C vitamini bakımından zengin salatalık, cildin canlı ve genç görünmesini sağlamaktadır. Salatalıkta bulunan askorbik asit ve kafeik asit maddeleri yüzde bulunan ödem gibi şişkinliklerin azalmasını sağlamaktadır.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Salatalık, çok iyi bir pantotenik asit kaynağı olmakla birlikte, iyi birer, bakır, potasyum, manganez, C vitamini, fosfor, magnezyum, biotin ve B1 vitamini kaynağıdır.
Domatesin asitli bir meyve olduğunu belirtmek gerekir. Asitli yapısından dolayı, çok fazla tüketimde mideyi yorar.
Muz. Muzun pH'ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir. Bu düşük asitli meyve, tahriş olmuş bir özofagus astarını kaplayarak asit reflüsü olanlara yardımcı olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Bazı alkali ve asidik besinler aşağıda verilmiştir: Yüksek seviyeli alkali besinler: Karpuz, sebze suları, Japon eriği, mandalina, patates, spirulina, deniz yosunu, deniz tuzu, ahududu, Trabzon hurması, soğan, şeftali, maden suyu, lotus kökü, mercimek, limon, karbonat.
Limonun suyu yaklaşık % 5 ila % 6 sitrik asit olup pH'ı ise 2.2 dir ve bu nedenle ekşi bir tadı vardır. Limon suyunun kendine özgü ekşi tadı onu içecek ve limonata ve limon kremalı turta gibi yiyeceklerde önemli bir içerik haline getirir.
TURŞU SUYU ASİT Mİ BAZ MI? Bir çok kişinin merak ettiği bu sorunun cevabı, asit olacaktır. Laktik asit fermantasyonu sonucu oluştuğundan kaynaklı asittir. Laktik asit, çeşitli bakteriler tarafından üretilir.
Peki, önemli bir besin kaynağı olan süt asit mi baz mı? Sütün laktik asit bakterileri başta olmak üzere asit üreten birtakım bakterilere sahip olması, onun asit oranını arttırmaktadır. Bu bilgiden hareketle süt, asit özelliği taşıyan bir madde olması sebebiyle asidik maddeler arasında yer almaktadır.
Portakal asitli bir meyve olduğundan özellikle gastrit, reflü veya ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerde mide yanması, şişkinlik veya gaz gibi şikayetlere neden olabilmektedir.
Havuç, kabak, salatalık, patates, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri içeren sular bu amaçla kullanılabilir. Kafeinsiz, Gazsız İçecekler ve Çaylar: Kafeinsiz içecekler, kızılcık suyu, elma sirkesi, pancar suyu, papatya çayı ve yeşil çay, gastritin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletebilir.
A vitamini, C vitamini, B12 vitamini, demir ve kalsiyum yönünden zengin, fazla kalori almadan açlığı bastırma konusunda iyi bir yardımcı olan salatalığın kalori miktarı ve bir salatalık kaç kalori sorusunun cevabı şöyledir: 100 gramlık orta boy bir salatalık 15 (kcal) kaloridir.
Ispanak, lahana, salatalık, kereviz, maydanoz, brokoli, avokado, domates, biber, patates gibi besinler bazik besin gruplarına girer.
Çoğu salatalık türü %95 sudan oluşur ve diğer bileşenler askorbik asit (C vitamini), kafeik asit (bir antioksidan), yağ asitleri, mineral silika ve diğer eser mineralleri içerir.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
Diğer sirke türleri gibi, elma sirkesinin temel bileşeni de asetik asittir.
7 ile 14 aralığında bir pH değerinde yer alan maddeleri ise baz olarak kabul edilmektedir. Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır.
Zeytinyağında bahsettiğimiz asit, serbest oleik asit miktarıdır. Bu anlamda da hafif asidiktir, pH anlamında (tüm kaliteli sebze/meyve yağlarında olduğu gibi...). Dolayısı ile zeytinyağı çok asitlidir denilemez.
Malik asit bir türlü meyve asidi olup birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan organik bir bileşiktir. Malik asidin binlerce yararı bulunmaktadır. Malik asit özellikle ekşimsi meyvelerde ve elmada bulunan bir bileşiktir.
Mandalina şeker oranı yüksek meyveler arasında yer almaktadır. Özellikle şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gereklidir. Asit içeren bir meyve olduğu için yine fazla tüketildiğinde özellikle gastrit gibi mide rahatsızlığı olan bireylerde mideyi rahatsız edebilmektedir.
Asit oranı ise vişnede yaklaşık %1,7, kirazda yaklaşık %0,8'dir. Yani vişne kiraza göre yaklaşık iki kat daha fazla organik asit içerir. Vişne ve kiraz kendilerine has kırmızı tonlardaki renklerini ise kabukta bulunan antosiyanin bileşiklerinden alıyor. Meyvenin içerdiği antosiyanin miktarı arttıkça rengi koyulaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri