1) 800 Bütçe Gelirleri Hesabı; işletmelerin mevzuatı veya bütçeleri gereğince bütçe geliri olarak belirlenen ve bunlardan nakden veya mahsuben yapılan tahsilatın izlenmesi için kullanılır.
Aynı zamanda tahsil edilen tutar 800 Bütçe Gelirleri Hesabına alacak, 805 Gelir Yansıtma Hesabına borç, vergi mükellefi olmayan işletmelerde yapılan tevkifat tutarı 810 Bütçe Giderlerinden Ret ve İadeler Hesabına borç, 805 Gelir Yansıtma Hesabına alacak kaydedilir.
700.
Maliyet muhasebesinin genel muhasebeden ayrı izlendiği durumlarda maliyetlerle ilgili giderler genel muhasebe tarafından bu hesaba borç kaydedilir. İşleyişi: Maliyetle ilgili tüm giderler tahakkuk ettikçe bu hesaba borç, ilgili aktif ve pasif hesapla ra alacak kaydedilir.
750 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ HESABI
750 Araştırma ve Geliştirme Giderleri Hesabının İşleyişi: Aktifleştirilmeyen araştırma ve geliştirme giderleri ile aktifleştirilmiş olanlardan bu döneme isabet eden itfa payları bu hesabın borcuna kaydedilir.
1) 830 Bütçe Giderleri Hesabı; işletmelerin mevzuatı veya bütçelerinin verdiği yetkiye dayanılarak nakden veya mahsuben yapılan bütçe giderlerinin izlenmesi için kullanılır. İşletmelerin bütçe giderleri hesabı, gider bütçesinin ekonomik sınıflandırmasına uygun olarak yardımcı hesaplara ayrılır.
İlgili 34 soru bulundu
500 Sermaye Hesabı İşleyişi : Taahhüt edilen sermaye tutarı bu 500 Hesap Alacak, ödenmemiş sermaye hesabına veya ödeme araçlarına Borç Kaydedilir. Bu hesap alacak kalanı verir. Bu kalan işletmenin koyduğu sermayenin tutarını gösterir.
İşletmenin yılsonu bilançosunda 371 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan kadar borç ve 360 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan ile o yıl içinde ödenen vergi taksitlerinin toplam tutan arasındaki fark kadar alacak bakiyesi ile görünür.
780. Finansman Giderleri Hesabı: İşletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebil mesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon ve benzeri giderler bu he saba borç kaydedilir.
Kredi faiz ödemesi
yıl sonunda 780 nolu hesapta biriken tutarları yansıtma hesabı yardımıyla gelir tablosu hesabına yansıtmalıdır. Ancak uzun vadeli krediye ilişkin olan bu faizler uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtılacaktır.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Tek düzen hesap planında 780 no.lu Finansman Gideri Hesabının işleyişi, “İşletmenin borçlandığı tutarlarla ilgili olarak katlanılan ve varlıkların maliyetine eklenmemiş bulunan faiz, kur farkları, kredi komisyonları ve benzeri diğer giderleri kapsar.” şeklinde açıklanmıştır.
Hizmet üretim maliyeti hesabı olarak adlandırılan 740 numaralı muhasebe hesabı, hizmet sunan işletmenin üretim maliyetlerinin takip edildiği hesaptır.
740 hesap, aynı zamanda 740 hizmet üretim maliyeti hesabı olarak da bilinir. Hizmet sunan firmaların maliyet hesapları için 74 nolu hesap grubu içerisinde yer alan defteri kebir hesapları kullanılır. Hizmet işletmeleri ile ilgili olan bu grupta 71, 72, 73 gruplar dahilinde yer alan hesaplar kullanılmamaktadır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ:Esas üretim yerlerinde harcanan ve mamulün bünyesine giren işçilik giderleri 720. DİREKT İŞÇİLİK GIDERLERİ hesabında izlenir. Bu işçilik giderleri, hangi mamule nerede ve ne kadar harcandığı tesbit edilebilen giderlerdir.
690 hesap işleyişinde işletmenin gelir hesapları ilgili hesabın alacağına, gider hesapları ise bu hesabın borcuna kaydedilir. Hesabın alacak kalanı vergiden önce vermesi dönem karını, borç kalanı vermesi ise 690 nolu hesabın zararını gösterir.
770 Genel yönetim giderleri hesabı, firmaların yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da içine alan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderlerinin takip edildiği hesaptır.
720-Direkt İşçilik Giderleri İşçilik giderleri, yapılan işin karşılığı harcanan emeğin bedelidir. Bu giderler esas üretim yerleriyle ilgilidir, işçi başına düşen çalışma süresi ölçülebilir ve mamul maliyetine doğrudan yüklenebilir olmalıdır.
Çalışılmayan dönemlere ilişkin tek düzen hesap planında “68- Olağandışı Gider ve Zararlar (-) hesap gurubu altında 680- Çalışılmayan Kısım Gider ve Zararları (-)“ isimli hesap kullanılmaktadır.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
781 FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HES. 781 FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HES. Dönem sonunda 780 FİNANSMAN GİDERLERİ hesabında biriken kısa vadeli faiz giderleri 781 FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 660 KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ hesabına aktarılır.
770 Hesap İşleyişi
Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin giderleri vb. giderler, Genel Yönetim Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
İlgili mevzuatın hükümleri doğrultusunda hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların 691 nolu hesabın borcuna, 379 nolu dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabına ise alacak olarak kaydedilir. 691 hesap, 590 dönem karı ve zararı hesabıyla beraber kapatılarak 692 net karı veya zararı hesabına ...
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri