Acele İle Menzil Alınmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Acele ederek, sabırsız davranarak daha hızlı sonucun alınacağı düşünülmemelidir. İnsanları sonuca götüren şeyler aceleci davranmak değil, tam tersine telaşsız ve tedbirli davranmaktır.
"Acele ile menzil alınmaz" Atasözünün anlamı sabırsızlık ve acelecilikle hedeflere ulaşılamayacağını, istenilen başarıya erişilemeyeceğini ifade eder. Bu Atasözünün anlamı hedeflere ulaşmak ve başarılı olmak için planlı, düzenli ve sabırlı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurgular.
"Acele işe şeytan karışır" Atasözünün anlamı aceleyle ve düşünmeden yapılan işlerin hatalı olabileceğini, beklenmedik sorunlara yol açabileceğini vurgular.
"Acele yürüyen yolda kalır" Atasözünün anlamı insanların hızlı ve düşünmeden hareket etmeleri durumunda, hedeflerine ulaşamayabileceklerini veya karşılaştıkları problemleri çözemeyeceklerini belirten bir atasözdür. Bu, sabırlı olmanın ve adımları düşünerek atmanın önemini vurgular.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
Güneş balçıkla sıvanmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeklerin ya da açıkça bilinen şeylerin gizlenemeyeceğini, örtbas edilemeyeceğini vurgular. Her ne kadar bazı şeyleri saklamaya ya da gizlemeye çalışsak da, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını ifade eder.
Acele İşe Şeytan Karışır atasözü; telaşla yaptığımız her işte aksilikler ve yanlışlar yaşanır anlamında kullanılan bir atasözüdür.
[2] Daha çabuk sonuç almak amacıyla işini hızlı yapan kötü sonuç alabilir.
Bir işi hızlı veya aceleyle yaparsak yanlış sonuçlara varırız.
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Yani, gerçek dostlar yalan söylemez ve bize her zaman doğruyu söyler anlamında kullanılır.
Küçük, güzel bir belirtiyle doyurucu sonuca ulaşılmaz.
Acele Bir Ağaçtır Meyvesi Pişmanlık Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Acele bir ağaçtır meyvesi pişmanlık atasözünün anlamı telaşla, sabırsızlıkla ve ivedilikle yapılmış olan işler genel olarak kötü sonuçlar doğurmaktadır. Bu durum ise bu sabırsızlığın sonucu olarak pişmanlık içerisine düşebilir.
sıf. Acele eden, acele davranan, sabırsız, acul: Suat son derece aceleciydi (Ömer Seyfeddin).
"Yeteri kadar düşünüp taşınmadan, çabuk ve acele davranılarak yapılan işten pekiyi sonuç beklenmemelidir; o iş ya yanlıştır ya da bozuktur.
Acele yürüyen yolda kalır atasözü, acele ile yapılan işlerin düzgün bir şekilde yapılamayacağı anlamını taşır. Çünkü acele hareket eden doğru işleri ince ayrıntısına kadar düşünemezler ve hata yaparlar.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
"bir kimse önce yakınlarına yararlı olur" anlamında kullanılan bir söz.
"Adım çıkmış dokuza, inmez sekize" Atasözünün anlamı bir kişinin ününün veya kötü şöhretinin bir kere yayıldıktan sonra kolayca değiştirilemeyeceği veya düzeltilemeyeceği anlamına gelir. Bir kere olumsuz bir üne kavuşan birinin, bu ününden kurtulmasının zor olduğunu ifade eder.
Cevap: her şey, onu gereği gibi kullanmasını bilene yakışır.
"Evdeki hesap çarşıya uymaz" Bu atasözü, planlarımızın ve hesaplarımızın her zaman istediğimiz gibi sonuçlanmayabileceğini, gerçek dünyada karşılaşabileceğimiz beklenmedik durumlar ve sorunlar olduğunu ifade eder. Planlarımızı yaparken her zaman bir aksilikle karşılaşabileceğimizi hatırlatır.
Kaçan Balık Büyük Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elden kaçırılan fırsat gözde büyütülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri