4.5 saati geçen uzun yol şoförlerinin 45 dakika boyunca dinlenmeleri mecburidir. Toplamda 9 saat çalışan sürücünün 11 saat boyunca aracını hareket ettirmemesi ve dinlenmesi gerekmektedir.
İki haftalık dinlenme süresi arasında, 9 saatten kısa ve 11 saatten uzun bir dinlenme süresi yasaktır. Günlük dinlenme süresi, önceki dinlenme süresinden sonraki 24 saat içinde tamamlanmalıdır.
Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir. Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar.
4- Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücülerinin veya bir yarar karşılığında sürücülük yapanların 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Takograf Dinlenme Süreleri. Sürücüler günde en az 11 saat dinlenme süresi almalıdır. Günlük dinlenme süresi azaltılırsa bu süre 9 saatin altına düşmemelidir. Sürücüler günlük dinlenme süresinin azaltılmasını her 2 haftalık dinlenme periyodunda sadece 3 kez yapabilir.
2 haftalık sürüş süresinin 90 saati aşamayacağı da kesin sınırlarla belirlenmiştir. Günlük 9 saat sürüş süresinde ise her 4 saat 30 dakika sonrası 45 dakika dinlenme zorunluluğu vardır. Bir sürücü kesintisiz 4.5 saatten fazla araç kullanamaz. Takograf bu sürelerin doğruluğunu ortaya koyar.
Herhangi bir onbeş günlük sürede toplam taşıt kullanma süresi 90 saati geçemez. Kesintisiz günlük dinlenme süresi 11 saattir. Sabit bir hafta içinde 3 defadan fazla olmamak üzere bu süre en az 9 saate düşürülebilir.
Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır.
Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tek şoför dinlenme süresini haftada kaç kere 9 saate indirebilir? GÜNLÜK ÇALIŞMA (SÜRÜŞ): Şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Genel olarak bakıldığında uzun yol şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir zaman diliminde toplamda 9 saatten fazla araç kullanmaması gereklidir. 9 saatlik bu araç kullanma süresinde ise kesintisiz olarak 4,5 saatten daha fazla araç kullanılmamalıdır.
Yasalara göre uzun yola çıkan otobüsler veya ticari araçlar için 4,5 saatte bir mola verme zorunluluğu bulunuyor ve bu molalar genellikle 15 ile 30 dakika arasında değişiklik gösteriyor.
Çift kişilik görevler
Sürücüler için günlük dinlenme gerekmeden önce, en ideal durumda maksimum sürüş süresi 20 saattir. 20 saat ancak her iki sürücünün de 10 saat araç kullanması durumunda mümkündür (günlük uzatılmış sürüş süresi).
2. Herhangi bir onbeş günlük sürede toplam taşıt kullanma süresi doksan saati geçemez. Molalar 1. Dört saat otuz dakikalık taşıt kullanma süresinin sonunda sürücü bir dinlenme süresini kullanmaya başlamayacaksa en az kırk beş dakikalık bir mola verir.
4- Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücülerinin veya bir yarar karşılığında sürücülük yapanların 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Günlük Araç Kullanma Süresi : Günde en fazla 9 saat araç kullanılabilir. Bu süre bir hafta içinde 2 defa 10 saate çıkarılabilir. Bu durumda, haftada toplam sürüş süreniz her ne olursa olsun 56 saatten fazla olamaz.
Şoförlerin günde 9 saatten fazla çalıştırılmaması, sürekli olarak 4,5 saatten fazla araç kullanmaması, 24 saatlik süre içinde kesintisiz en az 11 saat dinlendirilmesi, haftanın bir gününde kesintisiz 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili yapması… gerekir.
Takograf kartı ücreti 2023 yılında 217 TL'dir ve bu ücret online başvuru tamamlandıktan sonra sistem tarafından başvuru sahibine bildirilen başvuru numarasıyla birlikte ödenmelidir. Ücret, yalnızca Vakıfbank üzerinden yatırılabilir.
Takograf Sürücü Kartı Olmadan Araç Kullanmanıza İzin Verilir mi? Takograf ile donatılmış araçları sürücü kartı olmadan çalıştırmak teknik olarak mümkündür.
Sayısal takograf kartınızın geçerlilik süresinin bitmesine 45 (kırk beş) gün kala yenileme başvurusu yapabilirsiniz. İnternet üzerinden http://staum.tobb.org.tr adresinden başvuru ekranına ulaştıktan sonra, sağ üst köşede yer alan “Kart İşlemleri” butonuna tıklayınız.
Takometre, devir saati ya da RPM saati, motorlu cihazlarda motorun (şaftın veya disklerin) birim zamandaki devir sayısını gösteren motor saati. Genellikle 1 dakikadaki devir adedini gösteren analog bir saattir ancak dijital göstergeler de yaygınlaşmaktadır.
Takograf Sürüş Sembolü
'Sürüş' sembolü, aracı kullanan bir sürücünün durumunu ve ardından genellikle araçla geçen süreyi gösterir. Bu sembol, sürücü direksiyon başında olduğu ve araç hareketsiz veya park halindeyken bile motor çalıştığı sürece geçerlidir.
Takograf verilerini saklama süresi ne kadardır? Takograf ve sürücü kartındaki veriler, kayıttan sonra en az bir yıl (52 hafta) saklanmalıdır. Veriler ayrıca vergi düzenlemelerine uymak için kullanılıyorsa, en az yedi yıl saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri