Motor beceri, belirli bir işi gerçekleştirmek için uyumlu motor hareketi sağlayan davranışları öğrenme sıklığıdır. Motor becerilerinin gelişimi, serebral korteksin istemli kas gruplarını kontrol eden motor korteks bölgesinde meydana gelir.
Motor beceri, bir bireyin kaslarını, genellikle kas gruplarını, belirli bir amaca yönelik olarak hareket ettirebilme yeteneğidir. Motor beceriler, günlük yaşamın bir parçası olup, hareket, denge, koordinasyon ve devinimsel beceri gerektirirler.
Motorik öğrenme, genel anlamda, motor fonksiyon bağlantısı olan başlıca fak- törleri anlamaya yönelik tüm çalışmaları kapsar. Öğrenmeyi oluşturan faktörler ise çok boyutlu karmaşık ve temelde ayrılmayan faktörlerdir.
Kaba Motor (Fiziksel) beceriler, kolların, bacakların ve gövdenin büyük kaslarının hareketlerini içerir. Bunlar yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
İlgili 44 soru bulundu
Yürüme, oturma, emekleme, tırmanma, zıplama, merdiven çıkma, koşma, atlama, nesneleri atabilme, yakalayabilme becerileri kaba motor becerileri arasında yer alır. Denge, koordinasyon, beden farkındalığı, fiziksel güç, reaksiyon süresi kaba motor becerileri ile ilişkili diğer önemli becerilerdendir.
Bilişsel beceriler, insanların öğrenme, düşünme, hatırlama, problem çözme ve karar verme gibi zihinsel işlemler yoluyla karmaşık bilgi işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan yeteneklerdir. Bu beceriler, insanların yaşamlarındaki günlük aktivitelerden, iş hayatına kadar her alanda önemli bir rol oynamaktadır.
Teknik Beceriler Nedir? Teknik beceri; yapılacak işte kullanılacak araç ve gereçleri kullanabilme yeteneğini, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerin toplamını ifade ediyor. Bazı temel teknik becerilerden bahsedecek olursak; Ms Office; Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Project, Visio, OneDrive, OneNote, ToDo.
1.Zihinsel Beceriler: Düşünme, anlama, sorun çözme, sorgulama, eleştirme, ilişkilendirme, analiz-sentez yapma,değerlendirme vb. 2.Bireysel Beceriler: Dil becerileri, iletişim, bilgiyi alma, bilgi teknolojilerini kullanma,öğrenmeyi öğrenme vb.
Dayanıklılık, sürat, hareketlilik ve beceri gibi motorik özelliklerden, insan motoriğinin genel fonksiyonları niteliğinde olup, bu özellikler olmadığı takdirde insanın kendi kendine yaşamasına olanak yoktur.
Antrenmanda temel motorik özellikler, vücudun hareket etme yeteneklerini ve fiziksel performansını ifade eden ana beceri ve yeteneklerdir. Bu özellikler, sporcuların spor performanslarını artırmak, hareket kabiliyetlerini geliştirmek ve spor dalına uygun becerileri kazanmak için çalıştıkları temel unsurlardır.
Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir.
Motor öğrenme üç evreye ayrılır: kavramsal evre, çağrışımsal evre ve bağımsız evredir.
Yumuşak beceriler ise iş yerine uyum ve çalışma verimliliğiniz için gereken yeteneklerdir. Yumuşak beceriler kişiliğiniz, davranışlarınız, olaylar karşısında takındığınız tutum, işle ilgili motivasyonunuzu içerir. Ayrıca insanlarla ilişkilerinizi ve iletişim biçiminizi de içerir.
Dünya Sağlık Örgütü yaşam becerilerini on başlık altında toplamaktadır. Bu beceriler karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, etkili iletişim, kişiler arası iletişim, öz farkındalık, empati, duygularla baş etme ve stresle baş etme becerileridir.
Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
Bilişsel Beceriler Nedir? Bilişsel beceriler beyne duyular aracılığıyla gelen bilgileri işlemleyip basit veya karmaşık tüm tepkileri verebilmesine olanak sağlayan sistemin çarklarıdır denebilir. Beyinde prefrontal kortekste yer alan bu çarklardan başlıcaları; dikkat, bellek, mantık – muhakeme (akıl yürütme)'dir.
Sosyal ve Duygusal Becerileri
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir. çıkabilmektir.
Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri