Fenikeliler'in Alef dediği A harfi Arapçada Elif'e dönüşmüştü, Yunanlılar da yıllar içindeki bu değişimi birleştirip Alfa'yı yaptılar. 350 yıl sonra bu harfler İtalya'ya ulaştı. Romalılar tarafından da günümüzdeki Latin alfabesine en yakın şekle getirildi.
A : Algılama gücü ve mantık yürütme kabiliyeti yüksek kişiliği temsil eder.
Modern alfabenin kökeni, Fenike alfabesine dayanmaktadır. Bazı araştırmacılara göre Fenikeliler de bu yazı sistemini, Mısır hiyerogliflerinden esinlenerek oluşturmuştur. Fakat Fenikelilerle birlikte tek bir harfe karşılık tek bir ses kullanma kavramı ortaya çıkmıştır.
Alfabenin bulunmasıyla birlikte yazının keşfi de ortaya çıkmıştır. Eski kaynakları tarayarak alfabeyi kim buldu diye araştırma yaptığınızda 5000 yıl öncesine yani Sümerlilere ulaşabilirsiniz. Pek çok önemli buluşları olan ve çivi yazısını da ortaya koyan Sümerliler tarihin ilk alfabesini de icat etmiş oldular.
Harf Devriminin gerekçeleri. Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
İlgili 42 soru bulundu
“Ç,Ğ,Ö,Ş,Ü” gibi buluşları gerçekleştirerek yazma dilini daha da sadeleştirirler. Bu Türk mucizesidir. Türk milleti, son asırlarda geri kalmışlığın karşısında devrimlerin en kıymetlilerinden olan harf devrimi gerçekleştirdi.
Örneğin Romalılar, taşa yazı yazmak için “anıtsal” ve “özlü stil” olmak üzere iki farklı tarz kullandı. Ardından bu apayrı tarzdaki yazı şekilleri, ara formlarla farklılaşmaya devam etti ve böylelikle yazılışları birbirinden farklı "a" harfleri kullanılmaya devam etti.
Fenike yazısı, açıkça alfabe yazısını ilk bulan Fenikelilerin ürünüdür. 22 sessiz harften oluşan bu yazı tipi, ilk satırın sağdan sola, ikincisinin ise soldan sağa doğru olacağı şekilde yazılır İbraniler, Yunanlar ve Romalılar tarafından kullanıldığı bilinir.
Türklerin ilk kullandığı alfabe Orhon abidelerinde kullanılan Köktürk alfabesidir. Bu alfabenin kökeni hakkında çeşitli fikirler ileri sürülmekle beraber, bunun Arami kökenli olduğu ve Eski İranlı kavim olan Soğdlar aracılığıyla Türklere geçtiği görüşü daha fazla kabul görmektedir (Tekin 1997: 22; Ercilasun 2009: 165).
ADINDA H HARFİ BULUNAN ŞEHİRLER
81 ilimizde adında "H" harfi bulunan 9 il vardır.
49 . kalın ha, râ, sîn, tâ, sâd, hâ, yâ, ayn, kâf harfleridir. Kef ve nûn ise en az kullanılmış harflerdir21. Mükerrerleri dikkate alınmadığında hurûfu mukattaa'nın on dört de- ğişik harf olduğu görülür.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Ünlü Harfler Örnekler
Ünlü harfleri 8 tanedir. Alfabenin ilk harfi olan A, ünlü harflerin ilkidir. Diğerleri E, I, İ, O, Ö, U, Ü'dür.
Okuma için önce alfabedeki harfler öğretilir. Öncelik sesli harflerle başlar. Sonrasında alfabetik sıraya göre sessiz harflerle devam eder.
1- Harf yöntemi: Önce sesli harfler, sonra sessiz harflerin verilmesiyle uygulanan yöntem. 2- Kelime yöntemi: "Karışık yöntem": Öğrencilerin bildiği kelime ve cümleler ile ilkokuma-yazmaya başlanır. Verilen kelime ve cümleler hemen hecelere,harflere ayrılır. 3- Cümle yöntemi: Çözümleme yöntemi olrak da bilinir.
Bugünkü alfabelerin en temelinde, M.Ö. 1500'lü yıllarda kullanılmaya başlanan Fenike alfabesi vardır. Fenike alfabesi 22 Karakterden oluşur ve sesli harfler yoktur.
Sesi temel alan yazı sistemine alfabe denir. Alfabede harfler, sesleri gösteren işaretlerdir. Ancak harfler, genel olarak, bütün sesleri değil anlam ayırıcı sesleri (sesbirimleri) karşılamak üzere kullanılır.
Fenikeler tarafından geliştirilen bu alfabe, MÖ 1200'lerde ortaya çıkmıştır ve dünya tarihinde ilk yazılı dil olarak kabul edilir. Fenike alfabesi Mezopotamya çivi yazısı ve Mısır hiyerogliflerinden hareketle oluşturulmuş bir alfabedir. Fenike alfabesi 22 harften oluşmuştur ve bu harflerin tamamı sessiz harftir.
 (küçüğü â, okunuşu şapkalı a), Türkçedeki yabancı kökenli (özellikle Arapça ve Farsça) sözcüklerin ve eklerin telâffuzunu Türkçeye uyarlamak için kullanılır.  harfiyle başlayan kelimeler de vardır: Âkif, Âdem, âlem, âmâ gibi. Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır.
a, e, ı, i, o, ö, u ve ü harfleri ünlü harfler, diğer harfler ise ünsüz harfler olarak adlandırılır.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır.
Harf Devrimi, 1 Kasım 1928 tarihinde Yeni Türk harflerinin kabulu ve tatbiki ile ilgili kanunun kabul edilmesi ve Yeni Türk Alfabesi'nin geliştirilip benimsenmesi sürecidir. Bu yasanın kabulü ile Osmanlı Alfabesi'nin kullanımı sona erdi. Yerine ise Latin Alfabesi esas alınan Türk Alfabesi kullanılmaya başlandı.
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri