Babası Hz. Hasan'ın, annesi Hz. Hüseyin'in soyundandır. Geylânî on sekiz yaşında Bağdat'a giderek hadis, fıkıh, edebiyat ve tasavvuf alanlarında dönemin tanınmış âlimlerinden dersler almıştır.
Babası Ebû Sâlih Mûsâ'nın dindar bir kimse olduğu bilinmekte, ancak hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Hz. Ali'ye ulaşan soy şeceresi kaynaklarda şöyle verilmektedir: Abdülkādir-i Geylânî b.
Abdülkadir Geylani, 1166'da Bağdat'ta vefat etti. Türbesi Bağdat'tadır. Muhyiddîn, Kutb-i Rabbânî, Kutb-i a'zam, Gavs, Gavs-ül a'zam, Sultân-ul-evliyâ (evliyaların sultanı) olarak da anılır.
Fars kökenli Sünni Hanbeli bir sufi idi. Muhyiddin, Gavs-ül-A'zam, Kutb-i Rabbani, Sultan-ul-Evliya, Kutb-i A'zam ve El-Bâz el-Eşheb gibi lâkapları vardır. Babası Ebû Salih Musa Zengidost'tur.
Müslim ed-Debbâs (ö. 525/1131) vasıtasıyla tasavvufa intisap etti. Kaynaklar tarikat hırkasını Debbâs'tan giydiğini ve onun damadı olduğunu bildirirler. Hocası Ebû Sa'd'ın kendisine tahsis ettiği Bâbülerec'deki medresede hadis, tefsir, kıraat, fıkıh ve nahiv gibi ilimleri okuttu ve vaaz vermeye başladı.
İlgili 16 soru bulundu
Birden çok evlilik yapmış, birçok çocuğu olmuştur. Ancak çocuklarının çoğu kendisinden önce vefat etmiştir. Kendisinden sonraya kalan oğullarından bazılarının ismi: Abdullah, Abdulvehhab, Abdurrezzak, Abdulcebbar, Muhammed ve Yahya'dır. Biricik kızının ismi ise, Emetu'l-Cebbar Fatıma'dır.
İnsanlara ve cinlere yardım eden büyük velî Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin lakabı. Abdülkâdir-i Geylânî hazretleri, tasavvufta Gavs derecesine ulaşmıştır. İnsanlara ve cinlere yardım etmesi ve imdatlarına yetişmesi sebebiyle Gavs-üs-sakaleyn ve Gavs-ül-a'zam lakablarıyla meşhûr olmuştur.
Kadiri Tarikatı'nın kurucusu olan Abdülkadir Geylânî, bir Sünni Müslümandı ve Kadiri Tarikatı da Sünni geleneğe bağlıdır. Ancak Kadiri Tarikatı'nın Anadolu'da yayılmasında önemli rol oynayan Eşrefoğlu Rumi, bir Alevi-Bektaşi idi.
Kadirilik ya da Kadiriyye (Osmanlıca: قادريه), Seyyid Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan tarikattır.
Büyük İslam âlimlerinden ve evliyanın meşhurlarındandır. Künyesi, Ebu Muhammed'dir.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
Muhammed Fadıl Geylani, dedesinin Türk İslam âleminin önemli bir değeri olduğunu işaret ederek, "Türkiye'ye çağrıda bulunuyorum, Geylani hazretleri evliyalar sultanıdır.
Üç büyük evliya var ki alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiştir. Kim bunlar: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadi Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezi Hazretleri Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadi Akri Hazretleri.
Babası Ebû Salih Musa Zengidost, Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hasan'ın oğlu olan Hasan el-Mu'tena'nın soyundadır. Annesi Fatıma ise anne tarafından Peygamber torunudur. Bu yüzden Abdülkadir Geylani Hazretleri hem seyyid hem de şeriftir.
İslam alimi ve mutasavvıf Seyyit Abdulkadir-i Geylani'nin 23. kuşaktan torunu Prof. Dr. Mehmet Fadıl Geylani, atasının kayıp eserlerini bulup yayınlayabilmek için 30 ülkede yaklaşık 400 kütüphanede araştırmalar yaptığını belirterek, 35 yılda 28 eserden 14'ünü yayınladığını söyledi.
Resulullah ﷺ 'in 32. Kuşaktan, Abdülkâdir Geylânî Hazretleri'nin 22. Kuşaktan torunu, Mekke'deki Şâfi'î'lerin müft ... | Instagram.
Kadiri tarikatının şu anki şeyhinin Şeyh Ubeydullah El Kadiri olduğu belirtilmekte.
O da Allah'ın izniyle derhal bir kuş oluverir. Ve Allah'ın izniyle anadan doğma körü ve alaca hastalığına yakalananı iyileştiririm ve ölüleri diriltirim. Evlerinizde yediğiniz ve biriktirdiğiniz şeyleri de size haber veririm.
Kendisinin de Hanbeli mezhebine mensup oluşu nedeniyle farklılık arz eden görüşleri ise yeri geldiğinde dipnotlarla belirtilmiştir. Gelenek Yayıncılık olarak bu değerli eseri halkımızın istifadesine sunmaktan mutluluk duyuyoruz.
Kādiriyye icâzetnâmelerinde tarikatın silsilesinin Hz. Ali'ye iki şekilde ulaştığı görülmektedir. Abdülkādir-i Geylânî ve Ebû Sa'd Mübârek el-Muharrimî'den başlayıp Ma'rûf-i Kerhî'ye kadar her iki silsiledeki isimler müşterektir.
Abdülkadir-i Geylânî, Bağdat'a gittiği zaman mensup olduğu Şâfiî mezhebini bırakarak mizacına daha uygun gelen Hanbelî mezhebine girmiş, bununla birlikte hayatının sonuna kadar her iki mezhebe göre fetva vermiştir. Rivayete göre rüyasında Ahmed b.
Safeviyye tarikatının kurucusu ve Safevî Devleti'ni kuran ailenin atası. İslâmiyet'in İlhanlılar'ın resmî dini olmasını sağlayan İlhanlı hükümdarı (1295-1304).
Abdülkādir-i Geylânî'ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatı. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Kādiriyye tarikatının kurucusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri