Abdülhak Hâmid, Endülüs fatihi Tarık bin Ziyad'ın kahramanlık hikâyesinden kesitler aktardığı eserde aslında bir tür ütopya koyar ortaya.
Yazar içerik olarak tabiat konularını da işlemiştir. Felsefe konulu şiirlerinde disiplinden ve tutarlılıktan uzak olmaktadır. Abdülhak Hamit Tarhan şiir anlayışı eserlerini şekil bakımından mesnevi tarzda kaleme almasına sebep olmuştur.
Yazar, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği olan Sahra'yı yazmıştır. Ayrıca Validem şiiriyle Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır. Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri ise Eşber'dir. Abdülhak Hamit Tarhan, Türk şiirine yeni temalar getirmiştir.
Macera-yı Aşk (1873, 1910), Hâmit'in egzotik bir eğilimle kaleme aldığı ilk tiyatro denemesidir. Sabr u Sebat (1874) adlı eserinde atasözlerine, tekerlemelere ve cinaslı sözlere yer verilmiştir. İçli Kız (1874), Namık Kemal'in Zavallı Çocuk piyesinin tesiri altındadır (Akyüz 1979: 43).
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın, eşi Fatma Hanım'ın vefatı üzerine yazdığı eserlerinden. Gelin odası manasına gelen Hacle, 1886 yılında basılmıştır. 42 mısralık 8 bentten meydana gelen uzun bir manzumedir. Bu bentlerin her biri gazel tarzındadır.
İlgili 41 soru bulundu
Çünkü “Hacle” şiiri “Makber” şiirinin kardeşi gibi görünse de tamamen hayali, şairin tabiriyle efsanevi bir şiirdir. Bu şiirde Hamid, yeni aşkını, evlenme arzusunu, eski aşkının kendisini rahatsız eden hayallerini, tabiatı, ölümü ve düşü bir arada vererek farklı imgeler yaratmayı başarır.
Şiir şeklindeki manzum tiyatrolarının bazılarını aruz, bazılarını hece ölçüsüyle yazmıştır. Tiyatro eserlerini sahnelemek için değil, okunmak için yazmıştır; bu nedenle bu eserleri sahne tekniğine ve diline uygun değildir. Tiyatro eserlerinde romantizm akımının etkisi görülür.
Cumhuriyet devrinde milletvekili oldu ve bu görevde iken 13 Nisan 1937'de öldü. Abdülhak Hamit Tarhan, Tanzimat dönemi Türk edebiyatında belirginleşen “eski -yeni” sancısı bağlamında divan şiirini gerek biçim gerekse içerik açısından “kesin bir dille” reddeden ilk önemli sanatçıdır.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan'ın karısı Fatıma Hanım'ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Tanzimat devri Türk edebiyatının ikinci nesline mensup Abdülhak Hâmid Tarhan, yeni Türk şiirinin kurucu isimlerinden biridir.
İlk kafiyesiz şiir: Abdülhak Hamit / Validem (1913)
“Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra eleştiri, yaşam öyküsü, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler verdi.
Abdülhak Hamit Tarhan, 2 Ocak 1852'de doğmuştur ve İstanbul'da hayatını sürdürmüştür. Tanzimat Edebiyatı döneminde eserler vermiş ve oldukça bilinen bir şair olarak bilinir.
Abdülhak Hamit, evliliğinin ilk yıllarında ilk şiirlerini yazdı. Ahmet Vefik Paşa, içinde atasözleri bulunan bir oyun yazmasını önermişti. Düğünden birkaç ay sonra onun öğüdüne uygun olarak Edirne'de Sabr ü Sebat adlı oyunu yazdı. İçli Kız, Duhter-i Hindu, Garam, Sardanapal ve Nazife gibi eserleri bu dönemde verdi.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-1 (Sabr-u Sebat, İçli Kız, Liberte, Yadigar-ı Harb) Abdülhak Hamid Tarhan şöhretini şair olarak yapmış olmakla birlikte çok sayıda tiyatro eseri de yazmıştır.
Tanzimat Dönemi sanatçısı olan Abdülhak Hamit Tarhan "Romantizm" akımından etkilenmiştir.
Tanzimat ikinci dönem sanatçıları şu şekildedir: Recaizade Mahmut Ekrem (1847 – 1914) Abdülhak Hamit Tarhan (1852 – 1937)
Tarık (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Abdülhak Hamit Tarhan tiyatrolarıyla romantizm akımına katkı sağlamıştır. Ziya Paşa şiirleriyle romantizm akımına katkı sağlamıştır.
Aruzun "mef'ûlü mefâilün feûlün" kalıbıyla yazılan eser, "aabbaacb" kafiye düzeninde her biri sekizer mısralık 294 kıtadan (2352 mısra) kurulmuş tam bir poem karakteri gösterir. Klasik mersiyeler arasında bu hacimde bir manzume olmadığı gibi nazım şekli de ilk defa Abdülhak Hâmid tarafından denenmiştir.
Tanzimat Dönemi Türk edebiyatının öncü şahsiyetlerinden Abdülhak Hamit, birçok edebiyatçıyı etkilemiştir. Divan şiiri geleneğini hercümerç ettiğini bizzat kendisinin dile getirdiği Hamit, onu seven ve takip edenler tarafından Şair-i Azam olarak bilinir.
*Eserlerinde, aşk, tabiat, cemiyet meseleleri; gündelik hayatın bazı problemleri; tarih, vatan duygusu ile insan, Tanrı, ölüm, âhiret, ruh ve kıyamet gibi çeşitli konuları işlemiştir. *Edebiyatımızın yeni bir çehre kazanmasında Recaizade Mahmut Ekrem teorik olarak, Hamit yazdıklarıyla pratikte etkili olmuştur.
Makber, ikinci beyti tek başına ayrı kafiyeli ve yedinci mısraı serbest olan sekiz mısralı, "aabbaacb" kafiye düzeninde, Avrupalı tarzda yazılmış bir eserdir. 294 kıta, 2352 mısradan oluşmaktadır.
Edebiyatımızda Şair'i Azam sıfatıyla anılan Abdülhak Hamit Tarhan tarafından kaleme alınmış olan Makber şiirinin kendi büyüleyici anlatımının dışında hikayesi de edebiyat tarihimizin en ilgi çeken öykülerinden biridir. Gelin Makber şiirini ve bu şiiri kaleme alan usta şairi biraz daha yakından tanıyalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri