A1 sınıfı ehliyet; iki ve üç tekerlekli silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir. A2 sınıfı ehliyet; motor gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
Motosiklet kullanıcıları A grubu ehliyetlerini alırken mutlaka kategorilerle ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Kısacası kullanacakları motosikletin motor gücüne göre ehliyet almalıdır. Çünkü A1 grubu ehliyet en fazla 125 cc motor gücünü kullanırken A2 grubu ehliyeti ise en fazla 600 cc motor hacmini kullanabilmektedir.
Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
A sınıfı ehliyet motosiklet kullanmak isteyen sürücülerin sahip olması gereken belge olarak biliniyor. 1 Ocak 2016'dan önce A1 ve A2 olmak üzere iki sınıfa sahip olan bu ehliyet grubu, yeni düzenlemeyle birlikte A, A1 ve A2 ve M olarak dört tipten oluşuyor.
A Sınıfı Ehliyet Yaşı
A1 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının 16 yaşını doldurmuş olması gerekirken A2 ehliyet için bu kriter 18 yaşla sınırlıdır. Ayrıca A sınıfı ehliyet almak için sürücünün en az 24 yaşında olması gerekir. Fakat 24 yaşını doldurmamışsa 2 yıllık A2 ehliyete sahip olması yeterlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Motor gücü 36 kw / 48 hp ve üzeri motosikletler için A sınıf sürücü belgesine ihtiyacınız vardır. 20 yaşındaki A sınıfı ehliyet alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı araçlarda deneyim sahibi olması da şart koşuluyor.
Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
A Sınıfı Ehliyet
35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2'yi geçiyorsa A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler. A sınıfı ehliyet yaş sınırı; 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20, 3 tekerlekli motosiklet kullanmak için 21'dir.
A2 sınıfı sürücü belgesi
Motor silindir hacmi maksimum 600 cc olan iki tekerlekli motosikletleri kullanabilmek için A2 ehliyet gerekiyor. Bu ehliyete sahip sürücüler güç sınırı 12 KW ve 16 beygiri aşmayan üç tekerlekli motosikletleri de kullanabiliyor.
A sınıfı ehliyet neler kullanır sorusunun yanıtı; 35 kW ve üzeri güçte motosikletler olarak verilir. Belirli bir yaş sınırı gerektiren bu kategori 2 tekerlekli motosikletlerde 20 yaş olarak belirlenir. Söz konusu motosiklet 3 tekerlekli ise yaş sınırı 21'dir.
A2 ehliyet sınıfı; motor gücünün 35 kilovatı geçmekte olan iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyecek olan üç tekerlekli olan hem sepetli hem de sepetsiz motosikletler için verilir. A ehliyet sınıfı; motor gücü 15 kilovatın üzerinde olan üç tekerlekli olan motosikletler için verilir.
A2 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar. Motosiklet ehliyet çeşitleri listesinde yer alan A2 ehliyet sınıfında, iki tekerlekli motosikletler için 35 KW, üç tekerlekli motosikletler için de 15 KW sınırı bulunuyor. A2 sınıfı ehliyeti olan kişiler M ve A1 ehliyet sınıfının kapsadığı araçları kullanabiliyor.
Yeni sürücü belgelerinde yukarıda bahsettiğimiz gibi 4 numaralı alanda bu bilgiler bulunur. 4a ehliyet veriliş tarihi, 4b ise ehliyet bitiş tarihidir. Eski ehliyetlerde ise ehliyet belge numarasının hemen altında yer alan kısımda sürücü belgesinin verildiği ve belgenin geçerliliğinin dolacağı tarih yazmaktadır.
İngilizce A2 (Elementary) Seviyesi
A1 seviyesine göre kişiler kendilerini ifade etmekte daha iyi duruma gelirler. Bir önceki seviyeye göre kelime haznesi ve cümle kurabilme yetenekleri daha fazladır.
A1 kağıt 840 x 594 mm, A2 kağıt 594 x 420 mm, A3 kağıt 42 0x 297 mm ve A4 kağıt ise 297 x 210 mm boyutundadır. A1 kağıt 54,9x84,1 cm, A2 kağıt 42x59,4 cm, A3 kağıt 29,7x42 cm ve A4 kağıt ise 21x29,7 cm'dir.
A1 motosiklet ehliyeti alan kişiler, Moped (50 cc hacmi geçmeyen) motosiklet kullanabilirler. Bu ehliyet ile 14 beygire kadar olan tüm motosikletleri kullanabilirler. Örnek: Honda CBF 150 motosikleti kullanabilirler. Çünkü önemli olan beygir gücüdür, motor hacmi önemli değildir.
Motor gücü 35 kw 'ya kadar olan (47 beygire kadar)motosikletler A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir. Bunu 500 cc silindir hacmine kadar motosikletlerin A2 ehliyetle kullanılabildiği şeklinde de düşünebiliriz.
Otomobil, minibüs, kamyonet, çekici, traktör ya da iş makinesi kullanmak için B sınıfından başlayarak G sınıfına kadar olan sürücü belgesine sahip olabilirsiniz. Ancak, eğer motosiklet kullanmak istiyorsanız ya da moto kurye olarak çalışmayı planlıyorsanız A1 ya da A2 ehliyetine sahip olmanız yeterlidir.
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
A2 sınıfı sürücü kursu fiyatı 2400 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL, Toplam 3385 TL. A sınıfı sürücü kursu fiyatı 2900 TL, sınav giriş ücreti 280 TL harç ücreti 705 TL.
Ek eğitimle birlikte bundan sonra 125 cc altındaki motosikletler B sınıfı ehliyetle kullanabilecek - YouTube.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri