Gece boyunca yeterli uykunun alınmaması durumunda, kişilerde enerji eksikliğinden kaynaklı beyin fonksiyonlarını ideal şekilde kullanamama problemleri doğabilir. Unutkanlık sorunları ise gün boyunca peşimizi bırakmaz ve hem kariyer hem de sosyal hayat içerisinde eksik kalınmasına neden olabilir.
Uykusuzluk, bağışıklık sisteminizin güçlerini oluşturmasını engeller. Yeterince uyumazsanız, vücudunuz istilacılarla mücadele etmesi zorlaşır ve ayrıca hastalıktan kurtulmanız daha uzun sürebilir. Uzun süreli uykusuzluk, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlar için riskinizi de artırır.
Sadece bir gece uykusuz kalındığında konsantrasyon büyük ölçüde azalır ve istediğimiz şeye odaklanmada büyük zorluk çekeriz. Sürekli olarak yetersiz uyku ile ayakta kalmaya çalıştığımızda, beynin konuşmayı, hafızayı, planlamayı ve zaman algısını kontrol eden bölümü ciddi bir şekilde sekteye uğrar ve kendini “kapatır”.
Uykusuz geceler ayrıca sindirim sistemine de zarar verebilir, çünkü gece boyunca vücudun glikozu temizleme şekli değişir. Bu, uzun vadede diyabet veya böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına neden olur. Zayıf bağışıklık: Uyku, bağışıklık sisteminizi etkiler.
48 saat yani toplam gün boyunca uyumamak, ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel aksaklıkları beraberinde getiriri.
İlgili 35 soru bulundu
Uykusuzluk daha da ilerlediğinde şizofrenik davranışlar sergileniyor. Kişi varolan şeyleri farklı görüp, değerlendiriyor. Zaten en uzun uykusuz kalma süresi 11 gün olarak test edilmiş. Yapılan bilimsel deneylere göre insanın hayatla bağlarını koruması 11 güne kadar mümkün.
Çeşitli nedenlerle 24 saat uykusuz kalmak, başta beynin bilişsel fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller. Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, motor reflekslerde azalma, 24 saatlik uykusuz kalmanın sonuçları arasında görülebilir.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Uzmanlar az da olsa uyumanın hiç uyumamaktan daha iyi olduğunu savunuyor. Uyku, vücut dokularının onarıldığı, hormonların yenilendiği ve hafızanın tazelendiği bir dönemdir. Sadece bir gün dahi uyumazsanız, zihinsel işleviniz ve ruh haliniz önemli ölçüde etkilenir.
Ek olarak, protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
Bir insanın uykusuz kalma rekoru 18 ay 21 saat ve 40 saniyedir.
Insomnia hastalığına sahip olan bireyler, uykuya dalmada büyük güçlükler çeker. Uykuya güç dalmak, yeterince uyumamak ve sık sık uykunun bölünmesi nedeni ile gün içerisinde uykusuzluk ve bitkinlik problemleri yaşarlar. Günlük yaşam kaliteleri düşer, yapması gereken işleri önemli ölçüde sekteye uğrar.
Uyku yoksunluğu, saç dökülmesi gibi genetik yatkınlıkların ortaya çıkması da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bilimsel çalışmalar, uyku yoksunluğunun saç incelmesi ve saç dökülmesi ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.
"Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, 3 saatlik uykuyla dinç olmak mümkün. Ancak az uyku hem ömrü kısaltıyor, hem de şeker riskini artırıyor...
Araştırma gece vardiyasındaki işçilerde diyabet, obezite riskinin arttığını gösteriyor. Ayrıca kalp krizi de gece vardiyasında çalışan kişilerde yaygın bir sorun. Uzmanlar genlerin ritminde meydana gelen değişikliklerin uzun dönemde sağlık problemlerine neden olabileceği konusunda uyarıyor.
Gün içindeki enerjiyi korumak ve artırmak, vücudu dinlendirmek adına gündüz uykusu pek çok bakımdan son derece faydalıdır! Farklı sebeplerden ötürü gece iyi uyuyamayanların, gündüz uykusuyla motor becerilerinin geliştiği, algılarının tazelendiği ve dikkat dağınıklıklarının azaldığı gözlemlenmiştir.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Yapılan araştırmalara göre birkaç gün bile uyunması gereken saatten daha az uyunması; Metabolizmayı yavaşlatır. Odaklanma problemi yaratır. Bağışıklık sistemini zayıflatır.
Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor. Araştırma sonuçlarının en çok eleştirildiği 18 – 65 yaş aralığında ise asgari 7, azami 11 saat uyku süresi yeterli görülüyor.
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
Günlerce uyumamak aşırı terlemeye, gözbebeklerinin iğne ucu kadar küçülmesine neden oluyor. Birkaç hafta sonra ise uykuya dalma hali, uyurgezerlik ve istemsiz kas hareketleri başlıyor. Kilo kaybı ve demans (bunama), ardından da ölüm baş gösteriyor.
Gece 3 ile 4 arasının cinlerin en aktif olduğu saatler olduğuna dair bir şehir efsanesi mevcut. Gece 3'ten sabah ezanının okunuşuna kadar cinlerin insanları bastığı ve musallat olduğuna dair olan bu düşünceler kesinlikle gecenin o saatinde uyanmamız ile alakalı değil.
Yani öğleden sonra içilen koyu kahve veya çay, gece uykuya dalmayı zorlaştırabiliyor. Doğrusu: Az uyumak, beynimizin sadece uykuda yapabildiği bazı işlevleri gerçekleştirmesini engelliyor. Örneğin bazı öğrenme ve bellek fonksiyonları için uyku şart. Az uyumak bu bellek işlevlerinin yerine getirilmesini önlüyor.
Oxford Üniversitesi'ndeki klinik psikoloji profesörlerinden ve deneyi yürüten Daniel Freeman'a göre uykusuzluğun beyinlerimiz için bu kadar kötü olmasının nedeni tekrar tekrar negatif düşünceyi tetiklemesi. "Uykusuz olduğumuz zaman olumsuz düşüncelere daha çok sahip oluyoruz ve onların arasında sıkışıyoruz" diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri