Leyl suresi, Kur'an-ı Kerim'in 92. suresidir. Sure toplam 21 ayetten oluşmaktadır. Leyl suresi mushaftaki sıralamada doksan ikinci, iniş sırasına göre sıralamada dokuzuncu suredir. Sure Mekke döneminde inmiştir.
Leyl Suresini okuyarak korkulardan emin olmak murat edilir. Kötülüklerden korunmak içinde bu sure okunur. Ayrıca sara hastalığı olanlara bu surenin şifa verdiği rivayet edilir. Fakirliğin son bulması, rızıkların çoğalması için bu sure ile Allah'a (c.c.) dua edilir.
Leyl Suresi 21 ayettir. Özellikle saban ve akşam okunması tavsiye edilen bir suredir.
Adını ilk âyetindeki “leyl” (gece) kelimesinden alır. Ve'l-Leyl, ve'l-Leyli izâ yağşâ sûresi olarak da anılır. Üslûp ve muhtevasından Mekke döneminin ilk yıllarında indiği anlaşılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Sûre adını ilk âyette geçen ve “gece” anlamına gelen leyl kelimesinden almıştır. Ayrıca “Ve'l-Leyli izâ yağşâ” diye de anılmaktadır (Buhârî, “Tefsîr”, 92; İbn Âşûr, XXX, 377).
Leylâ aslında leylîdir. Leylî; geceye ait, geceyle ilgili olan demektir. Eskiden yatılı öğrencilere leylî denirdi. Arapça layl "gece" sözcüğünden türemiştir.
Konusu. Sûrede insanoğlunun iki zıt huyundan, cömertlik ve cimrilikten bahsedilir; imanla cömertlik ve imansızlıkla cimrilik arasındaki ilişkiye dikkat çekilir.
Muhakkak o, ileride (Allah'ın kendisine ihsan edeceği cennet nimetlerinden ötürü) razı olacaktır. İşte böyleleri de zamanı geldiğinde, Allah'ın vereceği nimet ve ikramlara razı olacaklardır veya Rabbi de ondan razı olacaktır. Elbette yakında kendisi de hoşnut olacaktır. Yakında kendisi de muhakkak razı olacaktır.
orucu geceye kadar tamamlayın.” (Bakara, 2/187) mealindeki ayette, iftar vakti olan akşam namazı vaktinin girmesi, “leyl” olarak ifade buyurulmuştur. Ayet ve hadiste açık bir şekilde görüldüğü gibi gece / leyl, güneşin battığı zamandan itibaren başlatmaktadır.
Her gün 7 kez okumaya devam edenlerin Allah'ın izniyle kalp sıkıntısından kurtulacağı ve bol rızka kavuşacağı belirtilmektedir. 5 vakit namazdan sonra bu sureyi okumaya devam edenlerin Allah tarafından tüm işleri kolaylaştırılır ve rızıkları çoğaltılır denilmektedir.
Duha veya bilinen diğer bir adıyla Vedduha Suresi, maddi ve manevi olarak bütün dertlerden ve sıkıntılardan kurtulmak ve gönül ferahlığına erişmek için okunur. Okunulan surede Allah'ın merhametine ve bağışlayıcılığına sığınılarak onun her şeyi gören bilen ve her derde derman olduğunu hatırlamak amacıyla da başvurulur.
* Her gün 7 kere okumaya devam eden kimse kalp sıkıntısından kurtulur, bol rızka kavuşur. * Bir kimse beş vakit namazın ardından okumaya devam ederse, Allah'u Teala o kimsenin her işini kolaylaştırır. Kederli bir durumda ise, ferahlığa çıkarır. Beklemediği yerden kendisine rızık ikram olunur.
Sure (Arapça: سورة), Kur'an'da ayetlerden meydana gelen 114 bölümden her biri. Bugünkü mushaflarda ilk sure Fatiha ve son sure ise Nas'dır.
Alak Suresi (Arapça: سورة العلق), Kur'an'ın 96. suresi ve kronolojik olarak inen ilk suresidir. Sure, 19 ayetten oluşur. Mekke'de inen sure, ismini 2. ayette geçen ve ''kan pıhtısı / embriyo / zigot'' gibi anlamlara gelen ''alak'' kelimesinden almıştır.
Yedi âyettir. Kur'an-ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fâtiha” adını almıştır. Sûrenin ayrıca, “Ümmü'1-Kitab” (Kitab'ın özü) “es-Seb'ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” gibi başka adları da vardır.
Sure, ismini ilk ayette geçen ve "gece" anlamına gelen "leyl" kelimesinden almıştır.
Beled Suresi, Kur'an'ın 90. suresidir. Sure 20 ayetten oluşur. Mekke'de indirildiğine inanılan Sure ismini ilk 2 ayetinde geçen ve beldeler şehirler anlamına gelen el-beled kelimesinden alır. Bu surede el beled kelimesi ile Mekke şehri kastedilmektedir.
Beyyine Türkçe 'burhan, delil' anlamına gelmektedir. Beyyine suresi, inkar edenlerin 'bir delil, bir burhan' gelmeden, Yahudi ve Hıristiyanların dinlerinden ayrılmayacaklarını ifade ederek başlamaktadır. Delilin Kur'an olduğu ve Kur'an'ın doğru ve tertemiz olduğu buyrulmaktadır.
Eskiden yatılı öğrenciler için kullanılırdı. Arapça layl "gece" sözcüğünden alıntıdır. Hepimiz bir parça leylîyiz. Ne diyordu şair: "Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar..."
Burûc kelimesi “açığa çıkmak, görünmek, saray ve köşk” anlamlarına gelen burcun çoğuludur. Astronomi terimi olarak burç, güneşin bir yılda takip ettiği düşünülen yörüngenin içlerinden geçtiği, belli sembollerle gösterilen on iki takım yıldızından her birini ifade eder.
Beyyine Suresi (Arapça: سورة البينة, Sūrat'ul Beyyine), Kur'an'ın 98. suresidir. Sure 8 ayetten oluşur. Medine'de indirildiğine inanılan sure ismini açık delil manasına gelen ve ilk ayette geçen "el-beyyine" kelimesinden almıştır.
Tin Suresi (Arapça: سورة التين), Kur'an'ın 95. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur. Sure, ismini ilk ayetinde geçen ve "incir" anlamına gelen "tîn" kelimesinden almıştır. Mekke'de inmiştir.
kedere düşen kullarına ruhu ferahlatan bir ilaç niteliğinde olan İnşirah suresini göndermiştir. * Her gün 7 kere okumaya devam eden kimse kalp. sıkıntısından kurtulur, bol rızka kavuşur.
İnşirah Suresini her gün okumayı alışkanlık haline getiren kişilerin Allah (c.c) işlerini yoluna koyar, zorlukların kolaylaştırmayı sağlar. 41 defa İnşirah suresi okuyan kişinin üzerindeki rehavet tembellik kalkar. Her gün İnşirah Suresi okuyan kişi, kötülüklerden beladan korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri