1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
Günlük olarak da 120-125 gr yem tüketir. En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.
Avustralorp tavuklarının ortalama yumurtlama süresi olarak 20 hafta olarak bilinmektedir. Anavatanı Avustralya olan tavuk cinsinin ortalama ağırlığı 2.25 kg – 3.10 kg arasıdır. Australorp tavuklarının yumurtalarının renkleri kahverengidir. Organik yumurta yetiştiriciliğinde tercih edilen bir cinstir.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
· Lohman Brown tavuklarının yumurtasının yanı sıra eti de lezzetlidir. Bu nedenle de yumurtadan kesildikten sonra organik doğal gezen tavuk şeklinde de satılabilmektedir. · Salma tavukçuluk içerisinde en çok tercih edilen bir ırk olarak bilinir.
İlgili 35 soru bulundu
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Günde kaç tane yumurta yumurtlar detayları ile derledik. Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
En düşük vücut ısısı üretimi (ve en verimli durum) 23o C dır. Bu sıcaklığın altında, (düşük kritik sıcaklıklar) tavuklar genellikle sıcak kalmak için daha fazla vücut ısısı üretmek zorunda kalmaktadır. 27o C ın üzerinde tavuklar soğuk kalabilmek için enerji kullanmaya başlamaktadır.
Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Yumurtalarında çeşitli otların kokusu ve etkisi oluşabilir. Organik yumurtalar için belirli bir sayıda olan tavuklar, özel alanlarda büyür. Gezen tavuklar ise köy ve yayla gibi alanlarda rahatça dolaşan tavuklardır. Her iki yumurta türü de besin değeri açısından zengindir.
Çift sarılı yumurta veren tavuk cinsi diye bir ayrım yapmak söz konusu değildir. Çift sarılı yumurta yapan tavuklar, ilk yumurtalarını yumurtlayan ve piliç döneminden yeni çıkmış genç tavuklardır.
Bu nedenle yüksek verim alabilmek ve para kazanabilmek için herşeyin doğru yapılması gerekmektedir. Ancak genel anlamda "kar'lı bir iş" olduğunu söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle yaklaşık olarak 1000 tavukluk bir tesis masrafları çıktıktan sonra 6000-7500 TL arasında kar bırakabilir.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca, ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği ve tritikale gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz tavuklar için bir mera alanı oluşur.
Tavuklar gece lambasından rahatsız olur ve sinirlenirler. Onlar için gece ışığı, bizim gözümüze flaş tutmamız gibidir. Tavukların gözlerini tozlardan korumak için üçüncü bir göz kapağı vardır. Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar.
Su sıcaklığı
Su sıcaklığının 10 0C civarında olması idealdir. 26.7 0C ve üzerindeki su sıcaklıklarında su tüketiminde ve günlük canlı ağırlık artışında önemli azalmalar görülür. Eğer su devamlı 24 0C'den sıcak ise suyun sıcaklığı düşürülmelidir. Aşılama suyu sıcaklığı 20 0C 'den düşük olmalıdır.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Sonuç olarak, içme sularına farklı oranlarda soğan suyu ilave edilen yumurta tavuklarında, performans üzerinde olumsuz bir etki göstermezken bazı performans parametreleri ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Yumurtlama kümeslerine alınan piliçlere yumurta tavuğu yemi verilir. Bu tavuklarda özellikle yumurta kabuğunun oluşabilmesi için yeterli miktarda kalsiyuma ve ek vitaminlere ihtiyaç vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri