Kolordunun üç öncü süvari tümeni (1. , 2. ve 14. tümenler) birbiri ile yarış halinde farklı kollardan İzmir'e doğru ilerledi. Şehre ulaşan ilk birlikler 9 Eylül sabahı Kadifekale, Sarıkışla, Karşıyaka, Paket Postanesi' ve Hükûmet Konağı'nda göndere Türk bayrağını çekip İzmir'in kurtuluşunu ilan etmiştir.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi'yle düşmanın ana kuvvetlerini yok eden Türk ordusu, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in tarihi ''Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri'' emriyle 9 Eylül 1922'de İzmir'in 3 yıl 3 ay 24 gün süren işgaline son vererek, Lozan Barış Antlaşması'na uzanan tam bağımsızlığın yolunu açtı.
İzmir, Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamında önemli yeri olan kentlerden biridir. Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun Şehit Gazeteci Hasan Tahsin tarafından İzmir'de atılmasının yanında; kent, Mustafa Kemal'in annesi Zübeyde Hanım'ın kabrini barındırmaktadır.
İzmir'in kurtuluşu ve Atatürk'ün İzmir'e gelişi
“Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir” emrini verildiği 1 Eylül gününü takip eden 9 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusu İzmir'in işgaline son verdi.
9 Eylül 1922'de düşmana son darbenin vurulduğu, Büyük Taarruz'un zaferle sonlandırıldığı yer oldu İzmir. İzmir'in kurtuluşu, tam bağımsızlığın yolunu açmakla kalmadı, Anadolu'nun kurtuluşunun da simgesi oldu. Zafere giden süreç ise Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihi emri ile başladı.
İlgili 42 soru bulundu
Paris'te kurulan “Meclisi Ali” kendileri adına Yunan ordusunun bu işi çözmesini düşündü ve İzmir'in işgaline karar verdi. 14 Mayıs 1919'da İngiliz, Fransız, Amerikan ve Yunan donanmaları İzmir limanına girdiler.
Orduların bundan sonra verilecek hedeflerin alınmasında da aynı fedakârlık yarışmasını göstereceklerine inancım tamdır”. 9 Eylül günü 3 ncü Kolordumuz Bursa'yı savunan Yunan birliklerini geri atarak şehri kurtardı. Türk Ordusu'nun İzmir ve Bursa'yı alması üzerine Mustafa Kemal Paşa, millete bir beyanname yayınladı.
İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin.
Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesi, Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması'na uzanan süreci başlatması dolayısıyla Milli Mücadele'nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş çok önemli ...
Türkiye'nin İlk Atatürk Heykeli ve Ziraat Mektebi
Atatürk, İzmir'de bulunduğu 11-16 Ekim 1925 tarihleri arasında, önce 12 Ekim'de Kemalpaşa'daki ordu manevralarını izledikten sonra Bornova'da bulunan Türk Ocağı'nı ziyaret etmiştir.
İzmirliler Atatürk'e 14 Eylül 1922 tarihinde hemşehrilik teklif ederler ve Atatürk tarafından kabul edilir. Atatürk, 24 Eylül 1922 tarihinde İzmir Muhterem Hamiyetli Ahalisine hitabı ile yazdığı mektupta: "İzmir Belediye ve Yönetim Meclisleri aracılığı ile bana İzmir Hemşehriliği sanı verildiğini öğrendim.
Küçük bir kasaba iken dönemin koşulları ve bulunduğu yerin sağladığı olanaklar sonucu, Akdeniz dünyasının en önemli liman kentleri arasına katıldı. XVII. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı İmparatorluğu'nun dünyaya açılan kapısı olma özelliğini kazandı.
İzmir'in kurtuluşundan sonra, 10 Eylül 1922'de, İzmir'e giren Mustafa Kemal Paşa kente dördüncü kez gelmiş olmaktaydı. Mustafa Kemal Paşa, önce Karşıyaka'daki İplikçizade Köşkü'nde kaldı; daha sonra ise Uşakizadelerin Göztepe'deki köşkünde uzun süreli ikamet ederek kentte gözlem ve incelemelerde bulundu.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
10 Eylül Dünya İntihar Önleme Günü'nde tüm kurumların intiharlara karşı farkındalığını artırmak amaçlanmaktadır.
15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde ayaklanan Denizlililer Türkiye'de işgale karşı ilk mitingi de başlattı.
Bu olayda 4 asker hayatını kaybetti ve hemen orada defnedildiler. Olayda can veren askerlerin isimleri şöyledir: Akşehirli Bekiroğlu Mehmet, Antalyalı Ömer oğlu Hakkı (Sarıarslan), Nevşehirli Ahmet oğlu Seyit Mehmet ve Nevşehirli Ahmet oğlu Ahmet.
15 Mayıs 1919'da Rumlar tarafından işgal edilen İzmir, Anadolu'da yapılan ilk önemli işgaldir. İşgale, İtalya'nın Anadolu'daki toprak kazancını dengelemek adına izin verilmiştir. Başlangıcın İzmir ile olmasının ana sebebi ise Rum nüfusunun Türkler'den fazla olduğu iddasıdır.
Söylencelerdeki bir başka anlatıda ise, kentin kurucularının Lelegler olduğu dile getirilmektedir. Bayraklı´da yapılan kazılarda elde edilen buluntular, İzmir´in kuruluşunun İ. Ö. 3000 yıllarına kadar indiğini açıklamakta; yapılan araştırmalar, İzmir´in bir Aiol kenti olduğunu göstermektedir.
Bu kutlu fethi gerçekleştiren Çaka Bey, Malazgirt'ten sonra Anadolu'ya akın eden Türklerden bir bey olarak anılmaktadır. Türk Tarih Kurumunun verdiği bilgilere göre Emir Çaka Bey, Malazgirt Zaferi'nden 10 yıl sonra Efes ( Selçuk) 'ten tarihi İzmir limanına girerek 25 Mart 1081 şehrimizi fethetmiştir.
Sırasıyla; Aioller, İyonyalılar, Lidyalılar, Persler, Helenler, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Doğu Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlılar şeklinde medeniyetlere kucak açmış olan İzmir, adeta bir kültür mozaiği olarak tarih sahnesindeki yerini almıştır.
İzmir Kuşatması, Aralık 1402'de Türk-Moğol emiri Timur'un İzmir'in limanını ve deniz kalesini Rodos Hospitalier Şövalyeleri'nden almasıdır.
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü, bugün İzmir başta olmak üzere yurdun dört bir yanında büyük bir coşkuyla kutlanıyor.
“ Dokuz Eylül Üniversitesi nerede? ” diye merak edenler için belirtmek gerekirse; 11 farklı yerleşkede fakültesi bulunan üniversitenin ana kampüsü İzmir'in Konak ilçesinde yer alıyor. 1892 yılında kurulan bir devlet üniversitesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi zamanla farklı yerleşkelerde giderek büyüdü ve günümüzde de ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri