Dolara olan talep artarsa doların değeri de artar. Tersine, talep azalırsa değer de düşer. Yabancı vatandaşlar, yabancı merkez bankaları veya yabancı finans kuruluşları gibi uluslararası taraflar daha fazla dolar talep ettiğinde dolara olan talep artar.
Uzmanlar, kurdaki artışın iki temel nedeni olarak, TCMB'nin rezerv biriktirmek için yaptığı net döviz alımlarına ve faiz artışının enflasyon artışı karşısında yetersiz kalacağı endişelerine işaret ediyor.
Merkez Bankası, kur politikası uygulamalarını, para politikası hedeflerine uygun olarak belirlemektedir. Uygulanan para politikasının değişmesi durumunda, kur politikasında da değişikliğe gidilebilmektedir.
Artan dolar ile dış ticaret açığının ve ek olarak turizm gelirleriyle birlikte cari açıktaki kapanma kamu bütçeleri tarafında ciddi düzelmelere sebebiyet verecektir. Yurt içerisindeki daralan ticaret hacmi ile kur baskısı ile oluşacak enflasyon bu sefer talep yetersizliğinden dolayı enflasyonun ateşini düşürecektir.
Türkiye'de uygulanacak döviz kuru rejimini, Hükûmet ile birlikte belirlemek ve uygulamak Merkez Bankasının temel görevlerinden biridir. Belirlenen döviz kuru rejimi çerçevesinde döviz kuru politikasının biçimlendirilmesi ile uygulanması görevi ve yetkisi ise Merkez Bankasına aittir.
İlgili 27 soru bulundu
Dolar Neden Düşer? Sadece ABD Merkez Bankası'nın basabildiği ve dünyanın rezerv para birimi olan doların değerinin düşmesini sağlayan en büyük etken dolar arzındaki artış ve Fed'in faiz oranlarını düşürerek dolar cinsinden borçlanma maliyetini düşürmesidir.
Dolar Ne Zaman Yükselir? Ülke sınırları içindeki dolara olan talep, ülke içindeki dolar oranından yüksek ise dolar yükselir. Yabancı yatırımcıların yatırım yapmaması, mevcut yatırımcının çıkış yapması sonucunda doları yükselir. Siyasi konjonktür ve problemler doların yükselme nedenleri arasındadır.
Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir.
Türkiye için dolardaki yükselişin bir başka dezavantajı da devletin dış borçlanması olabilir. Türkiye'de devletin dış borçlanması gayrisafi yurt içi hasılanın neredeyse yüzde 50'sine yaklaştı. Bu oran da orta gelir düzeyindeki ülkelerin ortalaması olan yüzde 23'ün oldukça üstünde.
1913'te çıkarılan Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunar.
Dolar kuru (2 Ocak-26 Temmuz 2023)
Buna göre seçimden sonra Dolar kuru yüzde 35 artış gösterdi.
Eğer bir ülkenin ithalatını yapacak kadar döviz geliri yoksa o zaman o ülkede faizler yükselecek, artan faizden yararlanmak için döviz girişi olacak demektir. Döviz girişi arttıkça TL değerlenir ve bu kez ithalat (TL cinsinden) ucuzlayacağı için ithalat artar.
Bunlar bütçe açığından, cari açığa, izlenen yanlış ekonomi politikasına, risk artırıcı söylem ve açıklamalara, sosyal ve siyasal yaşamda geriye gidiş hamlelerine, komşularla ve diğer ülkelerle ilişkilere, dış politikadaki gelişmelere kadar pek çok nedeni kapsar.
Ticaret Dengesi: Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltması veya dış ticaret fazlası elde etmesi, dolar talebini düşürebilir. Bu, ihracatın teşvik edilmesi, ithalatın kısıtlanması veya ticaret politikalarının yeniden düzenlenmesi gibi çeşitli önlemlerle sağlanabilir.
Orta vadeli programa göre dolarda 2024 yılının ortalaması da 36.78 lira. Buna göre dolarda 2024 ortalaması bazında bu yılki tahmine kıyasla 54'lük bir artış öngörülüyor.
'FAİZ ARKA KAPIDAN ARTIRILIYOR'
“Vatandaşı TL mevduatta tutmak giderek zorlaşıyor. Bir taraftan da düzenlemeler de dolarizasyonu cezalandırıyor. Bu durumda bankalar da mevduat faizlerini artırmak zorunda kalıyorlar. Yani resmi faiz düşüyor ama arka kapıdan artırılıyor.
Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 26,18 TL iken, bu anket döneminde 28,46 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 28,99 TL ve 31,44 TL olarak gerçekleşti.
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Enflasyon rakamları yüksek gelirse dolar kuru yükselir.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Paranın değeri belirlenemiyorsa, seri numarası okunamıyorsa paralar kabul edilmemektedir. Paranın %50'sinden fazlası kopuk ve yoksa, para yüzeyinin ölçümünde kullanılan kabarit cetvelinde 50 kareyi dolduramaması durumunda değişim mümkün değildir. Değişim için bankalar özel günler belirlemektedir.
Önemli boyutta dış borcu bulunan ve TL borcunun bir bölümünü de döviz borcuna dönüştüren Hazine açısından da olumlu, döviz kurundaki düşüşler. Hatta Türk sanayiinin orta vadeli rekabet gücü açısından da olumlu bir gelişme olarak görmek mümkün, TL' nin bir miktar güçlenmesini.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder.
TGRT habere konuşan Memiş şunları söyledi: "Bu yıl içerisinde dolar/TL kurunda 23 -24 lira bandını bekliyoruz. Bu öngörümüzde herhangi bir değişiklik yok. Döviz kurunda yeni ekonomi yönetiminin etkisi mutlaka olacak. 20,55 - 20,40 seviyeleri dolar/TL'nin gelebileceği seviyeler.
TCMB için yüzde 12'lik faiz tahmini
Unicredit 2023 yıl sonunda dolar kurunun 18'den 13,50 seviyesine düşmesini beklerken, enflasyonun da yüzde 37'den yüzde 18,7'ye gerileyeceğini öngörüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri