aslın hükmü, asıl mesele hakkında verilmiş olan farz, haram, mubah gibi bir hükümdür. 4-İllet, iki mesele arasında ortak olan ve hükmün konulmasına gerekçe yahut gösterge durumunda olan objektif ve açık vasıftır.
Kasır, hükümdarlar için şehir dışında yaptırılmış küçük saray veya köşktür. Anadolu beyliklerinin ve valilerinin, tehlikelere karşı savunma tedbirlerine sahip olan binalarına da kasır denirdi.
İlgili 17 soru bulundu
Bu ilmin konularından biri de kısaca “cümlenin bazı öğelerinin diğer bazılarına tahsis edilmesi” demek olan kasr konusudur. Kasrı ilk defa müstakil bir bap başlığı altında ele alan, efrâdını câmi' ağyârını mâni bir şekilde tarif edip öğeleri, kısımları vb. birçok meselesini açıklayıp inceleyen kişi Sekkâkî'dir.
Kasır denilen yapılar bazan köşk olarak da adlandırılmıştır. Osmanlı devrinde aynı yapıların köşk veya kasır olarak anılması bu duruma işaret etmektedir. Esasında köşk, kasır (Ar. kasr), saray ve hatta kale (iç kale) arasında hükümdar ya da beylerin meskenleri olmaları açısından fazla fark yoktur.
Hadislerde zikredilen buğday, arpa, hurma ve tuzdan hareketle ise faiz illeti; Hanefîler ve Hanbelîlere göre, “cinsle beraber ölçülür olma”, Şâfiîlere göre, “gıda olma”, Mâli- kilere göre, “stoklanabilen gıda olma” özelliği taşımasıdır.
Fâil illetin fâil ismini almasını gerektiren durum, mevcutların asli imkân halidir. Yani mümkün varlıkların varlığa çıkabilmelerini sağlayan ancak fâil illettir. Gaye illet ise fâili fâil kılan illettir.
Hükmün kendisine bağlandığı vasıf, illet anlamında usûl-i fıkıh terimi.
(ﻣﻴﺴّﺮ) sıf. (Ar. teysіr “kolaylaştırmak”tan muyessir) Bir şeyin olmasını, yapılmasını, elde edilmesini kolaylaştıran.
Kaldırılmış, ilgâ edilmiş.
Tahkîkü'l-menât içtihadı soyut ve umumi olan teklifi hükümlerin varlık âleminde muayyen ve müşahhas olarak meydana gelen fiiller ile buluşmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem ile her bir vakıa ve mükellefin özel durumu araştırılarak genel hüküm kapsamına girip girmediği tespit edilir.
Hükmün kendisine bağlandığı vasıf, illet anlamında usûl-i fıkıh terimi. Bilinenden hareketle bilinmeyene ulaşmayı ifade eden mantık, fıkıh ve dil bilimi terimi.
İslam filozofları, gerek fizik ve tabiat alanında gerekse metafizikte her şeyin bir sebebinin olduğu gerçeğini kabul etmişlerdir. Buradan yola çıkarak, sebebe illet, sebepli olana, yani illetin sonucu ortaya çıkan varlığa ise malul adını vermişlerdir.
Sözlükte “birini bir şeyle oyalamak, meşgul etmek; ikinci defa su içmek/içirmek” anlamlarındaki all kökünden türeyen ta'lîl bir eylem veya hükmün illete dayandırılmasını, illete bağlanarak açıklanmasını ifade eder.
“Müstefad akıl” varlığa ait formların maddeden soyutlanarak bilgi şeklinde tam teşekkül etmiş halidir. Yukarıdan beri görüldüğü gibi insan nefsinin sahip olduğu akıl gücü, faal aklın yardımı olmaksızın hiçbir şekilde kendiliğinden bilgi üretemez.
Tafra teorisi, hareketin varlığı kabul edilmesi durumunda sonsuz bir mesafenin katedilmesi gerektiğini, bunun da mümkün görülmediğini ileri sürerek hareketin varlığını kabul eden tezi çürütmeyi amaçlayan Zenon'un görüşü ile benzerlik arzeder.
Bir yaratılış teorisi teşkil etmesi bakımından Sudûr nazariyesi, ezelî ve ebedî olarak var olması zorunlu olan ilksel varlık ile bu varlığın özünü teşkil eden unsurun kaynağından taşması sonucunda soyuttan somuta doğru çeşitli varlık katmanlarından müteşekkil varlık âleminin meydana gelmesine dayalı bir teoridir.
Sözlükte “hakkını yemek, kötü davranmak; kıtlaştırmak, tedavülden çekmek, istiflemek, tekeline almak” anlamlarındaki hakr kökünden türeyen ihtikâr, “ticaret malını pahalılaşması gayesiyle istifleyip piyasaya arzını geciktirmek” mânasına gelmektedir.
Fazlalık ribâsı (ribel-fadl). Bu, hadîs-i şeriflerde yer alan ribâ çeşidi olup, mislî tür malı, misliyle, iki ivazdan (bedelden) birisini diğerimiz üzerine ziyadeyle satmaktır.
Peygamber tarafından açıklanan bir faiz çeşididir. Peşin alışverişlerde ortaya çıkan faize “fazlalık faizi” (ribe'l-fadl), vadeli alışverişlerde ortaya çıkan faize de “veresiye faizi” (ribe'n-nesîe) denilmiştir.
Kasır, şehir dışında yaptırılan saraylara verilen bir isimdir. Anadolu Beyliklerinde ise savunma amacıyla yapılmış olan yerlere kasır adı verilmiştir. Kasırlar, şehirlerin yüksek yerlerine yapılırdı. Diğer bir deyişle bu yerlere iç kale adı verilmiştir.
Boynuz. Hayvanda başın boynuz yerleri, boynuz yerinden sarkan saç. (Karn, iki mânaya gelir. Birisi, zamandan bir müddete mukterin olan ümmet, bir zaman ahalisi olan hey'et-i içtimaiye ki, "hayrul kuruni karni" hadis-i şerifi bu mânayadır.
(ﻛﺒﻮﺩ) sıf. (Fars. kebūd) Mâvi: “Deryâ-yı kebud: Mâvi deniz.” Kılsın kebûd câmelerin âsuman siyâh / Geysin libâs-ı mâtem-i şâhî bütün cihan (Bâkî'den).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri