ULUHİYYET: İlahlık, tanrılık, ibadet edilen varlık ve mabut. İslam'a göre sadece Allah”a (c.c) ait olan makamdır.
"Uluhiyet", Allah'ın kâinattaki tasarruf ve hâkimiyeti ile her şeyi kendisine ibadet ve itaat ettirmesi anlamına gelmektedir. Bunu da ilahlık sıfatları ile yapmaktadır; bu sıfatlar ilim, irade, kudret, sem, basar, kelam ve hayat sıfatlarıdır.
Uluhiyet, var olması için hiçbir varlığa ihtiyaç duymamak, kendi kendisinin nedeni olmak, her şeye gücü ve kudreti olmak anlamına gelir. Dinimize göre tüm yaratılmışlar muhtaç varlıklardır. Allah'ın ilmi ve kudreti her şeyi çepeçevre kuşatmıştır. Allah'ın bir şeyi yaratması için 'Ol' demesi kafidir.
Bu münasebetin Allah'tan insana yönelik olanı “ulûhiyyet”; insandan Allah'a yönelik olanı da “ubûdiyyet” olarak kavramsallaşmıştır. Biz bunlardan ilkini konu edinerek, tabi ki insana yönelik bağlamıyla ve Allah'ın şu sıfatları üzerinden ele aldık: Allah hayat veren, hayatta tutan, hayata yön veren ve hesap görendir.
Ubudiyet kelimesi, Arapça "a-b-d" kökünden türemiştir. Sözlükte; kulluk, kölelik, aşırı bağlılık, itaat anlamlarına gelmektedir. Kul, köle anlamındaki ve itaattan başka şefkat, merhamet ve himâye anlamlarını da taşımaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Rububiyet kainatın işleyişindeki fiileri ve Allah'ın bu fiillerle eşyayı terbiye edişini anlatırken; Uluhiyet ise bu işleyiş sırasında ortaya çıkan bütün mahsulatın yine Allah'a ait olduğunu ifade eder.
Kul, köle, esir olma durumu, esâret, kölelik.
Ubudiyet Allah'a, ahiret gününe, Kur'an-ı Kerim'e ve peygamberlere inananların, imanın esaslarını yerine getirmesi ve sadece Allah'a ibadet etmesi demektir.
Rububiyet, Cenab-ı Hakk'ın her zaman her mahlukla, her yerde, muhtaç olduğu şeyleri vermesi, tedbir ve terbiye etmesi, mâlikiyyeti ve besleyiciliği keyfiyyeti arttırmak anlamına da gelir. Artırmak ve ziyade kılmak anlamlarında da bu kelime sıkça kullanılır.
Yani Vahidiyet; yaratılışdaki tezahüratın birliği ve neticede kaynak olan sıfatların birliği... vahdaniyet ise; uluhiyet cihetiyle zatı ilahinin birliği anlamındadır.
Ubudiyet Allah'a kulluk etmek için yapılan davranışlar anlamına gelmektedir. Yani Allah'ın yasaklarına uymak ve gerektiği şekilde kulluk etmek demektir.
İbadet, teslim olunarak yapılan taat, kulluk, tapma ve tapınma gibi manalara gelir. Dini terim olarak ise, niyete bağlı olarak, yapılmasında sevap, terkedilmesinde ceza lazım gelen ve yüce Allah'a (manen) yaklaşmayı ifade eden özel itaattir.
Kulluk, her zaman Allah'ın huzurunda olduğunun bilincinde olmak ve ona göre bir duruş sergilemektir. Kulluk, kişinin kendisini ve benliğini bir hiç yerine koyması, Allah'ın yüceliği, azameti karşısında duyulan saygıdan dolayı bir ürperiş, bir teslimiyet, bir sığınma, bir söz dinlemesidir.
DİN: Kelime olarak; Kanun, hüküm, ceza, ödül,saygı, itaat, teslimiyet, ibadet, egemenlik adet, yol anlamlarına gelir. Terim olarak; Allah”ın peygamberleri aracılığıyla gönderilen, akıl sahiplerinin kendi istek ve hür iradeleriyle hayırlı olan şeylere sevk eden ilahi kurallar bütünüdür.
İslam'a Göre Bilginin Kaynakları
Kur'an-ı Kerim'de bilginin kaynağı olarak akıl, vahiy ve duyular yer alır. Dinî sorumluluğun ilk şartı akıl sahibi olmaktır. Aklın işlevi; duyular yoluyla edinilen veriler arasında bağlantılar kurup sonuçlar çıkarmak ve böylece sistematik bilgiye ulaşmaktır.
Sözlükte “boyun eğme, saygı duyma, alçak gönüllü olma, itaat etme, kulluk yapma, tapma, tapınma” anlamlarına gelen ibadet dinî bir terim olarak insanın Allah'a (c.c.) saygı, sevgi ve itaatini göstermek, O'nun hoşnutluğunu kazanmak niyetiyle ortaya koyduğu belirli tutum ve davranışlardır.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
Sâlikin her şeyden yüz çevirip bütün varlığıyla Allah'a yönelme halini ifade eden tasavvuf terimi.
İstiğna zengin olmak ve tamah etmemek manasına gelirken, müstağni de elindekilerle yetinmesini bilen, daha fazlasını istemeyen, tok gözlü kimse demektir. Çevresindeki olaylara karşı kayıtsız olan, ilgisiz insanlar da müstağni olarak nitelendirilir.
Kardeşlik dostluk anlamına gelen Uhuvvet kelimesi İslam dininde özellikle yer almaktadır Çünkü Müslüman kişiler aralarında herhangi bir bağ olmaksızın kardeştirler. Bu bağlamda Uhuvvet kelimesi tam da bu manayı kapsamaktadır.
Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
Tazim kelimesi Türkçe anlamı ile saygı gösterme ya da ululama gibi anlamlar üzerinden ele alınır. Günümüzde çok fazla kullanılmayan bu sözcük, ayrıca Arapça kökenli bir kelimedir. Herhangi bir durum ya da olay karşısında buna saygı göstermek ya da kişiyi yüceltmek gibi anlamlara sahiptir.
Abuli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,ruh bilimi İrade yitimi.
Şeheviye ve gadabiyye kuvvelerini had altına alan, ibadettir. Zahirî ve Batınî uzuvlarını ve duygularını kirleten tabiat paslarını izale eden, ibadettir. İnsanı, mukadder olan kemalatına yetiştiren, ibadettir. Abd ile Mabud arasında en yüksek ve en lâtif olan nisbet, ancak ibadettir.
Dinî literatürde “ubûdiyet” kavramıyla kulun Allah'a olan teslimiyeti, bağlılığı ve kullukta bulunması kastedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri