ABD'nin, 2021 yılında ithal ettiği başlıca ürünler arasında otomobiller, ham petrol, bilgisayarlar, telefon cihazları, dozlandırılmış ilaçlar, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar, petrol yağları, serum ve aşılar ile elektronik entegre devreleri yer almıştır.
ABD'nin, 2022 yılında ithal ettiği başlıca ürünler; ham petrol, otomobiller, telefon cihazları, bilgisayarlar, dozlandırılmış ilaçlar, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar, petrol yağları, serum ve aşılar, elektronik entegre devreler ve diğer mobilyalar ve bunların aksam ve parçalarıdır.
Kaynak: Ekonomi Bakanlığı (www.ekonomi.gov.tr)
İhracatında öne çıkan sektörler arasında; makine, elektrikli cihazlar, mineral yakıtlar, otomotiv, havacılık ve uzay sanayi, tıbbi cihazlar, değerli taşlar ve mücevherat, plastik sanayi yer almaktadır.
ABD'den ithal edilen ürünlerde hava taşıtları, demir ve çelik, mineral yakıt ve yağlar, kazan, makine ve mekanik cihazlar ile optik, tıbbi ve cerrahi cihazlar ilk sıralarda yer alıyor. Geçen yıl ABD'den 1,8 milyar dolarlık kazan, makine aksam ve parçaları ithal edildi.
Türkiye'nin ABD'ye 2022 yılında en fazla ihracat yaptığı sektörler mücevherat, elektriksiz ve elektrikli makineler, motorlu kara taşıtları ve aksam parçaları, halılar ve yer döşemeleri, demir çelik ürünleri, doğal taş ürünleri, alüminyum ürünleri, hazır-giyim, silah ve mühimmattır.
İlgili 33 soru bulundu
ABD ekonomisinde üretim ve hizmetlerin büyük bir bölümü özel sektör tarafından sağlanmaktadır. Sanayi sektöründe en büyük teknoloji üretim yapısına sahip olan ABD, sivil ve askeri teknolojide lider konumundadır.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
İhracat faaliyetlerinde ön plana çıkan ürün grupları, ham petrol, petrol ve petrol yağları, petrol gazları, otomobiller, elektronik entegre devreler, serum ve aşılar, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar, telefon cihazları, medikal cihazlar, dozlandırılmış ilaçlar ve altındır.
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ocak ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi.
Ülkeye en az dış satımı 329 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 996 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 2 milyon 471 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 8 milyon 622 bin dolarla fındık ve mamulleri, 10 milyon 63 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri yaptı.
2022 ve 2023 Amerika Saatlik Asgari Ücret Tablosu
Adil Çalışma Standartları Yasası (FLSA) 2009 yılında yürürlüğe girmiş ve Amerika'da saatlik asgari ücret 7.25$ olarak belirlenmiştir. 2023 yılında da aynı oran geçerli olmakla birlikte eyaletlerin kendi tarifelerini belirlemelerinde herhangi bir engel yoktur.
En fazla ihracat artışı demir ve demir dışı metaller sektöründe gerçekleşti. Almanya'ya değer bazında en fazla ihracat artışını 471 milyon 496 bin dolarla demir ve demir dışı metaller sektörü gerçekleştirdi.
Ülkemiz, 2022 yılında AB'nin toplam ihracatından aldığı %3,9'luk pay ile 5. sırada yerini almıştır. AB, 2022 yılında 103,1 milyar dolar ile ihracatımızdan %40,6 oranında pay almakta olup toplam ihracatımızda ilk sırada yer almaktadır.
Özgürlük Heykeli, Empire State Binası, meşhur Hollywood tabelası, Las Vegas'ın ihtişamlı binaları; gökdelenler, uçsuz bucaksız otoyollar, kanyonlar, okyanus kıyısında eğlenen insanlar, uzay mekikleri, ve yüksek kalitede eğitim sunan üniversiteler Amerika'yla birlikte zihinlere doluşan imgeler oluyor hemen.
Dünyanın en büyük ikinci sanayi ülkesi olan ABD'de başlıca sanayi kolları; petrol, madencilik, otomotiv, çelik, gıda işleme, kereste ve tüketim mallarıdır.
DÜNYADA EN FAZLA İHRACAT YAPAN ÜLKELER
İlk sırada 3 trilyon 594 milyar dolar ile Çin olurken, ikinci sırada 2 trilyon 55 milyar dolar ile ABD ve üçüncü sırada 1 trilyon 655 milyar dolar ile Almanya yer almaktadır. Bu ülkeleri, 966 milyar dolar ile Hollanda, 747 milyar dolar ile Japonya, 684 milyar dolar ile G.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Ülkemizin İsviçre'den gerçekleştirdiği ithalatta ham veya yarı işlenmiş altın, saatler, lif ve iplik üretim makineleri ve medikal ürün grupları öne çıkmaktadır. 2017 rakamlarına göre Türkiye'nin İsviçre'den ithalatı 6 Milyar 900 Milyon Dolar seviyesindedir.
Arnault böylelikle Elon Musk'ı geride bırakarak ilk sıraya yükseldi. Forbes'a göre, geçtiğimiz yılın en zengini Elon Musk bu yıl "yoksullaştı". Musk, geçtiğimiz yıl 219 milyar dolar olan servetinin bir kısmını kaybederek bu yıl 180 milyar dolarlık net servetiyle listenin ikinci sırasında yer buldu.
Ekonomisi istikrârlı bir GSYİH büyüme hızı, ılımlı bir işsizlik oranı, yüksek seviyede araştırma ve sermaye yatırımlarını muhafaza etmiştir. ABD geniş doğal kaynaklara, gelişmiş bir altyapıya ve yüksek iş verimliliğine sahiptir. ABD dünyanın en büyük ticaret ülkelerinden biridir ve dünyanın ikinci büyük imalatçısıdır.
ABD Hazine Bakanlığının verilerine göre, ülkenin borcu 33,04 trilyon dolara ulaştı. ABD Kongresinin, 2023 mali yılının sona ereceği eylül sonunda yeni bir geçici bütçeyi geçirerek hükümetin kapanmasını önlemeye çalıştığı bir dönemde, ülkenin borcu tarihi seviyelere yükseldi.
Türkiye'den Avrupa'ya en çok ihraç edilen ürünler
Tarım ürünlerinden ilk sıraları pamuk, tütün, sanayi bitkileri, incir, üzüm, zeytin, buğday, sebze ve meyve, canlı hayvan ve deniz ürünleri almaktadır.
Türkiye'nin ilk çeyrekte ülkeler bazında gerçekleştirdiği ihracat 54.3 milyar dolara yükselirken, en fazla dış satımın 4.9 milyar dolarla Almanya'yı, 2.97 milyar dolarla ABD, 2.9 milyar dolarla İtalya, 2.76 milyar dolarla Birleşik Krallık, 2.48 milyar dolarla Fransa ve Rusya, 2.43 milyar dolarla İspanya izledi.
Sanayi sektörü Almanya milli gelirinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Başlıca İhracat Ürünleri Makina, taşıt araçları, kimyasal ürünler, demir-çelik, gıda, tekstil. Başlıca İthalat Ürünleri Makina, taşıt araçları, gıda, demir- çelik, kimyasal ürünler, tekstil, hazır giyim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri