Yaşadığı dönemde Hanbelîler'in imamı olmuş ve bundan dolayı kendisine “Muhyiddin” (dini ihya eden) unvanı verilmiştir. Abdülkādir-i Geylânî Hanbelî mezhebine sarsılmaz bir şekilde bağlıdır.
Muhyiddin lakablı Kadiriyye tarikatı kurucusu Abdülkadir Geylan Hz.'nin hayatı 470'te (1077) Hazar denizinin güneybatısındaki Gîlân eyalet merkezine bağlı Neyf köyünde doğdu. Arapça'da "el-Cîlî, el-Cîlânî", Farsça'da "Gîlî, Gîlânî", Türkçe'de ise "Geylânî" şeklinde telaffuz edilen nisbesiyle şöhret buldu.
Abdulkâdir Geylânî, Hicrî VI. yüzyılda yaşamış ve günümüzde dahi dünyanın farklı yerlerinde mensubu bulunan Kadirî Tarikatının kurucusudur. Tefsir, hadis, fıkıh, tasavvuf ve vaaz gibi konuları bünyesinde barındıran pek çok eser kendisine nispet edilmektedir.
Kāsım b. Muhammed el-Kebîr'e nisbet edilen tarikat XIX. yüzyılda Mısır'da kurulmuş olup bugün Mısır'da faal olan tarikatlardandır.
Peygamber'e ulaşan Kadiri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri tarikatlara Alevi denilirken İslam Mezhepleri Tarihi'nde Alevi adı, çok genel bir anlamda, Şia ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kadiri Tarikatı, İslam'ın temel ilkelerine bağlı, tasavvufi bir yoldur. Kadiri Tarikatı'nın kurucusu olan Abdülkadir Geylânî, bir Sünni Müslümandı ve Kadiri Tarikatı da Sünni geleneğe bağlıdır. Ancak Kadiri Tarikatı, herhangi bir cemaate veya siyasi gruba bağlı değildir.
Kadirilik ya da Kadiriyye, Sünnîliğin Hanbeli mezhebine mensup Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan ve silsilesini Ali bin Ebu Talib'e dayandıran sufi/tasavvufî yol. Kadirilik ya dadiğer adıyla Kadiriyye İslam dünyasının ilk tarikatı ve dolayısıyla en köklüsü ve en yaygınıdır.
Tarikatın günümüzdeki lideri Şeyh Muhammed El Kesnizani olarak biliniyor. 1800'lü yıllarda Süleymaniye'ye yerleşilip, tekke kurularak tebliğ ve davet çalışmaları yapılmaya başlanmış ve Şeyh Abdulkerim El Kesnizani vefat edene kadar bütün Irak'ı kapsayacak şekilde tebliğ ve davet çalışmaları yapmıştır.
Kurucusu Abdülkadir Geylânî'dir ve bu tarikat, Sünnî İslam'ın Hanbeli mezhebine bağlıdır. Abdülkadir Geylânî, 12. yüzyılın başlarında bu tarikatı kurmuş ve silsilesini Ali bin Ebu Talib'e kadar götürmüştür. Kadirilik, İslam dünyasının ilk tarikatı olarak kabul edilir ve Geylani'nin ölümünden sonra da devam etmiştir.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
'Kutb-i Rabbani' 'El-Baz' Abdülkadir Geylani (Soyadını Gilan'dan almıştır.) Kürt bir ailenin çocuğu olarak Gilan'da doğmuştur. Kadiri tarikatının kurucusudur.
Allah'ın Kılıcı Evliyaların Piri Yiğitlerin Şahı Siyeri Ali (İ.
Geylânî, Hanbeliye mezhebinin Ahmed b. Hanbel'den (ö. 855) sonra ikinci imamı olarak da kabul edilir. Hatta Hanbeliye ve Şâfiiye mezhebine göre fetva verdiği için, onun hem Hanbelîlerin hem de Şâfiîlerin imamı olduğu zikredilir.
Peygamber torunu Hasan bin Ali'nin oğlu olan Hasan el-Mu'tena'nın oğlu Abdullah el-Kâmil'in soyundandır. Annesinin ismi Fatıma, lakabı Ümm-ül-hayr olup, anne tarafından da peygamber torunudur. Bu nedenle de Abdülkādir Geylânî hem Seyyid (baba tarafından peygamber torunu) hem de anne tarafından Şerif'tir.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
Kadiri tarikatına girmek isteyen kişinin öncelikle 10 şartı yerine getirmesi gerekiyor. "Tövbe" eden kişi ardından sırayla, "Zühd, tevekkül, kanaat, uzlet, zikir, teveccüh, sabır, murakabe ve rıza" şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Diğer tarikatlarda olduğu gibi Kadirilik'te de ritüeller vardır.
Şah Veliyyullah ile devam eden Nakşibendî-Müceddidî silsilesi başlıca iki kola ayrılır. Bunların ilki oğlu Şah Abdülazîz ed-Dihlevî'den Ahmed Şehîd Birelvî'ye intikal eden kol, diğeri tarikatı Doğu Bengal'e taşıyan sûfî Nûr Muhammed'e nisbet edilen koldur.
Çünkü her tarikatın kendisine ait bir Altın Silsilesi vardır. Burada önemli olan son halkadır ki bizim silsilemizin son halkası Abdullah Baba Hz.leri devamı da Mehdi ala Resuldur. Silsileye yazı olarak ismin eklenmesi önemli değildir.
Her tarikatın kendisine özel bir başlığı (takke) bulunur ki bu başlığa Tac denir. Bayrami tarikatının tacı beyaz renkli, altı dilimli olup tam tepesinde beyaz keçeden birbiri içinde üç daire bulunurdu. Buna gül adı verilirdi.
Kurtlar Vadisi'nde canlandırdığı Polat Alemdar karakteri ile bir döneme damgasını vuran Polat Alemdar, sosyal medyanın gündeminde. Gazeteci İsmail Saymaz, bugün yayınladığı köşe yazısında Kadiri tarikatına bağlı Necati Şaşmaz'ın, bir arkadaşı ile yaptığı konuşmanın kayıtlarını yayınlandı.
Ali'ye ulaşan tarikatın en önemli prensipleri arasında bilhassa tövbe, züht, tevekkül, kanaat, uzlet, zikir, teveccüh, nefis muhasebe ve murakabesi, sabır ve rıza gibi ameli ve ahlaki unsurlar ön plana çıkmaktadır.
Mezhebine bağlı olan Geylâni'nin yaşadığı zamanda Hanbelîlerin önderi olduğu da ifade edilmiştir.
Annesi Ümmülhayr Fatıma hanım istikamet sahibi kadın velîlerdendir. Abdülkadir Geylânî k.s.'ye “her şeye gücü yeten, Kadir olan Allah'ın kulu” manasına gelen Abdülkadir ismi, anne ve babasının ileri yaşlarında iken doğmuş olmasına telmihen verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri