Yeni çizelgede, 2021 yılı itibarıyla verimliliği en yüksek enerji etiketi A sınıfı olmuştur. A sınıfının ardından ise B, C, D, E, F ve G gelir. Enerji Etiketlerinin Anlamları Enerji etiketleri, elektrik ile çalışan bazı cihazların Avrupa Birliği Standartları'na uygunluk bazında sıralanmasını sağlar.
2021'den itibaren buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutmalı çamaşır makinesi ve bulaşık makinelerinde kullanılan bu A+, A+, A++ sınıflandırması kademeli olarak terk edilecek ve yeni sınıflandırma sisteminde yalnızca A'dan G'ye kadar harfler kullanılacak.
Mart 2021'den itibaren buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutmalı çamaşır makinesi ve bulaşık makinelerinde kullanılan A+, A++, A+++ enerji sınıflandırması yerine yeni sınıflandırma sistemi olan A,B,C,D,E,F,G enerji sınıfları kullanılacaktır.
Bu geçiş ile alışkın olduğumuz A+++, A++, A+ gibi enerji skalaları yerine A, B, C, D, E, F, G enerji skalası kullanılacaktır.
Özellikle yanında artı işareti olan A sınıflar en asgari düzeyde elektrik harcamaktadır. D sınıfı ise yüksek enerji tüketen bir sınıf olduğu için, her iki sınıfın arasındaki en belirgin fark A+++ sınıfının oldukça verimli tasarruf yapmasıyken D sınıfının yüksek oranda enerji harcamasıdır.
İlgili 35 soru bulundu
2021'de derecelendirme sisteminin yenilenmesinin ardından, yeni cihazlar resmi olarak G'den (en az verimli) A'ya (en verimli) kadar bir ölçekte derecelendirilir. Ancak yine de G'den (en az verimli) A+++'ya (en verimli) kadar eski derecelendirme sistemini kullanan beyaz eşya satan bazı dükkânlar görebilirsiniz.
E enerji sınıfı ile A+++ arasındaki fark E sınıfı bir buzdolabının A+++ sınıfı bir buzdolabına göre yaklaşık 2 kat daha fazla enerji tüketmesidir. E sınıfı buzdolabı enerji tüketimi ve özellikleri ürünleri seçerken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Daha verimli ürünler, daha az elektrik harcar.
İndeks değeri 125'in üstünde olan G, verimliliği en düşük enerji sınıfıdır. Bu enerji sınıfı etiketine sahip elektrikli cihazların harcadığı enerji, faturaları olumsuz yönde etkiler. Enerji sınıfı etiketleri söz konusu olduğunda A harfinden ilerledikçe enerji tüketimi artar.
Bu değişiklik ile üretici markaların çok daha fazla enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu teknolojik ürünler geliştirmeye yönlendirilmesi amaçlandı. Yeni çizelgede, 2021 yılı itibarıyla verimliliği en yüksek enerji etiketi A sınıfı olmuştur. A sınıfının ardından ise B, C, D, E, F ve G gelir.
Beyaz eşyada en verimli enerji sınıfı A sınıfıdır. Enerji verimliliği yüksek olan A sınıfı ürünler daha pahalı olmakla birlikte düşük enerji tüketimi sayesinde uzun vadede ekonomik olarak daha karlı hale gelir.
Enerji sınıfları A sınıfından başlayarak enerji tüketimlerini olumsuz yönde artar. Dolayısıyla A sınıfı en iyi tasarrufu sağlayan sınıftır. F sınıfı diğer sınıflara göre çok fazla enerji tüketimi sağlar. F sınıfı enerji tüketimi aylık ortalama 60 KW elektrik tüketilmesine neden olmaktadır.
Tüketicilerin yeni enerji verimli ürünler satın alırken bilinçli seçimler yapmalarına yardımcı olmak ve aynı zamanda endüstriyi daha az enerji tüketen ürünler geliştirmeye teşvik etmek için, AB enerji etiketlerinin daha basit bir ölçeklendirme sistemine ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı.
Enerji sınıfı bir elektronik ürünün ne kadar enerji harcadığını ve ne kadar tasarruf edebildiğini gösterir. En tasarruflu ürünler A sınıfı enerji etiketine sahip ürünlerken en fazla elektrik harcayan ürünler ise G sınıfı enerji etiketi ile belirtilir.
A Sınıfı Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar? A sınıfı bir buzdolabında ise bir saatlik enerji harcaması 62 Watt civarındadır. Günde 1.5 kw elektrik harcar. Aylık bazda yaklaşık 45 kW elektrik tüketimi yapar.
Bu nedenle net bir sayı vermek mümkün olmasa da F enerji sınıfındaki orta boy bir buzdolabı bir günde ortalama 608 watt enerji harcar. Kısacası enerji tüketimi konusunda tasarruf etmek istiyorsanız alacağınız buzdolabının enerji sınıfına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Avrupa Birliği (AB), çeşitli beyaz eşya ve elektrikli ürünlerin enerji tüketimlerini gösteren A, A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmasını kaldırarak A'dan G'ye yeni bir sisteme geçti.
D sınıfı bir soğutucu, F sınıfına göre 35%'e varan enerji tasarrufu sağlar. Buzdolabına konulmadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarınız. Koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabı içindekileri serin tutmak için daha çok enerji harcayacaktır.
A enerji sınıfı en yüksek verimliliği sunar ve genellikle daha yüksek bir satış fiyatına sahiptir. Ancak uzun vadede daha düşük enerji faturaları nedeniyle tasarruf sağlar. Daha yüksek enerji sınıfı, daha az enerji tüketen bir cihaz anlamına gelir ve bu nedenle daha düşük bir elektrik faturası demektir.
Yani beyaz eşyalarda A+ ifadesi düşük enerjiye sahip olan elektrikli ev aletlerinde son teknolojili sistemin kullanılması demektedir. Elektrikli ev aletlerinde ortalama 10 farklı enerji sınıfı modelleri bulunuyor. Bundan dolayı en yüksek enerji sınıfında olan modeller A modeli oluyor.
A++ enerji sınıfında bir buzdolabı günde 0.5 kw elektrik harcar. A+ enerji sınıfında bir buzdolabı günde 1.1 kw, senede 300 kw enerji harcar. A enerji sınıfında bir buzdolabı günde 1.5 kw elektrik harcar. B sınıfı bir buzdolabı ise günde 1.7 kw elektrik harcar.
B Sınıfı: İyi seviyede enerji verimliliği sunar, ancak A sınıfına kıyasla biraz daha fazla enerji harcar.
· A+++ enerji sınıfında ve 7 Kg kapasiteli bir çamaşır makinesi saatte ortalama 800 Watt, · A++ enerji sınıfına sahip ve 5 Kg kapasiteli çamaşır makinesi saatte ortalama 650 Watt, · A+++ enerji sınıfında ve 10 Kg kapasiteli çamaşır makinesi saatte ortalama 1000 Watt elektrik enerjisi harcar.
Bulaşık makinelerinde F, D, A gibi farklı enerji sınıfları bulunuyor. A , bu enerji grupları içerisinde en fazla enerji tasarrufu sağlayan. Daha fazla enerji tasarrufu yapmak istiyorsanız tercihinizi üst enerji sınıflarından yana kullanmanız gerekiyor.
Genel olarak, bir televizyonun elektrik tüketimi yaklaşık 50-150 watt arasında değişebilir. Bu da ayda ortalama 40-60 kilowatt saat enerji tüketimi demektir. Yani, sadece bir televizyonun ayda ortalama 40-60 kilowatt saat enerji tüketimi olduğunu düşünürsek, bize ne kadar çok elektrik harcadığını gösterebilir.
Her elektrik sınıfın hesaplaması kendi içinde farklılıklar oluşturmaktadır. F sınıfı için aktif olarak açık kalması esnasında her 1 saatte 2 KW elektrik tüketiminde bulunmaktadır. Ortama olarak bir ayda ise 60 kw enerji tüketiminde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri