Adler kişiliği çevrenin (sosyal belirleyiciler) belirlediğini savunur. İnsan öncelikle sosyal dürtülerle motive olur. Geçmiş yaşantıların önemi yoktur. Önemli olan kişinin geçmişteki algılarıdır ve bu algıların bugünkü yasamı nasıl etkilediği önemlidir.
Adler' e göre insanlar rüzgarda savrulan bireyler değildir. Çevre ve kalıtım insanı önüne katıp sürükleyemez. Çevre ve kalıtımın rolü, bireyin kendisindeki yaratıcı güce belli bir zemin hazırlamaktır. Hayat dinamik bir mücadele olup, bireyin ellerinde şekillenecektir.
Bireysel psikoloji, Alfred Adler tarafından geliştirilen, psikanalizden ayrı olarak daha çok toplumsallık ve bütünlüğe önem veren psikolojik kuram.
Alfred Adler, insanların kişiliğinin yalnızca biyolojik unsurlarla ve psikoseksüel süreçlerle oluştuğu fikrini kabul etmeyerek, sosyal ve toplumsal bir varlık olan insanın kişilik gelişiminin de sosyal etkileşimlerden bağımsız olamayacağını savunmuştur.
Adler'e göre, nevrozun temel psikolojik unsuru aşağılık duygusudur ve nevroza maruz kalan bireyler gerçeklikle temas etmeden duyguların üstesinden gelmeye çalışmaktaydılar. Ayrıca, tüm bebekler hemen hemen dünyayı deneyimlemeye başladıkları andan itibaren aşağılık ve yetersizlik hissi yaşamaya başlarlar.
İlgili 31 soru bulundu
Adler'in Bireysel Psikoloji Kuramını önceki diğer kuramlardan ayıran yönler deyince, karşılaştırabileceğimiz tek kuram karşımıza çıkıyor; psikanaliz. Davranışçı kuram Adler'in kuramını geliştirdiği dönemlerde daha yeni yeni ruh sağlığı alanında kullanılmaya başlanmıştır.
Psikanalizi genel olarak iki döneme ayırmak mümkündür. Birinci dönem psikanalizin öncüleri olan S. Freud, A. Adler ve C. G. Jung'un görüşleriyle şekillenmiştir. Bu dönemde psikanalitik teorinin temel ilkeleri ortaya konmuş ve din konusu kişilik gelişimi çerçevesinde incelenmiştir.
Sosyal ilgi kavramıyla bireyin sosyal bir varlık olduğunu dile getiren Adler, bireyi anlamak isteyen bir kişinin; bireyin sosyokültürel çevredeki ilişkilerini de incelemesi gerektiğini savunur.
1902'de Sigmund Freud ile tanıştı, öğrencisi oldu ve birlikte Adler'in başkanlığında Viyana Psikanaliz Topluluğu'nu kurdular.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Tanrı insanı, yaşamına yön vermesi, hür iradesiyle seçimler yapması ve doğru yolda ilerleyebilmesi adına belli başlı bilişsel dinamiklerle birlikte yaratmıştır.
Bireysel Psikoloji tüm insanların bir hedefi olduğunu ileri sürer.(amaçlı hedefe dönük davranış). Adler yaklaşımını benimseyenler bireyin davranışlarına yol gösteren düşsel temel hedef anlamına gelen kurgusal finalizm (fictional finalizm) terimini kullanır. İnsan hayalleriyle kafasındaki kurguladıklarıyla yaşar.
Freudyen psikolojide psikoseksüel gelişim, psikanalitik cinsel dürtü teorisinin merkezi bir unsurudur. Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu.
Adler, kuramının en önemli kavramlarından biri olan üstünlük kompleksini, aşağılık olma hissinin aşırı telafisi olarak tanımlamıştır. Üstünlük kompleksine sahip kişide düşük benlik saygısı ile birlikte aşağılık ve yetersizlik duyguları mevcuttur. Altta yatan aşağılık kompleksini maskeleyerek üstünlük sergilemektir.
Adler'e göre üstünlük “yetkinlik” çabası yaşamdaki temel yönlendirici güçtür. Bu nedenle insanların yaptığı her şey aşağılık duyguların üstesinden gelmek için tasarlanmaktadır. Ancak aşağılık duyguları bazı kimselerde şu veya bu nedenle aşırı bir boyut alabilir.
Erkeksi protesto kavramı, Alfred Adler tarafından geliştirilmiştir. Adler'e göre, doğuştan var olan eksiklik duyguları bakımından cinsiyetler arası bir fark olmadığı ama cinsiyete bakış açısı bakımından toplumların erkeklere daha çok değer vermesinden kaynaklanan bir sonuç olarak Erkeksi Protesto ortaya çıkar.
Freud insanın psikolojik süreçlerini açıklamak üzere 1900 yılında ilk kez Topografik Modeli oluşturmuştur. Bu modele göre insan zihni bilinç, bilinç öncesi ve bilinç dışı olmak üzere üç bölüme ayrılmaktır. Bilinç, farkında olunan ve üzerine dikkat gösterilebilen süreçleri temsil etmektedir.
Psikanaliz ya da ruhsal çözümleme, Sigmund Freud'un çalışmaları üzerine kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler ailesidir. Bir psikoterapi tekniği olarak psikanaliz, hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurları arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaya çalışır.
1944 yılında Jung, simya'daki sembolleri incelediği ve psikanalitik süreçlerle olan direkt ilişkisini ortaya koyduğu Psikoloji ve Simya kitabını yayınlamıştır. Simya'daki işleyişin saf olmayan ruhun (kurşun), kusursuz ruha (altın) dönüşümü olduğunu ve bunun bireyselleşme sürecinin bir metaforu olduğunu savunur.
Karakter özelliklerinin tümünün kişilik özelliklerine kıyasla edinilmiş özellikler bütünü olarak kabul eden Adler, karakteri, insanın çevresine karşı aldığı tavır, saygınlık eğiliminin toplumsallık duygusuyla bağlantılı olarak amacına ulaşmak için izlediği temel doğrultu olarak tanımlar (Adler,1996).
Yansıtma (Projection):
Bu savunma mekanizması kişinin başına gelen durumları başkasının üzerine atfetmesi olarak açıklanabilmektedir. Birey yaşadığı duygu, düşünce ve tutumları kendisine değil bir başkasına ait olarak görür.
Dürtü kuramı, Freud'un çalışmalarında en çok yer verilen kavram olmuş; insanı ve insanın içsel yaşamını dürtüler üzerine kurmuştur. Bu sebeple de Dürtü kavramı Freud'un çalışmalarının temeli haline gelmiştir. Çalışmasının başında Freud, libidinal yani yaşam dürtülerini tanımlar.
Sigmund Freud kimdir? Sigmund Freud, psikanalizin kurucusu olarak bilinen Avusturyalı bir nörologdur. Sigmund Freud 1856 yılında, Freiberg, Moravya'da (şimdiki Pribor, Çekya) doğmuştur.
Psikanalistler, empati, saygı ve kararlılık ile psikanalitik teknikler aracılığı ile bireylerin bilinçaltında kalan duygularını ve düşüncelerini daha iyi anlamalarına yardımcı olarak hayatlarını daha manalı ve huzurlu kılmayı amaçlayan psikologlardır.
Psikanalitik kuram, insan davranışının ve deneyimlerinin büyük ölçüde bilinçaltındaki dürtüler ve çatışmalar tarafından yönlendirildiği fikrine dayanır. Freud, psikanalitik kuramı geliştirirken, insan davranışını açıklamak için üç temel yapı taşı olarak bilinç, bilinçaltı ve kişilik yapılarından bahsetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri