· Ortak sayısı en az 1 olmalıdır. · Anonim şirketlerde sermayenin asgari 50.000-TL olması mecburiyeti vardır. Halka açık olmayan kayıtlı sermaye miktarı 100.000-TL'den az olamaz.
Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilir. Gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olabilir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur. Anonim şirketin, yazılı ve merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil edilen bir esas sözleşmesi bulunur.
Ortak sayısı en az 1'dir. Yani tek kişi bile şirket kurabilir. Limited şirketin şahıs şirketi olabileceği yanılgısı da buradan gelir. Ortak sayısı en fazla 50 olabilir.
Anonim şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir. Şirket, kurucuların, kanuna uygun olarak düzenlenmiş bulunan, sermayenin tamamını ödemeyi, şartsız taahhüt ettikleri, imzalarının noterce onaylandığı esas sözleşmede, anonim şirket kurma iradelerini açıklamalarıyla kurulur.
İlgili 37 soru bulundu
Ortaklar sadece taahhüt ettikleri sermaye borcunu yerine getirmekle yükümlüdür ve şirkete karşı sorumludur. Ortaklar, şirketin kamu borçlarından sorumlu tutulamazlar. Anonim şirketlerin bu özellikli yapısı sayesinde ortaklar, şirketin üstlendiği zarar ve risklerden şahsi mal varlıklarıyla sorumlu olmazlar.
Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Limited şirkette en az 10 bin TL sermaye gerekirken, anonim şirkette 50 bin TL sermayenin olması zorunludur. Anonim şirketi ortaklarının borç konusunda bir sorumluluğu bulunmaz. Limited şirket ortakları ise, taahhüt ettikleri pay oranı kadar vergi borcuna tabi tutulur.
Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre “Kolektif” ve “Komandit” olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunuyor.
Anonim şirket kurmak için ne kadar sermaye gerekir? Anonim şirket en az sermaye tutarı 50.000 TL olarak belirlenmiştir. Halka açık olmayan anonim şirketler sermaye artırmak istediğinde başlangıç sermayesi minimum 100.000 TL olmalıdır.
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
madde hükmü limited şirketler hakkında da caridir.” ibaresi yer almaktaydı. Bu hükümler çerçevesinde, ETTK'da olduğu gibi TTK'ya göre de anonim ve limited şirketler, kanun tarafından yasaklanmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
Bir şirketin tüzel kişiliğinin bulunup bulunmaması uygulanacak hükümler bakımından önemlidir. Hukukumuzda tüzel kişiliği olan şirketler ticaret şirketleridir. Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir.
Bir veya daha çok gerçek ya da tüzel kişi tarafından, bir ticaret unvanı altında kurulan şirketlere limited şirket denir. Bu tip şirketlerin esas sermayeleri bellidir ve bu sermaye, esas sermaye paylarının toplamından oluşur.
Şahıs şirketi, yalnızca tek bir kişiye ait olan ve o kişinin ticari iş faaliyetlerini gerçekleştiği işletme türüdür. Bu şirket türü genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde tercih edilir. Şahıs şirketi, diğer şirket türlerine nispeten daha az bürokratik süreç gerektirir ve kolayca kurulabilir.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Anonim şirketlerin kurulması için minimum 50.000 TL sermayenin gerekli olması, Sermayesi 250.000 TL'nin üstündeki anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun olması, Genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisinin bulunmak zorunda olması anonim şirketlerin dezavantajlarındandır.
Çok özet biçimde tanımlamak gerekirse, anonim şirket; sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Amaçları nelerdir: Anonim şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
Uygulamada, şirketler topluluğu yapılanmalarının en tepesinde hakimiyeti elinde bulunduran şirketler holding şirketlerdir ve bu nedenle holding ile hakimiyet kavramı çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Holding, hukuki niteliği olmayıp tek bir merkezden kendisine bağlı firmaları yönetirler ve farklı alanlarda faaliyet gösterirler. Holdingler farklı firmaların hisselerini ellerinde bulundururlar. Tek başlarına da Holding kurulabilir. Kurulması için bakanlıktan izin alınması gerekir.
Şirketler topluluğundaki hâkim şirket ile holding sıklıkla karıştırılmaktadır. Kanunda olmasa da uygulamada hâkim şirketin şirketler topluluğundaki durumuna holding denir. Ancak kanunda holding kurmak için hâkim şirket olmaya gerek yoktur, anonim şirket olarak bakanlık izniyle kurulabilir.
Anonim şirketler en az 50.000,00-TL sermaye ile kurulur. Limited şirketlerde kuruluş sermayesi ise asgari 10.000,00-TL'dir. Anonim şirketlerde itibari (beher) değeri 1 kuruş olan pay olabilecekken limited şirketlerde Her bir payın itibari değeri en az 25,00-TL olmalıdır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Anonim şirketler ortalama 3-5 gün içerisinde kurulabilir. Anonim şirketlerin kuruluş aşamaları birçok işlemden oluşur. Şirketin kurulması için gereken belgeler ne kadar kısa süre içerisinde temin edilebilirse şirketin kuruluşu bu kadar kısa sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri