negatif ani değerlerinin sayısına eşit ve aynı büyüklükte olduğu için alternatif akımda ortalama değer sıfırdır. Etkin Değer (RMS): Alternatif akım ile aynı bir dirençte, aynı zamanda, eşit miktarda ısı açığa çıkaran doğru akımın değerine alternatif akımın etkin veya efektif değeri denir.
Ortalama Değer: Herhangi bir fonksiyonun bir periyottaki ani değerlerinin ortalamasıdır. Alternatif akımın bir periyottaki pozitif ani değerlerin sayısı, negatif ani değerlerin sayısına eşit ve aynı büyüklükte olduğundan alternatif akımda ortalama değer sıfırdır.
Alternatif akım, periyodik olarak yön değiştiren şarj akışını tarif eder. Bu da gerilim seviyesinin, akımla birlikte tersine dönmesi anlamına gelir. Alternatif akım konutlarda, iş yerlerinde, sanayide, cadde ve sokak aydınlatmasında vb. birçok yerde kullanılmaktadır.
Devrelerde her iki kaynağın da aynı R direnci üzerinde aynı zaman diliminde aynı etkiyi göstermesi için, doğru gerilim kaynağının değeri AC gerilim kaynağının tepe değerinden daha küçük olması gerekir. DC gerilimin bu değerine, AC gerilimin etkin değeri denir.
Negatif ve pozitif tepe noktaları arasında kalan gerilime ise tepeden tepeye(peak to peak) gerilim değeri denir ve Vpp = Vt-t sembolleri ile gösterilir. Bu değer, tanımdan da anlaşılacağı gibi Vpp = 2Vm değerine eşit olur. Ölçülen gerilimin Etkin (Effektif) değeri ise Veff=U=0,707*Vt değerine eşit olur.
İlgili 28 soru bulundu
Etkin Değer (RMS): Alternatif akım ile aynı bir dirençte, aynı zamanda, eşit miktarda ısı açığa çıkaran doğru akımın değerine alternatif akımın etkin veya efektif değeri denir.
AC devrede saf direnç: direnç gerilimi ve akımı aynı fazdadır. Yukarıdaki devre için E=Em*sin(2πft)=Em*sin(wt) olursa I=Em/R*sin(wt) olur.Bu sinyaller aşağıda çizilmiştir.İki sinyal arasında faz farkı YOKTUR. Burada açısal frekans w=2πf olarak alınır.
AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Bir elektrik kaynağından meydana gelen gerilimin periyodik olarak yön ve şiddet değiştirdiği durumda ve bu kaynağa iletkenler ile bağlı bir yükte oluşan akımın aynı periyotta yön ve şiddet değiştirdiği elektrik akımlarına “Alternatif Akım” (AC) denir.
Alternatif akım elektrik enerjisi alternatör (jeneratör) adı verilen makinelerde üretilir. Bu makinelerin çalışma prensibi; Manyetik alan içinde bulunan ve hareket eden iletkenlerde indüksiyon yolu ile gerilim oluşur. Makinelerin ürettiği bu gerilim AA motorları çalıştıran alternatif gerilimdir.
AC gücü, ulusal şebekeler ve elektrik tedarikçileri tarafından kullanılan güç iletimi türüdür. Bir telde ileri geri hareket eden elektronlar tarafından üretilen sinyaldir. Sinyalin kendisi, voltajın pozitif ve negatif arasında değiştiği basit bir sinüs dalgasından oluşur.
Alternatif akım, elektriği uzak mesafelere iletmek için en iyisidir. Elektriği daha uzak mesafelere taşımak ve daha fazla güç sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Diğer bir taraftan, elektrik enerjisini AC yerine DC olarak iletmek daha verimlidir.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
AC Devre Analizi, bir manyetik alan içinde bir bobini döndürerek oluşturulur ve alternatif voltajlar ve akımlar AC Teorisinin temelini oluşturur.
AC nedir; AC akım şiddetinin zamana bağlı ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik göstermesidir. Elektrik akımının alternatif olarak kullanılması durumunda AC akım faktörü devreye girer. Alternatif elektrik akımında elektriğin sabit bölgeden negatif ve pozitif alana geçmek için şiddetinin sabit ilerlememesi durumudur.
Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır. Batarya, pil, akü gibi elektrik kaynaklarında alternatif akım bulunmamaktadır. Alternatör olarak bilinen cihazlar sayesinde alternatif akım üretilmektedir.
Evlerimize gelen şebeke gerilimi 230 Volt 50 Hz'dir. ABD'de ise şebekeler 120 Volt 60 Hz kullanılmakradır. Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda DC forma çevrilebilir. Bahsedilen 230 V, AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil, etkin değeridir.
Zaman içerisinde yönü ve şiddeti belli bir düzende değişen akıma alternatif akım denmektedir. Alternatif akımın direnç üzerinden geçmesini sağlayan gerilim kaynağına ise alternatif gerilim kaynağı denir. Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Kısacası pozitif döngü negatif döngüyü yok edeceğinden ortalama gerilim ve akım değeri sıfır olacaktır. Bu yüzden AC kaynaklardan gelen enerjiyi bataryalarda depolayamayız.
Aküler, DC elektrik enerjisi üreten bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, güç kaynağı aküsü, aküden beslenen cihazlara DC güç sağlar. Güç kaynağı aküsünden elde edilen DC güç, çıkış terminalleri aracılığıyla cihazlara iletilir. Ancak, güç kaynağı aküsünün şarj edilmesi için bir AC kaynağına ihtiyaç duyulur.
Alternatif akım (AA veya AC İngilizce: Alternating current), genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektriksel akımdır. En çok kullanılan dalga türü sinüs dalgasıdır.
Alternatif akım (ac) frekansı, bir ac sinüs dalgasında saniye başına döngü sayısıdır. Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir.
Alternatif akımda güç denildiği zaman anlatılmak istenen aktif güçtür. Aktif güç formülü: P = U x I x Cosφ dir. Birimi Watt'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri