DC şarj cihazları, konvertör (dönüştürücü) şarj istasyonunun içinde yer aldığından genellikle daha büyüktür. Diğer bir deyişle, akü şarjında AC şarj cihazlarından daha hızlıdır.
Elektrik enerjisini doğrudan aktarması ile şiddetli bir güç aktarımına sahip olan DC şarj, bu yönüyle daha çok “hızlı şarj” olarak biliniyor. Bunun sebebi ise DC şarj istasyonlarının şebekeden aldığı alternating current (alternatif akımı) kendi içinde doğru akıma dönüştürülebilmesinden ileri geliyor.
Bu istasyonlar, aracın şarj kablosunu istasyonun prize takarak, bataryayı yavaş bir şekilde şarj ederler. AC şarj istasyonları, genellikle 6-8 saatte bir aracın bataryasını tamamen şarj edebilirler. DC şarj istasyonları ise daha hızlı şarj imkanı sağlarlar.
Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC). Doğru akım(DC) kaynaklarına pil, akü, güneş paneli, şarj aleti gibi örnekler gösterilebilir.
Şebekeden gelen akım her zaman AC'dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar.
İlgili 28 soru bulundu
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
Alternatif akım, elektriği uzak mesafelere iletmek için en iyisidir. Elektriği daha uzak mesafelere taşımak ve daha fazla güç sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Diğer bir taraftan, elektrik enerjisini AC yerine DC olarak iletmek daha verimlidir.
Yüksek Hızlı (DC) şarj istasyonu üzerinde 22kW güç kapasitesini destekleyen 1 adet Tip-2 priz olmalıdır. Yüksek Hızlı (DC) şarj istasyonu üzerinde 10' TFT LCD renkli rezisitif ekran bulunmalıdır.
ŞARJ TÜRLERİ
Evinize kurulacak olan Wallbox ile hızlı şarja göre daha uygun fiyatlı, yavaş şarja göre ise daha hızlı bir şarj deneyimi yaşayabilirsiniz. Ev tipi Wallbox şarj cihazları da 220V AC şebeke elektriği ile çalışır ve 7.4 KW'a kadar güç verebilmektedir.
DC tip istasyon ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek ortalama 30 ila 40 dakika sürüyor. DC'de akımın AC'ye göre hem daha güçlü olması hem de bataryaya doğrudan ulaşması sebebiyle şarj dolumu hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor.
120V AC prize takıldığında şarj oranları 1,4 kW ile 3 kW arasında değişir. Batarya kapasitesine ve durumuna bağlı olarak şarj 8 saat ila 12 saat arasında sürer .
AC sistemine göre daha güçlü, büyük ve şarj hızı yüksektir. Ev ve işyerleri için uygun değildir.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir. Z = √ (R² + Xc² ) denklemine göre frekans yükseldikçe empedans artar. Bu da daha az akım geçmesine ve ölüm riskinin azalmasını sağlar.
Motor. Tesla Model S'in performans modelinde 3 fazlı ve 4 kutuplu AC motor bulunmaktadır. Aracın performans modelinde arka arkaya monte edilmiş iki elektrik motoru toplamda 316.02 hp (410 kW) güç vermektedir. Aracın baz versiyonunda ise 362.31 hp (270 kW) güç sağlayan tek elektrik motoru bulunmaktadır.
AC Şarj İstasyonu Seviye 1
120 volt ve 60 hz alt yapısına sahip ülkelerde daha çok tercih edilmektedir. İstasyonun çıkış gücü son derece düşüktür. Bu nedenle, araba şarj süresi 17 saat sürmektedir.
Sabit DC şarjı, pilin verimliliğini azaltarak ömrünü kısaltır.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
DC şarj, AC (alternatif akım) şebekeden doğrultularak elde ediliyor ve 400 ila 600 V'luk enerji aktarımı sağlıyor. Seviye 3'te 10 dakikalık şarj ile yaklaşık 65 km yol katedilebiliyor. Yüksek enerji aktarımı sayesinde aracın tamamen şarj olması, en az 30 dakika sürüyor.
120wHyperCharge hızlı şarj ile geliyor. 4500mAh pile sahip. 0'dan %100 doluluğa 23 dakikada şarj oluyor.
Hızlı şarj ise pile hasar vermeden daha fazla güç girişine olanak tanır. Yani eski bir cihaz 5 volt, 1 amperlik bir adaptörü desteklerken, Hızlı Şarj destekli bir telefon 9 voltluk, 2 amperlik bir adaptörü kullanabilir.
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve vantilatörler doğrudan alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
17 V RMS, ani değeri 24V olan AC sinyalin DC karşılığıdır.
Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri