' 1) Tam- manasiyle evlilik haricinde doğan çocuklar, yani evlen meleri yasak olmıyanlardan evlilik haricinde doğan çocuklar (en- fants naturels simples), bunlar babaları ve babalarının ölümü ha linde dedeleri tarafından tanınmak ve hâkim hükmü ile baba aile sine girmek imkânına mazhar kılman çocuklardır.
Bu maddeye göre; “Ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir. Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velâyet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir.” Yani çocuğun doğması annesi ile arasındaki soybağının kurulması için yeterlidir.
Evlilik Birliği Dışında Doğan Bir Çocuğun Tanınması
Evlilik birlikteliği olmaksızın bir bebeğin doğmasıyla birlikte, bebeğin tanınması, babanın nüfus hanesine kayıt edilmesi ile gerçekleşebiliyor.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti
Evlilik birliği içinde veya dışında olduğuna bakılmaksızın çocuğun anne ile soybağı garanti altındadır. Evlilik dışı doğumlarda velayet hakkı da yalnızca annede olur. Evlilik birliğinin sona ermesinin ardından doğan çocukların velayeti Türk Medeni Kanunu'nda açıkça belirtilmiştir.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı
Buna göre çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisi kurulmadıysa çocuğun soyadı annenin soyadı olur. Baba evlilik dışı doğan çocuk ile arasındaki soybağı ilişkisini, kendi rızasıyla gerçekleştirdiği tanıma işlemleri ile kurduysa evlilik dışı doğan çocuğun soyadı babasının soyadı olur.
İlgili 35 soru bulundu
Yani yeni düzenlemeye göre çocuk evlilik dışı dünyaya gelmiş ve baba olarak bir kimse ile arasında soy bağı kurulmamış ise, anne tarafından verilen isim, çocuğun nüfus cüzdanında baba hanesine yazılır ve kendisi ile soy bağı kurulan anne çocuğun velayet hakkına sahip olur.
Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.
Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5).
Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.
Evlilik dışı ve diğer gayr-i meşru ilişkiler sonucu oluşan cenin alınabilir mi? Cevap: Böyle bir ilişkiden meydana gelen çocuğun suçu ve günahı yoktur, öldürülmeyi hak etmez.
Evlilik harici çocuğun tanınması, annenin de izni olduğu hususlarda çoğunlukla nüfus müdürlüğüne başvuru ya da noterde düzenlenen resmi senetle kolayca yapılabilir. Annenin karşı çıktığı hususlarda ise, babanın sulh hukuk mahkemesine evlilik dışı çocuğun tanınma davası açmasını gerekli kılabilir.
Veled-i Zina, zina ürünü çocuk.
Evlilik dışı doğmuş çocuk. Evlilik içinde doğan çocuğu "sahih nesepli", evlilik dışı doğana ise "gayrı sahih nesepli" denir. Nesep bir kimsenin soy ve hısımlık bakım, kendi soyu ile olan kan bağını ifade eder.
Bazı devletlerde resmî nikâhsız birliktelikler yasal açıdan bağlayıcı olup, diğerlerinde ise herhangi bir anlam taşımamaktadır. Türkiye'de yasalara aykırı bir durum değildir.
Resmi Nikah Olmadan Dini Nikah Kıymak Suç Mu? TCK'nın 237. maddesinde resmi nikahın olmaması halinde dini nikahın yapılması suç sayılmıştır. Buna rağmen işlem yapan görevlilere ceza verilmektedir. Dini nikahsız birlikte olmak istemeyen çiftlerin bu ayrıntıya dikkat etmeleri gerekiyor.
Kuranı kerim ve masumlardan (a.s.) gelen rivayetlerde beyan edilen şu ki; gayri meşru yollardan doğan çocuklar, hayatını, kerametini, öğretim ve eğitimini sınırlandırmadan bazı toplumsal meziyetlerden mahrum bırakılıyor.
Çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisinin kurulmaması halinde çocuk annenin soyadını alacaktır. Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin babanın kendi rızası ile gerçekleştirdiği tanıma işlemi ile kurulması halinde evlilik dışı doğan çocuk babasının soyadını alır.
Kadın resmi nikahın bulunmaması durumunda kendisi için nafaka isteme hakkına sahip değilse de çocuk bakımından nafaka talebinde bulunulabilecektir.
Tıbbi yardım aracılığıyla düşürülmesine onay verilmiş olan embriyo, tıbbi olarak tahliye edilen bir tümör kadar canlıdır, ama tıpkı tümör gibi hiçbir koşulda kişilik haklarından faydalanmaya namzet, bağımsız bir organizma değildir.
Günümüz Türkiye'sinde kürtaj yasaldır. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No'lu Nüfus Planlaması Yasası, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı.Yasa, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin vermektedir.
Zina çocuğunun cennete giremeyeceği ile ilgili hadistir diye söylenen söz uydurmadır.
Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler. Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.
Yenidoğan bebeğin kimliğini anne ve babadan birisi nüfus cüzdanı ile beraber herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvurarak çıkarabilir.
Etimoloji. "Öksüz" sözcüğü, Türkçe "ök" kökünden türemiştir. Ök sözcüğü "bağ, ip, ana" anlamlarına gelir.
Anne veya babanın şahsen ve Nüfus Cüzdanı/Kimlik kartı ile başvurusu. Doğum Belgesi. Kimlik kart bedeli ücretsizdir. (Doğumdan itibaren 30 gün içinde bildirim halinde ücretsizdir.
Çocuk evlilik dışı veya boşanmadan 300 gün sonra doğmuşsa ve baba çocuğu tanımamışsa, babalık davası açmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri