Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Telefon şarj olurken ısınırsa, şarj aletini çıkarıp çalışan tüm uygulamaları kapatın ve şarj işlemine devam etmeden önce telefonun soğumasını sağlayın. Telefon ısındığında belirli uygulamaların genellikle çalışıyor olup olmadığını görmek için pil geçmişini veya kullanımı inceleyin.
Dr. Roz “Telefonlar şarj olurken ısınır. Çok sıcak bir ortamda telefonunuzu şarj ederseniz cihazın daha da ısınmasına yol açarsınız” diyor. “Doğrudan güneş ışığından sakınmak en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri.
Hemen paniğe kapılmayın, telefonların ısınması son derece normaldir. Ancak telefon aşırı ısınıyor ve kapanıyorsa ya da bu konuda uyarı vermeye başladıysa önemli bir sorun haline gelmiş demektir. Tabii hemen patlama falan olmaz ama her aşırı ısınma, telefonun ömrünü ve kullanım kalitesini azaltır.
İlgili 19 soru bulundu
Yukarıda bahsettiğimiz gibi aşırı ısınma sorunu cihazınızda bazı hasarlara sebebiyet verebilir. Telefonunuz anlık olarak kapanabilir, bataryanız zarar görebilir, piksel arızaları meydana gelebilir. Aşırı ısınma durumlarında öncellikle dışardan bir ısı kaynağı varsa onun önüne geçilmeli.
Akıllı telefonlar, yazılım tarafında çok fazla uygulamanın aynı anda çalışması, telefonun yoğun kullanımı, widget'ların (hava durumu vs.) sürekli açık olması ve bir uygulamanın açık kalmış olması gibi nedenlerle aşırı ısınabiliyor.
Bu durum çok normal çünkü siz telefonunuzdaki uygulamaları ve oyunları kullanmaya başladığınızda telefonunuzun işlemcisi ramı ve ekran kartı kendiliğinden otomatik olarak çalışmaya başlıyor kendini yoruyor ve böylelikle cihaz ısınmaktadır.
Aksi durumda pilleriniz veya pille çalışan cihazınızın aşırı ısınması yanması veya patlaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Pilleri kesinlikle ateşe atmayınız. Pilleri ateşe atarsanız pillerin dışındaki koruyucu kısım eriyecektir ve gaz çıkışı olacaktır.
Bu durum çok normal çünkü siz telefonunuzdaki uygulamaları ve oyunları kullanmaya başladığınızda telefonunuzun işlemcisi ramı ve ekran kartı kendiliğinden otomatik olarak çalışmaya başlıyor kendini yoruyor ve böylelikle cihaz ısınmaktadır.
Android ya da iOS farketmeksizin, tüm elektronik cihazlara ait şarj aletlerinde ısınma meydana geliyor. Temel olarak düşünüldüğü zaman onlarca voltluk bir elektrik hattına bağlanan ve buradan aldığı enerjiyi elektronik cihaza aktaran bir aletin ısınması son derece normal.
Şarj cihazınızın ısınmasının normal olduğunu ancak ısıtmanın orta düzeyde kalması gerektiğini unutmamak önemli. Şarj cihazınız yanma sıcaklıklarına ulaşırsa bu normal değildir ve büyük bir problem vardır.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Çünkü ısınma durumu pek çok zaman batarya ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bataryadan dolayı oluşan ısınma, telefonun arka kısmında ortaya çıkar. Bataryanın arızalı olması, genellikle telefon için büyük bir soruna işaret etmez. Eğer kolayca çıkarılabiliyorsa bataryayı kontrol etmelisiniz.
Hızlı şarjın bataryaya zarar verip vermediği konusunda birçok tartışma yapılmaktadır. Ancak, genel olarak, hızlı şarj bataryaya zarar vermez. Bunun nedeni, bataryaların normal şarj süresinin altında şarj edilmesinin, bataryanın ömrünü azaltmadığıdır.
Çünkü orijinal şarj aleti ve kablosu kullansanız bile hızlı şarj yüksek akım çektiği için telefonunuzda hafif bir ısı artışı olabilir ama bu ısı artışının telefonunuzun kasmasına veya dolmasına sebebiyet vermemesi lazım. Eğer telefonunuz çok fazla ısınıp kasıp dönüyorsa bir sorun var demektir.
Eğer zorlu uygulamalar açıyorsan işlemciye fazla yüklenir ve işlemcideki yük artınca telefon doğal olarak daha fazla ısınır bu ısıda telefonun şarjının çok daha çabuk gitmesine sebep olur arkaplanda çalışan tüm uygulamaları kapatırsan ve o gibi ısınma durumlarında telefonunu kapatıp açarsan belki bir ihtimal ısınmadan ...
Isınması gayet normal. Ses çıkmaya başlarsa cızırtı şeklinde değiştirme vakti gelmiş demektir.
Telefonun normal çalışma sıcaklığı, çoğu durumda 30 ile 45 derece arasındadır.
Sebep: Telefon aramaları sırasında üretilen ısı, sinyal gücü ile ilgilidir: Bir arama sırasında telefonunuzun RF bileşeni, ekranı, hoparlörü ve alıcısı aynı anda çalışır. Bu nedenle telefonunuzun arama sırasında, diğer görevleri yerine getirirken oluşan ısıdan daha fazla ısı üretmesi normaldir.
Nem ve benzeri bir şey telefonun bozulmasına sebep olur. Dolaba koyduğunda garanti nemlenecek. Bir seferden bir şey olmaz kolay kolay ama üst üste olursa ve nemlenirse, anakarttaki bir şeylerin pas tutması kaçınılmaz olur. Ek olarak pile de etkisi olma ihtimali var.
Telefonların doğrudan doğruya güneş ışığına maruz kalması da hem ısınmaya hem de şarjı varken kapanmasına neden olabilir. Telefonun özellikle balkon ve teras gibi güneş ışığının doğrudan nüfuz ettiği yerlerde bırakılması çok büyük risktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri