26/11/2021 tarihli ve 31671 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4862 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile adli yardım ve adli müzaharet kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinde KDV oranı %8'e indirilmiştir.
%8 KDV: Genel olarak tüketim ürünlerinde kullanılır ve günümüzde en yaygın olan KDV dilimidir. Bu kategori de temel tüketim olarak adlandırılır ve lükse girmez. Şampuan, kağıt havlu, asitli içecekler olmak üzere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alır.
Bilindiği üzere, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak uygulanmaktadır.
1594 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla arabuluculuk müessesiyle ilgili indirimli oran (%8) kapsamına alınan hizmetler, iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ve buna bağlı ilamlı icra takiplerine yönelik verilen avukatlık hizmetleridir.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Sirküler2023 - KDV ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK HAKKINDA - MALİGÜNDEM. 10 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere Genel Katma Değer Vergisi oranı %18 den %20 ye çıkarılmıştır. Aynı tarihte, teslim ve hizmeti %8 oranında KDV ye tabi olan ürün ve hizmetlerin KDV oranı ise %8 den %10 a çıkarılmıştır.
7 Temmuz 2023'te açıklanan bu karar 10 Temmuz 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Güncel KDV oranları ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Avukatlık Kanununda yer alan adli yardım ve adli müzaharet hükümleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri ile aile mahkemeleri” şeklinde değiştirilmiş ve bu uygulama ile adli yardım ve adli müzaheret kapsamındaki avukatlık görevlendirmelerinde uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüştü.
Bu sebeple TBMM'yi yetkilerine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Avukatlık hizmetlerinde %8 ve %18 olarak uygulanan KDV oranları diğer mal ve hizmetlerde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Kararı ile %10 ve %20'ye çıkarılmıştır.
Katma değer vergisi oranları %8'den 10'a, %18'den 20'ye artırıldı. 10 Temmuz 2023 Pazartesi tarihi itibari ile yeni KDV oranları yürürlüğe girecektir. Gıda maddelerinde ve diğer %1'e tabi mal ve hizmetlerin KDV oranında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Maktu harçlar (Sürücü belgesi hariç) %50 artırıldı.
Mal ya da hizmetin satış fiyatı 200 Türk Lirası olsun. KDV Oranımız %8; Bu 200 liranın içinde; 14.81 lirası KDVdir. Malı satan kişi sizden 200TL. tahsil eder, 185.19 TL yi kendi alır, kalan 14.81 lirayı, Katma Değer Vergisi adı altında devlete öder.
Katma Değer Vergisi (KDV) Oranları 07.07.2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan ve 10 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren değişiklikle KDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki vergi oranı %20'ye yükseltilmiştir.
%10 KDV Oranının Uygulandığı Ürün ve Hizmetler
Tekstil ürünleri, giyim, çanta, bavul gibi ürünler ile tiyatro, sinema, müze ve otel gibi kültürel ve sosyal hizmetlerden alınan KDV oranı %8'den %10'a yükseltilmiştir.
İş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri için %8, Diğer tüm avukatlık hizmetleri için %18.
Ülkemizde alınan KDV oranları %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 çeşittir.
Arabuluculuk anlaşmasına istinaden işçiye ödenen kıdem tazminatı da gelir vergisinden istisna olup tavanı aşmayan kısmı tevkifata tâbi tutulmamalı yani gelir vergisi stopajı uygulanmamalıdır[4]. Arabuluculuk ve avukatlık hizmetleri genel olarak yüzde 18 oranında KDV'ye tâbidir.
Peki, yeni oranlar nasıl şekillendi? KDV ORANI NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLDU? KDV Oranı yüzde 18'den 20'ye çıkarıldı. Bazı mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10 olarak uygulanacak.
1. İlamlarda belirtilen karşı vekâlet ücretleri bir mal teslimi veya hizmet ifası karşılığı olmadığından KDV'ye tabi değildir.
Boşanma davaları için alınabilecek en düşük ücret 2023 yılında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 9.200,00 TL'dir. 2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu ücret alınabilecek en düşük ücreti göstermektedir.
Avukat, çalışanlarına ücretlerini ödenmeden bordro hesaplamasında brüt tutarı üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapar ve yasal süresi içerisinde bu kesintileri muhtasar beyanname ile beyan edilerek devlete öder.
Şu konuyu da merak ediyor olabilirsiniz: “Avukatlar fatura keser mi?” Cevabı hayır, avukatlar fatura düzenlemez. Avukatların yasal olarak tahsilat yapabilmesi için serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir. Makbuz kesildikten sonra bir nüshası müşteriye diğeri avukatın muhasebe kayıtlarında kalmalıdır.
Avukatın müvekkili GVK'nun 94. maddesi kapsamında stopaj (vergi kesintisi) yapmakla yükümlü vergi mükellefi kişi veya kurumlardan ise, serbest meslek makbuzunda %20 oranında stopaj gösterilir.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
07.07.2023 tarihli resmi gazetede yayımlandığı üzere, 10.07.2023 tarihi ve sonrasında %8 KDV oranı %10, %18 KDV oranı ise %20 olarak uygulanmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri