Gaşiye Suresi Kur'an'ın 88. suresidir. Sure 26 ayetten oluşur. Sure ismini ilk ayette geçen ve örten, bürüyen, kaplayan anlamına gelen gaşiye kelimesinden alır. Kıyamet, cehennem, cennet, cehennem ve ibret alınması gereken nesnelerden bahseder.
Ben gerçekten (nefsine) zulmedenlerden oldum" diye dua etti. 88.Biz de duasını kabul ettik ve kendisini kederden kurtardık. İşte biz mü'minleri böyle kurtarırız. 89.Zekeriya'yı da hatırla.
Arapça'da “örtü” anlamına gelen gāşiye, Kalkaşendî'ye göre deriden yapılmış ve altın sırmalı iplikle süslenmiş eyer örtüsü olup görünüşte tamamen altından yapılmış sanılırdı. Törenlerde ve bayramlarda ata binen sultanın önünde rikâbdar tarafından taşınırdı.
Mekke'de nâzil olmuştur, yirmi altı âyettir.
Gaşiye Suresi, mushaftaki sıralamada seksen sekizinci, iniş sırasına göre altmış sekizinci sûredir. Mekke döneminde nazil olmuş ve 26 ayetten oluşmuştur. İçeriğinde çok önemli bilgilere yer verilmiştir. Ahirette cennete ve cehenneme gidecek olanların hallerinden bahsedilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Tekvir Suresi, Kur'an'ın 81. suresidir. Sure, 29 ayetten oluşur. Mekke'de indirildiğine inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve "dürmek" anlamına gelen küvviret-kevvera fiilinin mastar halinden almıştır.
Beled Suresi, Kur'an'ın 90. suresidir. Sure 20 ayetten oluşur. Mekke'de indirildiğine inanılan Sure ismini ilk 2 ayetinde geçen ve beldeler şehirler anlamına gelen el-beled kelimesinden alır. Bu surede el beled kelimesi ile Mekke şehri kastedilmektedir.
Konusu. Sûrede cehennemliklerle cennetliklerin âhiretteki durumları tasvir edilmekte, Allah'ın varlığına dair deliller sıralanmakta, tebliğ yöntemi öğretilmektedir.
Konusu. Sûrede bazı önemli varlıklar üzerine yemin edilerek insanın yüksek değeri vurgulanmış, kötü ahlâkın bu değeri düşürdüğü ifade edilmiştir. İman edip iyi işler yapanlar övülmüş, hesap ve cezayı yalan sayanlar kınanmış, hüküm verenlerin en üstününün Allah olduğu bildirilmiştir.
Enfal Suresi (Arapça: سورة الأنفال) Kur'an'ın sekizinci suresidir. Sure 75 ayetten oluşur. Sure, ismini ilk ayetinde yer alan ve savaş ganimetleri anlamına gelen el-Enfal kelimesinden almıştır. Medine döneminde hicretin ikinci yılında Bedir Savaşı'ndan sonra indirildiğine inanılır.
Mü'min Suresi (Arapça: سورة غافر), Kur'an'ın 40. suresidir. Sure 85 ayetten oluşur. Sure ismini 28. ayetinde geçen ve inanan iman eden kimse anlamına gelen “mü'min” kelimesinden alır. Bu sureye Gafir Suresi de denir.
Nâzi'åt Sûresi (Arapça: سورة النازعات), Kur'an'ın 79. suresidir. Sure 46 ayetten oluşur. Mekke'de Nebe' Suresi'nden sonra indirildiğine inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve çekip ya da söküp çıkaranlar anlamına gelen naziat kelimesinden alır.
“Kulakları patlatan o ses” diye çevirdiğimiz kåria kelimesi sözlükte “şiddetle vurmak, çarpmak” anlamına gelen kar' kökünden türemiş bir isim olup kıyameti ifade eder. Arapça'da büyük felâket ve belâya da kåria denir (bk. Ra'd 13/31).
Enbiya Suresi 87. ayetin son kısmında yer alan 'lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu mine-zzâlimîn' duasını Hz. Yunus'un çok fazla zikretmesi onu balığın karnından kurtarmıştır.
Enbiya Suresi Faziletleri;Her kim bu sureyi 70 kere okursa görünür görünmez kaza, bela ve korkularından korunur. Ayrıca böyle bir kimseye Allah Tealasalih çocuklar ihsan eder. Bu ayeti kerime hakkında Resulullah (sav) şöyle huyurdu: “Bu duaYunus (as)'un duasıdır.
Bu âyette ifade buyurulduğu üzere Hz. Eyyûb ağır bir hastalığa yakalanmış ve hastalıktan kurtulmak için Allah'ın merhametine sığınarak O'ndan şifa dilemiştir. Yüce Allah duasını kabul etmiş; ayağını yere vurmasını, çıkacak su ile yıkandığında iyileşeceğini bildirmiş, böylece onu sağlığına kavuşturmuştur.
mânâsı gereğince mübarek tanınan ve hayır ve bereketinden istifade için iyi olma hususunda yarışılarak çalışılması arzu edilen mukaddes topraklara dahi işaret olmak üzere, sözü geçen incir ve zeytin isimleriyle yemin edilmiştir.
Kureyş Suresi Anlamı (Diyanet Meali)
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla. Kureyş'i ısındırıp alıştırdığı; onları kışın (Yemen'e) ve yazın (Şam'a) yaptıkları yolculuğa ısındırıp alıştırdığı için, Kureyş de, kendilerini besleyip açlıklarını gideren ve onları korkudan emin kılan bu evin (Kâbe'nin) Rabbine kulluk etsin.
Kur'ân-ı Kerîm‟de hem dünya hem de ahiret hayatı bağlamında yedi çeşit meyveden söz edilmiştir. Bunları hurma, üzüm, incir, zeytin, nar, muz ve kiraz şeklinde saymamız mümkündür.
1.İzessemaunşakkat. 2.Ve ezinet lirabbiha ve hukkat. 3.Ve izel'ardu muddet. 4.Ve elkat ma fiyha ve tehallet.
17-20. Onlar (kâfirler), develerin nasıl yaratıldığına, göğün nasıl yükseltildiğine, dağların (sağlam bir şekilde yeryüzüne) nasıl dikildiğine, yeryüzünün (canlıların yaşamasına elverişli bir hâlde) nasıl yayılıp da döşendiğine (tefekkür ederek) bakmazlar mı? Hiç mi deveye¹ bakmıyorlar, nasıl yaratılmış?
Fecr Suresinin Türkçe Anlamı: Tan yerinin ağarmasına and olsun. On geceye, çifte ve teke and olsun. Geçip giden geceye and olsun. Şüphesiz ki akıl sahibi olanlar için yemin etmeye değen özellikler vardır.
TARIK SURESİ FAZİLETİ
Cinlerin kötülüklerinden kurtulmak ve korunmak için de Tarık suresi okunur. Sevgi için de Tarık suresi okunur ve 21 kez okunması halinde de hayırlı bir kısmet bulunacağına inanılır. Tarık suresi istendiği ve içten geldiği her zaman okunabilen bir duadır.
Beyyine Suresi (Arapça: سورة البينة, Sūrat'ul Beyyine), Kur'an'ın 98. suresidir. Sure 8 ayetten oluşur. Medine'de indirildiğine inanılan sure ismini açık delil manasına gelen ve ilk ayette geçen "el-beyyine" kelimesinden almıştır.
Ayet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri