Gürültülü Ortamlarda Çalışma Süreleri, 90 dB(A)'da 8 saat, 92 dB(A)'da 6 saat, 95 dB(A)'da 4 saat, 97 dB(A)'da ise 3 saati aşmamalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günde en fazla 8 saat ve 85 desibelden daha az gürültüde çalışılması gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla 85 desibelin üzerinde bir ortam gürültüsünde günde 8 saatten fazla çalışmak kulakta kalıcı işitme kaybına yol açıyor. Biz de buna mesleki işitme kaybı diyoruz."
Ayrıca gürültüye bağlı işitme kayıplarına ilişkin yükümlülük süresi 6 aydır. Gürültüye bağlı işitme kaybı konuşma frekanslarından önce yüksek frekansları etkiler. Bu yüzden, bu tip işitme kayıpları ciddi bir işitme testi yapılıncaya kadar ortaya çıkmayabilir.
a) Yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet düzeyi, 87 dB(A) maruziyet sınır değerini aşamaz. b) Bu işlerle ilgili risklerin en aza indirilmesi için uygun tedbirler alınır.
Yani, gürültü düzeyi 95 dB (A) olduğunda, maruz kalma süresi 2 saat, 100 dB (A) olduğunda maruz kalma süresi 1 saat olmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
"MESLEKİ İŞİTME KAYBINA NEDEN OLUYOR"
DSÖ, günde en fazla 8 saat ve 85 desibelden daha az gürültüde çalışılması gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla 85 desibelin üzerinde bir ortam gürültüsünde günde 8 saatten fazla çalışmak kulakta kalıcı işitme kaybına yol açıyor.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Toplam gürültü böylece; 90+3=93 dB olur.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak. Tekrarı ve gürültünün gece yapması halinde ceza iki katına çıkacak.
Genelde, günde 8 saatlik bir süre için, bu sınır 85-90 dB(A) dır.
90-120 db: metabolizmada bozukluk, baş ağrısı 120-140 db: iç kulakta bozukluk. 140 ve üstü: kulak zarının patlaması
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Göz kırpınca zaman duruyor. Ses, gaz ortamında en çok 194 dB seviyesine çıkabilirken, bu değer su altında 270 dB'ye kadar yükselebiliyor.
Kulağımız 0-140 dB arası sesleri algılar ve 85 dB'in üzerindeki sesler işitme duyusunun kaybına yol açabilir. 140 dB ise kulakta ağrı ve kulak zarında yırtılma gibi etkiler yapar. Sesin iki temel özelliği vardır. Biri yukarıda belirttiğimiz şiddeti veya seviyesi, diğeri de frekansı.
70-80 desibel arası ise çok gürültü ortam olarak sınıflandırılır.
SESİ FAZLA AÇANA 20 BİN LİRA CEZA
Denetimlerde eğlence yerlerinin arka plan gürültü seviyesinin 5 desibel A'dan ve 7 desibel C'den fazla olan eğlence mekânlarına para cezasının yanı sıra kapatma cezası da verilebilecek. Yıldırımdan korunmak için neler yapılmalı?
İşitme testlerinde ölçüm desibel ile belirlenir. Normal işitme -10 db (Aşırı düşük ses) ile 25 desibel (db) (Günlük konuşma sesi ) arasındadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, ses yükseltici cihazlar veya davul-zurna aracılığıyla eğlenilen düğünler nedeniyle çok sayıda şikâyet gelirken, düğün ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin mevcut arka plan gürültü seviyesini 5 dBA'dan fazla aşmaması gerekiyor.
Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik'te (Anonim 2013a) maruziyet sınır değeri 8 saat=87 dB(A), en yüksek maruziyet etkin değeri 8 saat=85 dB(A), en düşük maruziyet etkin değeri 8h=80 dB(A)'dır.
Yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet düzeyi 87 dB maruziyet sınır değerini aşmayacaktır. 85 dB'den fazla şiddetteki gürültülü işlerde günde 7,5 saatten fazla çalışılması yasaktır.
Kişinin günlük ortalama maruziyet seviyesi 5 dB azaltıldığında gürültünün etkileri yaklaşık yarı yarıya azalmış oluyor. Gürültüye maruz kalınan zamanı azaltmakla beraber gürültüye maruz kalan kişi sayısı da azaltılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri