Mat ve pürüzsüz yüzeyler yaratmak için doğal kıllı ruloları tercih edebilirsin. Su bazlı boya kullanacaksan daha iyi sonuçlar için tercihini sentetik kıllı rulolardan yana yapmalısın. Saten iç cephe rulosu ile düz yüzeyler için boya uygulamalarında kolaylık sağlayabilirsin.
Boya Rulosu Nasıl Seçilir? Öncelikle boya yapılacak alan tanımlanmalıdır. İç cephede kullanılan rulolar ile dış cephede kullanılan rulolar birbirinden farklıdır. İnce işçilik gerektiren alanlar için kısa rulolar tercih edilirken, daha geniş yüzeyler için geniş çaplı rulolar tercih edilmelidir.
"En kaliteli boya rulosu hangisi?" diye merak ediyorsanız Dekor İç Cephe Rulosu'nu tercih edebilirsiniz. 25 cm genişliğe sahip ürün, geniş yüzeyiyle tek seferde daha fazla alanı boyamanızı sağlar. Böylece işinizi kısa sürede bitirebilirsiniz.
Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır. Bu da duvarda nahoş bir görüntüye sebebiyet verir.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
İlgili 34 soru bulundu
Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir. Sünger rulonun en faydalı yanı çok rahat kullanılması ve iz yapmamasıdır.
Saçın uzunluğu ve dolgunluğuna bağlı olarak birkaç kutu boya almanız gerekebilir. Ayrıca saç dipleri uçlarına göre daha zor boya tutar. Bu yüzden boyamaya diplerden başlamakta yarar var. Ama boyayı uç kısımlara iyice yedirmeyi unutmayın.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Fırça ve ruloları kullanımdan sonra temizlemenin ilk kuralı, su bazlı, solvent bazlı boya veya vernik kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmektir. Kullanılan boya su bazlı ise, fırçaları ve ruloları basit musluk suyu ve sabunla hatta sadece suyla yıkayabilirsiniz.
Fırçayı ve Ruloyu Temizleyin
Bunun yerine ılık su içeren bir kapta (yaklaşık 40 derece) fırçayı ve ruloyu 2 saat bırakın. Boyut olarak daha büyük olan silindirler, birden fazla temizleme döngüsüne ihtiyaç duyabilir. Fırça ve ruloyu kaptan çıkarın ve eski bir kağıtla veya kuru bir bezle kurulayın.
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
En iyi silinebilir boya araştırmamızda ilk sırada Fawori Silikonlu İpek İç Cephe Boyası yer alıyor. Son kat cephe boyası olarak kullanılan ürün, ipeksi mat bir dokuya sahip. Yüksek örtücülüğü sayesinde alt katmanda bulunan eski boya ve kiri mükemmel şekilde kapatıyor. Ayrıca uygulandığı yüzey ile bütünleşiyor.
İç ya da dış cephe duvar boyamaları için 20 cm, 25 cm, 50 cm boya rulosu çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Geniş tasarımı sayesinde kısa sürede boyama deneyimi sunan geniş boya rulosu çeşitlerini farklı tür boyalarla birlikte kullanabilirsiniz.
Kadife rulo 10 cm daha ince ve küçük ebatlı alanları boyamak için oldukça işlevsellik sunan bu ürün ergonomik tasarımı sayesinde de gerek enerjiden gerekse de zamandan tasarruf edilmesini sağlar. İnce ve zarif yapısı sayesinde kolay tutulabilir ve ileri geri hareketlerle kusursuz bir boyama süreci gerçekleştirilebilir.
Saç boyasından istenilen verimi elde etmek için boyanın 35-40 dakika bekletilmesi gerekir. Saçlardaki beyazlar yoğun ise bu süre bir saate yakşalabilir. Saç boyarken yirmibeşinci dakikadan itibaren boyanın saç üzerindeki etkilerinin kontrol edilmesi gerekir çünkü bazı saç türleri boyaya daha hızlı cevap verir.
Boyayı su ile saçtan arındırdıktan sonra bir saç kremi kullanarak boyanın oluşturacağı kuruluğu önleyebilir, saçlarınıza besleyici bir bakım yapabilirsiniz. Boyanın kalıcılığını artırmak için 2 ya da 3 gün sonrasında saçınızı şampuanla yıkayabilirsiniz.
Tiner yardımıyla fırça üzerindeki boya artıklarını kısa süre içerisinde kolayca temizleyebilirsiniz. Fırçalarınızı tiner kullanarak temizlemek için ilk olarak boyalı fırçalarınızı derin bir kabın içerisine yerleştirin. Ardından kabın içerisine bir miktar tiner döküp 5-10 dakika kadar bekleyin.
İncelticiyi çok koymanız “Duvar boyası neden dalgalı olur?” sorusunun cevaplarından biridir; çünkü bu durumda rulo izi ve dalgalanma gibi sorunlar görülebilir. İnceltici az koyulursa da kalın uygulamadan dolayı duvarınızda çatlaklar oluşabilir.
Çoğunlukla ise açık renkten açık renge “boya badana” uygulamasında 2. Kat boya gereksinimine ihtiyaç duyulmaktadır. Koyu renklerden açık renge dönüşümlerde ise 3. Kat ve yine kapatmama durumuna göre 4. Kat boya vurmak gerekebilmektedir.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Bu nedenle saçlarınızın uzunluğuna ve aynı zamanda yoğunluğuna uygun olarak bir ya da daha fazla boya almanız gerekir. Bunların yanı sıra saçınızda ton farklılığı gibi bir durum yaşamamak için boyama işlemine diplerden başlamalısınız. Ardından kalan boyayı saçlarınızın uçlarına doğru yedirmeye başlayabilirsiniz.
Karışım mekanik karıştırıcı ile yapılmalı, ana malzeme karıştırılırken sertleştirici yavaşça ilave edilmeli ve karıştırma 5-10 dk. devam etmelidir. Karışım sonrası boya 20-30 dakika bekletilerek uygulama yapılmalıdır.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri