ABS fren sistemi, dört tekerleğin fren basınçlarını birbirinden bağımsız olarak düzenler. Saniyenin 1/18'i kadar kısa bir sürede fren süresinin kısaltılmasını sağlayan ABS, sürücünün direksiyon hakimiyetini korur ve aracın yol tutuşunu sabit tutar.
Abs'li frenler sert frenlemenin gerekli olacağı bazı yol koşullarında sürücülerin aracı daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur. Abs fren sistemine sahip olmayan araçlar, kaygan bir zeminde frenleme yaptıklarında tekerleklerde kitlenme yaşanacaktır.
ABS, “Anti-lock Braking System” yani "Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi"dir. Adındanda anlaşılacağı gibi fren sisteminin ani frenlemede kilitlenmesini önler ve bu da fren mesafesinin kısıtlanmasını sağlar. Yani aracın ani bir durumda fren yapabilmesini sağlar.
Çok basit bir tanımla, ABS fren sisteminin işlevi, hidrolik frenlerin araç tekerleklerinde sebep olabildiği kilitlenme durumunu önlemektir. Güvenli sürüş için son derece önemli olan bu sistem, aracın yükü, yol koşulları ve hız ve diğer etkenler ne olursa olsun tekerleklerin devir sayısını takip eder, kaymayı engeller.
Otomobilin seyri esnasında fren pedalına eni ve sert olarak basıldığında, ABS otomatik olarak devreye girmektedir. ABS, güvenli bir sürüş sağlamak amaçlı geliştirilmiştir. ABS ile tekerleklere uygulanan fren basınçları ayarlanır ve tekerleklerin kilitlenmesinin önüne geçilir.
İlgili 40 soru bulundu
ABS fren sisteminin etkin olarak çalıştığını, fren pedalına sert ve ani biçimde bastığınızda, otomobilinizdeki mekanik titreşimi hissederek anlayabilirsiniz. Basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesi de ABS fren sisteminin devreye girdiğini gösterir.
Yanılmıyorsam hız olarak 15 km/saatin altında ABS nin devreye girmesi yasak. Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
ABS, frenleri saniyede 18 defa kadar pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır. Dört-tekerlek ABS, acil durma koşullarında taşıt kararlılık ve geliştirilmiş manevra yeteneğini sürdürmek için tasarlanmıştır.
ABS li fren sistemi tekerin her kilitlenmesinde saniyede yaklaşık 20 defa (markalara göre değişkendir) freni bırakmakta ve araç serbest kalmaktadır. Bu serbest kalma da da araç bir miktar daha yol kat etmektedir. Genel kanının tam aksine ABS fren sistemi durma mesafesini uzatmaktadır.
ABS fren sisteminin çalışıp çalışmadığını anlamak için fren yaptığınızda aracın yaptığı hareketi incelemeniz gerekmektedir. Hızlı bir şekilde giderken aracınızın bir anda savrulmaması için ABS sistemi devreye girerek aracın kısa kısa frenlenmesini sağlar.
ABS fren sisteminin temel amacı hidrolik frenlerin araç tekerleklerini kilitlemesini önlemek. Aracınızın yükü, yol koşulları ve hızınız her ne olursa olsun tekerleklerin devir sayısını takip eder, kaymayı engeller, böylece sürücüye direksiyon hakimiyeti sağlar.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Tüm alışılagelmiş donanımlardan faydalanan viraj ABS'si ayrıca IMU (atalet ölçüm birimi) adı verilen bir parça kullanılır. Viraj ABS'sinin kullanılmasıyla, sürücü orta ölçekteki bir virajda fren kolunu sonuna kadar çekebilir ancak akıllı sistem tüm fren parametrelerini kontrol eder.
Bazı araçların dört tekerleğinde de ABS bulunurken bazılarının sadece arka tekerleğinde bulunuyor. Örneğin eski model ve bazı spor araçlarda arka teker ABS'lere rastlayabilirsiniz. Ancak dört tekerleğinde de ABS sistemine sahip olan araçlar daha güvenli bir sürüş imkanı sunuyor.
sorusuna da cevap veriyoruz. Genelde ABS fren mesafesini etkiler mi diye soranlar bu durumu olumlu yönde etkilediğini varsaymakta. Ama durum bundan çok daha farklı. ABS li ve abs siz fren farkı, zemine, hava şartlarına, araç hızına göre olumlu tarafları olduğu gibi olumsuz tarafları da mevcut.
Fren pedalı ile balatayı birbirine bağlayan hidrolik yağıdır. Bu az ise veya yaterli basınç sağlayamaz ise fren zaten tutmaz. Bundan dolayıda Abs erken devreye girer.
“ ABS ” Ne Kadar Biliyorsunuz
Saniyede defalarca fren gücünü azaltıp artırarak (sanki fren pedalını pompalarmış gibi) sistem aracı güvenli bir şekilde yavaşlatır yada durdurur. Güvenli bir şekilde durmak için tek yapmanız gereken fren pedalına sonuna kadar basmak ve ayağınızı durana kadar hiç kaldırmamaktır.
ABS Beyni, araçtaki alıcılar sayesinde mevcut süratinizi hesaplıyor ve buna göre frenleme sistemini aktif duruma getiriyor. Aracın daha kısa mesafelerde fren yapması için fren balatalarını hazırlayan bu sistem aynı zamanda aracın daha güvenli ve dengeli yol almasına olanak tanıyor.
Abs beyni bozulursa tamir edilebilmesi mümkündür. Eğer ABS beyni çok kullanılamaz hale geldi ise tamirci tarafından yeni parça ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Arka ABS' yi iptal etmek istiyorsanız Arka fren merkezinden doğrudan arka fren kaliperine bir hat çekmeniz yeterli olur. Böylelikle mekanik olarak sorunu çözmüş olursunuz, ABS modülatörü boşa çalışmış olur o kadar.
yok balatalarla ilgisi yok balatalar bitince ses gelir sadece abs arıza ışığı bildiğin arızayı nitelendirir. buradaki sorun abs ye giden sinyallerdeki gidememe aslında.heleki ön tekerlerde hareket daha çok olduğu için kablo nun ömrü çok daha kısa oluyor. e zaten motora yakın sürekli ısınma-soğumaya maruz kalıyor.
Bunların tamamı abs li bir araç için normaldir,çıkan ses araçtan araca değişsede genelde fren pedalında/alt takımda benzer bir uğultu-titreşim olur. Farksa muhtemelen fren dağıtıcısının tekerler arasında farklı basınç uygulamasından kaynaklanıyordur.
Araç çalıştırıldıktan sonra 5 saniye boyunca ABS ışığı yanar ve daha sonra söner. Bu durum anti-kilitleme frenleme sistemi üzerinden güvenlik donanımının sağlıklı şekilde çalıştığını gösterir. Bu sebepten dolayı ABS ışığının doğru şekilde yanması ve doğru zamanda sönmesi güvenlik noktasında oldukça önemlidir.
Ani Kalkış Ve Ani Fren Ciddi Zarar Verir
Aynı şey sert duruşlar için de geçerli. Elbette bazen yüksek hızda durmalar kaçınılmazdır, ancak balataların ve rotorların daha fazla aşınmasına neden olurlar. Savunmacı ve istikrarlı bir şekilde sürmeye çalışın.
30.07.2004 „den sonra trafiğe çıkan M1 sınıfı Otomobil ve N1 Sınıfı Kamyonet dışında kalan tüm araçlarda ABS zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri