Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günde en fazla 8 saat ve 85 desibelden daha az gürültüde çalışılması gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla 85 desibelin üzerinde bir ortam gürültüsünde günde 8 saatten fazla çalışmak kulakta kalıcı işitme kaybına yol açıyor. Biz de buna mesleki işitme kaybı diyoruz."
Genelde, günde 8 saatlik bir süre için, bu sınır 85-90 dB(A) dır.
a) Yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet düzeyi, 87 dB(A) maruziyet sınır değerini aşamaz. b) Bu işlerle ilgili risklerin en aza indirilmesi için uygun tedbirler alınır.
Her desibeldeki sesler duyulmaz insan kulağı 0 dB ile 180 dB arasındaki sesleri duymaktadır. 85 var dB üzerindeki sesler de gürültü olarak kabul edilmektedir. 85 dB üzerinde olan sesler de gürültü olarak kabul edilmektedir.
Yaklaşık ses seviyesi (dB)
Uzmanlar 85 desibel üzerindeki sese sürekli maruz kalmanın tehlikeli olabileceğinde anlaşmışlardır.
İlgili 41 soru bulundu
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
90-120 db: metabolizmada bozukluk, baş ağrısı 120-140 db: iç kulakta bozukluk. 140 ve üstü: kulak zarının patlaması
"MESLEKİ İŞİTME KAYBINA NEDEN OLUYOR"
DSÖ, günde en fazla 8 saat ve 85 desibelden daha az gürültüde çalışılması gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla 85 desibelin üzerinde bir ortam gürültüsünde günde 8 saatten fazla çalışmak kulakta kalıcı işitme kaybına yol açıyor.
Gürültü düzeyi 85 dB(A)'yı aşan işlerde bir çalışan günde en çok 7,5 saat çalıştırılabilir.
Buna göre; işçinin gürültülü işte en az iki yıl, gürültü şiddeti sürekli olarak 85 desibelin üstünde olan işlerde en az 30 gün çalışmış olması gereklidir. Aksi halde işitme kaybı, mesleki olarak değerlendirilmeyecektir. Ayrıca meslek hastalığı bakımından kesin tanı için bilateral eşit odiyogramı yapılmalı.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik'te (Anonim 2013a) maruziyet sınır değeri 8 saat=87 dB(A), en yüksek maruziyet etkin değeri 8 saat=85 dB(A), en düşük maruziyet etkin değeri 8h=80 dB(A)'dır.
Sessiz Olmasına
Somut bir örnek vermek gerekirse standart bir elektrikli süpürgenin ses seviyesi 78 desibelken, en sessiz olanınki ise normal konuşma düzeyi olan 68 desibeldir. Gürültünün her 3 desibelde iki kat arttığını göz önünde bulundurursak, 68 ile 78 desibel arasında ciddi bir fark vardır.
Kulağımız 0-140 dB arası sesleri algılar ve 85 dB'in üzerindeki sesler işitme duyusunun kaybına yol açabilir. 140 dB ise kulakta ağrı ve kulak zarında yırtılma gibi etkiler yapar. Sesin iki temel özelliği vardır. Biri yukarıda belirttiğimiz şiddeti veya seviyesi, diğeri de frekansı.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Genellikle ateşli silahlar 140 dB düzeyinde gürültü oluşturmaktadır. Büyük çaplı tüfek ve tabancalar 175 dB üzerinde ses üretebilen iken, küçük 22 kalibrelik tüfek, 140 dB civarında gürültü üretebilir.
Bundan böyle düğün nişan v.b. Gibi etkinlikler için vatandaşlarımız izin alırken (emniyet veya jandarmadan) müzik aletlerine desibel kontrol cihazı takılı ve 85 db ayarlı olduğunu bildireceklerdir.
Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi.
85 desibel üzerindeki sese sürekli maruz kalmanın tehlikeli olabileceğinde anlaşmışlardır. Yükses şiddette sese ne kadar uzun süre maruz kalırsanız işitmede o kadar fazla hasar oluşur. Aynı zamanda ses kaynağına ne kadar yakınında olursanız o kadar fazla etkilenirsiniz.
60 dB A Orta Gürültülü Sanayi. 70 dB A Gürültüye Sahip Sokak. 80 DB Yüksek Ses.
Göz kırpınca zaman duruyor. Ses, gaz ortamında en çok 194 dB seviyesine çıkabilirken, bu değer su altında 270 dB'ye kadar yükselebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri