Hangi ülkelere gönderileceğin henüz belirlenmedi ABD'de şu an Pfizer ve BioNTech aşısı ile Moderna ve Johnson & Johnson firmalarının ürettiği aşılar kullanılıyor. AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi iş birliğinde geliştirdiği, dünyada yaygın olarak kullanılan aşı ise Amerikan otoriteleri tarafından tescillenmiş değil.
BioNTech, ciddi hastalıkların tedavisine hastaya özel bir yaklaşım için aktif immünoterapilerin geliştirilmesi ve üretilmesine adanmış bir Alman biyoteknoloji şirketidir.
Almanya'nın Pfizer BioNTech aşısı mRNA tabanlı COVID 19 aşısıdır. Diğer mRNA aşısı Moderna aşısıdır. BioNTech teknolojisinde, SARS-CoV-2 koronavirüsün (COVID ‑ 19) yüzeyinde bulunan diken proteininin bir kısmını kodlayan nükleositle modifiye edilmiş mRNA (modRNA) kullanımına dayanmaktadır.
Ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapılmaktadır. Bunlar; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenzae tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur(zatürre).
Covid aşısı: ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının üçüncü dozu için onay verdi - BBC News Türkçe.
İlgili 16 soru bulundu
İlk toplu aşılamayı başlatan İngiltere, Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşıyla sağlık kampanyasına başlarken sonrasında listeye AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi'nin aşısı ile ABD merkezli Moderna'nın ürettiği aşıyı da ekledi.
Amerikan biyoteknoloji firması Moderna geliştirdiği Covid-19 aşının zaman içinde etkisini yitirdiğini belirterek üçüncü doz sonrasında görülen korumanın ikinci dozdan da fazla olduğunu açıkladı.
Küçük bir bebeğe çok sayıda aşı yapmak (çok ve çeşitli antijen vermek) bağışıklık sisteminin çalışmasını bozarak pek çok hastalığa yol açabilir. Bebekler doğumdan itibaren her dakika çok sayıda yabancı antijenle karşılaşırlar. Annesinin vücudundan ve çevreden çok sayıda mikroorganizma bebeğin vücuduna yerleşir.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Rota aşısı devletin geri ödeme sisteminde olmadığı için eczanelerimizden, hekim tavsiyesi ile çocuklara sağlık kuruluşlarında uygulanmak üzere ücretli olarak verilmektedir.
Tetanos açısından riskli yaralanma gibi durumlarda kişinin aşılanma durumu ve yaranın durumuna göre profilaktik olarak Td aşısı uygulanır. Ülkemizde anne ve yenidoğan tetanos eliminasyon programı uygulanmaktadır, 2009 yılında anne ve yenidoğan tetanosu elimine edilmiştir.
mRNA aşıları, laboratuvarlarda üretilen yapay mRNA'ların bağışıklık sistemini uyarmasını sağlar. Protein sentezinde görev alan mRNA'lar, bu görevlerinin ardından normal moleküller gibi vücuttan atılır.
Sinovac aşısının koruyuculuğunun 3 ile 6 ay arasında, Biontech aşısının koruyuculuğunun ise 9 ile 12 ay arasında olduğu düşünülmektedir. Grip aşısı gibi COVID-19 aşısının da her yıl uygulanması gerekebilir.
BioNTech aşısı, Hong Kong ve Makau Özel İdare Bölgeleri'nde uygulanıyor. Çin'deki üretim hakları Çinli Fosun Pharma şirketine ait BioNTech aşısı, genetik olarak tasarlanan formülüyle Kovid-19'a karşı bağışıklık sağlamada en etkili aşılardan biri olmuştu.
Toplumsal aşılama programına dahil edilen aşılardan biri de halk arasında Alman aşısı olarak da bilinen Pfizer/BioNTech mRNA aşısı.
Alman asıllı bilim insanları Charles Pfizer ve Charles Erhart adlı kuzenler tarafından 1849 yılında New York'ta kurulmuş olup; hâlâ etkinliğini sürdürmektedir. Türkiye'deki faaliyetlerine 1957'de başlamıştır. Pfizer, immünoloji, onkoloji, kardiyoloji, endokrinoloji ve nöroloji için ilaç ve aşılar geliştirir ve üretir.
COVID-19 hastalığının etkenliğini ve bulaşıcılığını azaltmak için Pfizer-BioNTech firmasının aşısı ve Moderna firmasının aşısı mRNA teknolojisi kullanılarak üretilmiş; yapılan çalışmalarda yüzde 90'a varan bağışıklık yanıtının geliştiği tespit edilmiştir. mRNA aşıları 21-28 gün arayla iki doz olarak uygulanmaktadır.
Ciddi bağışıklık sistemi yetmezliği (ciddi kombine immun yetmezlik) olanlara rotavirus aşısı yapılmaz. Barsak düğümlenmesi (intusepsiyon) geçirenler rotavirus aşısı ile aşılanamazlar.
Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolu oral - fekal (ağız - dışkı) yoludur.
Rota Virüsü Nasıl Bulaşır? Rota virüsü enfekte olan bir kişinin dışkısında ilk belirtilerin ortaya çıkmasından birkaç gün önce ve semptomlar azaldıktan sonrasında da 10 güne kadar bulunur. Virüs bu süre zarfında enfekte olmuş kişinin semptomları olmasa bile elden ağza temas yoluyla kolayca başkalarına bulaşır.
Eski aşı yöntemleri sırasında açılan yaralar sıcak duş sırasında açılarak iltihaplanabileceği için, birkaç gün boyunca duş alınmaması önerilmekteydi. Günümüzde ise artık bu tür bir aşılama uygulaması kalmamıştır ve dolayısıyla duşa karşı uyarılar tamamen temelsiz iddialardır.
Yaklaşık 20 yıl önce ülkemizde, 9'uncu ayda tekli kızamık aşısı ardından 15'inci ayda KKK aşısı yapılıyordu. Kızamık vakalarının hiç görülmemesine veya çok az görülmesine paralel olarak 9'uncu ay aşısı kaldırılmış, 15'inci ay aşısı da 12'nci aya alınmıştı.
BCG aşısından sonra aşının yapıldığı bölgede deride küçük kırmızı bir kabarcık oluşabilir, kabarcık patlayabilir ve iz bırakabilir. Ancak izsiz iyileşme de görülmektedir.
CoronaVac, Çinli biyofarmasötik şirketi Sinovac tarafından geliştirilen inaktif bir COVID-19 aşısıdır. 2020'nin ortalarından itibaren Faz III klinik araştırmalarından geçmeye başlayan aşı, klinik sonuçlar açıklanarak Faz III aşamasını tamamlamıştır. 2 ile 8 derece sıcaklığında buzdolabında saklanabilmektedir.
Difteri-tetanoz aşısının geri çekildiği duyuruldu. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, aşının üretimi ve dağıtımı yapılmış tüm serilerinin geri çekildiğini duyurdu. Geri çekme nedeni olarak yönetmelikteki 2.sınıf B seviyesi referans verildi.
Pfizer-BioNTech
İlk aşıyı olduktan sonraki 12 güne kadar bağışıklık gelişmiyor. İkinci doz alındıktan sonra hastalığa karşı koruma oranı bir haftanın ardından yüzde 95'e çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri