Ani bebek ölümü sendromu (ABÖS), bir yaşından küçük bir çocuğun açıklanamayan ani ölümüdür. Teşhis, kapsamlı bir otopsi ve ayrıntılı bir olay yeri incelemesinden sonra bile ölümün açıklanamamış olmasını gerektirir. ABÖS genellikle uyku sırasında meydana gelir.
Beşik veya karyola ölümü olarak da adlandırılan ani bebek ölümü sendromu (ABÖS), tamamen sağlıklı olduğu düşünülen bir yaş altındaki bir bebeğin, ani ve beklenmedik şekilde ölmesi ve ölüm sebebinin tıbbi araştırmalarla açıklanamaması durumudur.
Doğuştan gelen bazı fonksiyon bozuklukları yüzünden bebeğin solunum sisteminde ya da kalp ritmi fonksiyonlarında bazı sorunlar oluşabilir. Buna ek olarak solunum fonksiyonları henüz yeteri kadar olgunlaşmamış bir bebeğin, nefes almasını zorlaştıracak olumsuz çevre koşullarına maruz kalması ABÖS'ü tetikleyebilir.
1 aylıktan 1 yaşına kadar olan bebekler ani bebek ölümü riski taşıyor ve en sık bebek ölümü 2 ila 4 aylık dönemde görülüyor.
Annenin gebelik süresince ve doğum sonrası sigara içmesi, Çok genç yaşta anne olması (20 yaş altı) , Sık aralıkla doğum yapmış olması, Doğum öncesi sağlık bakımının yetersiz olması anneye ait risk faktörleri arasındadır.
İlgili 45 soru bulundu
ABÖS bir yaşından küçük bir bebeğin uyku sırasında ani ve açıklanamayan ölümü olarak tanımlanmaktadır (1). Uyku ile ilişkili bebek ölümlerinin azaltılmasında güvenli uyku ortamının oluşturulması önemli bir yere sahiptir (3). Amerikan Pediyatri Akademisi (APA) ABÖS riskini azaltmaya yönelik rehberler yayınlamıştır.
Ani bebek ölümü sendromu (ABÖS), bir yaşından küçük bir çocuğun açıklanamayan ani ölümüdür. Teşhis, kapsamlı bir otopsi ve ayrıntılı bir olay yeri incelemesinden sonra bile ölümün açıklanamamış olmasını gerektirir. ABÖS genellikle uyku sırasında meydana gelir.
Bebek ölümlerinin temel nedenleri sırasıyla; prematüritelik (% 36,3), konjenital malformasyonlar ve kromozomal hastalıklar (% 34,3), perinatal nedenler (% 12,9) ve ani bebek ölümü sendromudur (% 6,2).
Ölü Doğumun Sebepleri:
Gebelik sırasında kanama olması (plasenta previa) Dekolman plasenta (bebeğin eşinin ayrılması) Annede diabet (şeker hastalığı) olması Annenin yaralanması, kaza geçirmesi, travma.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
22-23 derece ortam ısısı mevcut ise 1.0 tog uzun kollu body ve tulum tercih edilmelidir. 24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır.
ABÖS, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun kısaltılmışıdır.Bir yaşından küçük, sağlıklı bir bebeğin beklenmedik ve nedeni açıklanamayan ölümü anlamına gelir. Bu duruma bazen “beşik ölümü” denir, çünkü ABÖS ile bağlantılı bebek ölümlerinin çoğu uykuda gerçekleşir. ABÖS görülme oranı oldukça düşüktür.
Bebeğinizin uyumak için ihtiyacı olan tek şey bir bez, pijamalar ve uyku tulumudur. Özellikle yaz aylarında eğer oda sıcaklığı yüksekse çok daha az sıcaklığa gereksinim duyarlar. Eğer bebeğinizin boyun kısmı terliyorsa oda çok sıcak demektir. Lütfen bir uyku örtüsü üzerine koymayınız.
Bebekler 4 ila 6 aydan sonra dönmeye başlayabilirler. Bu dönemde dahi bebekler sırt üstü yatırılmalıdır. Vücut kontrollerini kazanabilmelerine destek olmak için gündüz uyanık olduklarında karın üstü zaman geçirmeleri sağlanabilir. Bebeklerin yataklarında battaniye bulunmamalıdır.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
37. gebelik haftasında bebeğiniz büyümeye devam eder. Organların etrafındaki derinin alt tarafı ve bazı kaslar yağlanmaya devam eder. Bu yağ birikimi sayesinde, bebeğinizin doğduğunda sıcaklık kontrolü sağlamasında ve hayatta kalmasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz günde neredeyse 30 grama yakın ağırlık kazanmaktadır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Sağlık evi ve bağlı köylerde meydana gelen bebek ölüm vakaları için form, bağlı olunan aile hekimi tarafından doldurulacaktır. Aile hekimi de, kendisine bağlı tüm nüfusta meydana gelen bebek ölümlerini bildirmekle yükümlüdür.
Küresel olarak, bebek ölüm hızı 1990'da 1000 canlı doğumda tahmini 65 ölümden, 2017'de 1000 canlı doğumda 29 ölüme düşmüştür (3). Türkiye'de de son yıllarda bebek ölüm hızında azalma olduğu görülmektedir. Bebek ölüm hızı, 2011 yılında ‰10,6 iken 2017 yılında ‰9,4 olmuştur (4).
Bebek ölümü, bir yaşın altındaki bir çocuğun ölümü olarak tanımlanır. Bebek ölüm hızı ile ölçülür, bu değer bir yılda canlı doğan 1000 bebekten bir yıl içinde kaçının öldüğünü gösterir.
Bebek cildi aynı zamanda çok ince ve hassastır. Onları öperken sadece mikrop bulaştırmaktan değil dudağımızdaki rujlardaki kimyasalları onlara bulaştırmaktan da kaçınmalıyız. Babaları çok öpen bebeklerde gördüğümüz bir sorun da cilt tahrişidir.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri