Normal standartlardaki bir kombinin 45 derece gibi düşük bir sıcaklıkta 11-15 dakika çalıştıktan sonra otomatik yapması gerekmektedir. Gerekli sıcaklığa ulaştıktan sonra 8-10 dakika otomatikte kalarak dinlenir.
Kombilerin otomatiğe geçiş süreleri markasına göre 1 ile 3 dk arasında değişmektedir. Yani alev söndükten sonra kombiler 1 ila 3 dk arasında tekrar çalışmaya başlar.
Çünkü kombilerin dinlenmeye geçip yeniden devreye girmesi için tesisatta düşük sıcaklık algılaması gerekir. Bu gibi büyük ısı kayıplarında kombi sürekli bir ısı kaybı algılayacağından dinlenmeye geçmez. Tabi bu durum doğrudan yakıt sarfiyatına neden olmakta, faturalarınızın yüksek gelmesini sağlamaktadır.
Kış Aylarında Evde Olunmadığında Kombiyi Kapatmak, Eve Gelindiğinde Kombiyi Açmak. Tasarruf yaşanıyor gerekçesi ile uygulanan bu yöntem yakıt tüketimini 2 katına çıkarmaktadır. Kış dönemlerinde evde olsanız da olmasanız da kombiyi kısık bir ayarda sürekli çalıştırmanız gerekir.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
İlgili 41 soru bulundu
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Hayır, gece yatarken kombiyi kapatmamalıyız. Kombi ayarının sürekli değiştirilmesi ya da kombinin açılıp kapatılması, yanlış bir uygulamadır.
“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır. Böylece gece yapılan tasarruf boşa gider.
Özgür Şahin, ısınma giderlerini azaltacak ve faturaları düşürecek pratik bilgiler paylaştı. Vatandaşların en çok merak ettiği “Kombi geceleri kapatılmalı mıdır?” sorusuna da açıklık getirdi ve şunları söyledi: “Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
Uyarıda karbon monoksit zehirlenmeleri ve doğalgaz kombisi kullananların dikkatli olması gerektiği, vatandaşların kombinin bulunduğu odada uyumaması gerektiği vurgulandı.
Periyodik Kombi Bakımı Ve Radyatör Temizliğinin Önemi
Kombileriniz kış aylarında yaklaşık 3-4 ay boyunca her gün ortalama 6-7 saat kesintisiz çalışır.
zaten standart kombilerde tekrar devreye girme süresi 1-3 dk. arasında değişir. mesela benim kombim de 40 sn. yanıyor, duruyor , 50 sn . sonra tekrar devreye giriyor. ama buna rağmen günlük tüketim 3.8 metreküp gaz. gayet başarılı. 50 dereceye ayarlı ve 24 saat tüm petekler yanıyor....
Kombi elektrik tüketimi Kombiler ortalama olarak kış aylarında günde 8-10 saat arasında çalışmaktadırlar. Ortalama 10 saat çalıştığını kabul edelim günde çektikleri elektrik 1kw ile 1,5 kW arasında bir değerde olacaktır.
Kombinin devamlı çalışıyor olmasının temel nedenlerinden birisi kalorifer filtresinin tıkalı oluşudur. Kaloriferin dönüş borusu dahilinde bulunan filtrenin tıkanmasıyla peteğe ısının iletilmesi engellenir. Bu nedenle kombiniz peteği ısıtabilmek için devamlı çalışmayı sürdürür.
Eğer yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız kombinizin ısı ayarı 55 dereceyi geçmemelidir. Yoğuşmalı kombilerde ısı ayarı 50 derecenin üzerine çıkarsa yoğuşma oranı düşecektir. Yoğuşma oranının düşmesi demek, kombiden istenilen performansı alamamak demektir.
Gece yatarken kombi ayarı yapmak yerine kombiyi tamamen kapatmak doğalgaz faturasında tasarruf sağlamaz. Gece yatarken veya evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatmak evin içinin, duvarların ve eşyaların hızlıca soğumasına neden olur. Bu nedenle de sabah kalktığınızda kombiyi çalıştırarak evi ısıtmak istersiniz.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz. Yapılması gereken şey reglaj ayarı olarak da bilinen özel bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir. Böylelikle tüm petekleri tam performanslı biçimde kullanabilir, tasarruf sağlayabilirsiniz.
Başlangıç sıcaklığı kombi marka modeline göre daha düşük veya daha yüksek de olabilmektedir. Maksimum sıcaklık ise genel olarak 80°C civarıdır. Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması, tasarruflu olması açısından 50°C ve üstünde kullanılmaması gerekir. Kullanılırsa da tasarruf oranı her bir dereceye göre düşebilmektedir.
Kombiyi belirli aralıklarla çalıştırdığınızda bu problemi de yaşamamış olacaksınız. Kombiler sürekli kapalı duracağından sistemdeki suyun boşaltılması gibi çok önemli bir hata yapılmaktadır. Sistemdeki suyun hem radyatörlere hem de kombiye zarar vereceği düşünülmektedir.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Kombilerin kış günlerinde donma ihtimaline karşı uyaran uzmanlar, bu cihazların balkon yerine mutfağa alınmasının daha güvenli olduğunu belirtiyor. Batman'da kombi bakım ve teknik servis uzmanları, doğalgaz kullanıcılarının kış mevsiminde sıkıntı yaşamamaları için uyarılarda bulundu.
Normal koşullarda evin oturma odası, mutfak gibi bölümleri için 20°C sıcaklık yeterli oluyor. Fakat evde küçük çocuk veya hasta varsa bu sıcaklık genellikle biraz daha yükseltiliyor. Kış aylarında 15°C'ye kadar düşen ortam sıcaklığını artırmak için kombiyi 50-60°C'de çalıştırmak gerekiyor.
Pencereler açık olmadığı sürece tüm petekleri açık olması veya bir kısmını açık kalması pek farketmiyor. O yüzden hepsi açık olsun. En düşük sıcaklıkta sürekli yakın. Evin duvarların ısınması gerek, zaten sonra az yaksanda hemen ısınıverir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri