Muhammed b. Ali'nin başlattığı Abbâsî davetinin başarılı bir ihtilâle dönüşmesinde pay sahibi olan kişi ise Ebû Müslim el-Horasanî'dir. 132/750 yılında kurulan Abbâsî Devleti'nin ilk halifesi Ebü'l-Abbâs es-Seffâh olmuştur.
Muhammed'in amcası olan Abbas bin Abdülmuttalip'in soyundan gelen Abbasiler, memnun olmadıkları Emevi yönetimine karşı büyük bir ayaklanma gerçekleştirmiş ve 750 yılında halifeliği ve iktidarı ele geçirmişlerdir. 750 yılında kurulan Abbasi Devleti kurucusu ve ilk halifesi Ebu'l-Abbas'tır.
Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
Abbasi Devleti Kurucusu
Muhammed'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Ebul Abbas tarafından kurulmuştur. Abbasiler, 750 yılında Emevi yönetimine karşı ayaklanarak halifeliği ve iktidarı ele geçirmişlerdir. Kurulduğu tarihten itibaren 1258 yılına kadar Abbasiler, İslam dünyasının büyük bölümüne egemen olmuşlardır.
Abbasilerin en meşhur hükümdarı olan halife Harun Reşid, bin 210 yıl önce bugün vefat etti. İslam dünyası dışında en fazla tanınan halifesi Harun Reşid Bizanslılara karşı zaferler kazanıp İslam'ın daha geniş topraklara yayılmasını sağladı.
İlgili 15 soru bulundu
Muhammed b. Ali'nin başlattığı Abbâsî davetinin başarılı bir ihtilâle dönüşmesinde pay sahibi olan kişi ise Ebû Müslim el-Horasanî'dir. 132/750 yılında kurulan Abbâsî Devleti'nin ilk halifesi Ebü'l-Abbâs es-Seffâh olmuştur.
Emevîlerin iktidarı Muhammed'in amcası Abbas bin Abdülmuttalip'in soyundan gelen Abbâsîlerin, Emevî yönetimine karşı Abbâsî İhtilâli adı verilen ayaklanma ile 750'de halifeliği ve iktidarı ele geçirmesiyle son buldu. Bu tarihten itibaren Abbâsîler 1258'e kadar İslam dünyasının büyük bölümüne egemen oldular.
Halife Kaim de bu ayrılıktan istifade edip Tuğrul Bey'i Bağdat'a davet etti. Tuğrul Bey Abbâsî halifesini Şiilerden kurtarmak için 1055'te Bağdat'a yaptığı seferde Büveyhoğulları ile savaştı ve onları ağır bir yenilgiye uğrattı.
Mustasım Billâh (tam adı : Ebû Ahmed el-Mûsta`sım bi'l-Lâh `Abd'Allâh bin Mansûr el-Mûstensir,) (Arapça: أبو أحمد المستعصم بالله عبد الله بن منصور المستنصر; d. 1221, Bağdat - ö. 1258, Bağdat), 1242 - Şubat 1258 döneminde Abbasi Devleti'nin son hükümdarı ve Irak Abbasileri'nin 37. ve son halifesi.
Emevî Devleti'nin yıkılışında Ebu Müslim Horasani de önemli bir rol oynadı. Sonunda 750'de Abbasilerin önderi Ebu'l-Abbas Seffah, Emevî egemenliğine son verdi ve Emevî hanedanının yakalayabildiği bütün üyelerini öldürttü.
GİRİŞ: Abbâsîler (132-656/750-1258) en parlak zamanlarını kuruluş ve yükseliş dönemlerini içine alan ilk yüzyıllarında yaşamışlardır. Bunu söz konusu döne- min sonlarına doğru devlet merkezinin Bağdat'tan Sâmerrâ'ya nakledilmesiyle başlayan ve yaklaşık altmış yıl süren Sâmerrâ dönemi (221-279/836-892) ta- kip etmiştir.
Sekizinci Abbasi Halifesi Mu'tasım tarafından, Deyr halkın'dan topraklarını 4000 dinar karşılığında satın alınmış ve Şehir 836 tarihinde Abbasi ordusundaki Türkî memlûk birlikleri için Sâmerrâ adıyla kuruldu. 836'daki nüfusu 35.000 iken bugün 200 binin üzerindedir.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Hasan halife olarak seçilmiş; buna karşılık olarak da Muaviye, Şam'da kendi halifeliğini ilan etmiştir. Yaşanan bu çift başlılıkta Hz. Hasan, İslam dünyasında daha fazla kan dökülmesini önlemek amacıyla halifelikten çekilmiş ve Muaviye aynı yıl Emeviler Devleti'nin temelini atmıştır.
750 ile 1258 yılları arasında toplam da 37 Abbasi halifesi görev yapmıştır.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
1258 yılında Bağdat'ın düşüşü ve son Abbâsî halifesi el-Müsta'sım'ın Hülâgû tarafından öldürülmesi, Müslümanlar nazarında diğer büyük şehirlerin insanlarına yapılan katliamlardan daha büyük bir manevi çöküntü yaratmıştır.
Hz. Ali (656-661): İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusudur. Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz.
Halife ona “Doğunun ve batının hükümdarı” ünvanını verdi. TuğrulBey halifenin siyasî yetkilerini ele geçirdi. Halife sadece dinî bir lider olarak kaldı.
Abbasi halifeleri, Abbasi Devleti'nin hükümdarlarıdır. Abbasi halifeleri, bir önceki halife soyu olan Emevi Devleti'ni yıkarak halifeliğin kendilerine geçmesini sağlamıştır. İlk Abbasi halifesi ile Abbasi Devleti'ni kuran ve 750 ile 754 yılları arasında hüküm süren Ebu'l Abbas Seffah olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türk devletlerinden olan Tolunoğulları, Akşitler, Gazneliler gibi Selçuklu Hanedanı da Abbasiler'in resmi mezhebi olan Sünnilik aleyhinde bir cephe oluşturmaktan kaçındılar. Bu Türk devletlerin hükümdarları “Es-Sultân'ûl-Galib”, En-Nâsır'ed-Dîn”, Es-Sultân'ûl-Kâhir” gibi lâkaplar ile anılıyordu.
Abbasi Devleti'nin resmi olarak kuruluşu ise 750 yılında gerçekleşmiştir. İlk Abbasi halifesi Ebu'l Abbas Abdullah, Hz. Muhammed'in amcası olan Abbas'ın soyundan gelmektedir. Bu olaya bağlı olarak da devletin adı Abbasi Devleti olmuştur.
Abbasi Devletinde Türklere Görev
Abbasi Halifesi Harun Reşid, muhafız birliğini Türklerden meydana getirmiştir. Bizans'tan gelebilecek tehditleri önlemek için merkezi Antakya olan Avasım eyaleti kurularak Türklerden oluşan askerî birlikler bu şehirlere yerleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri