Ancak, geçerli özürleri bulananlara yetkili komutanlıklarca yeteri kadar izin verilebilir. Ayrıca 12 hafta ve daha uzun süreli kursların sonunda arzu edenlere yıllık izinlerine sayılmak koşuluyla yol dahil olmak üzere 10 güne kadar izin verilebilir.
Bu sürenin ilk 1 ayı acemi birliği, sonraki 5 ayı ise uzmanlık dönemi olarak geçmektedir. Günümüzdeki askerlik sistemi gereği, normal erler 28 günlük acemi birliği süresini tamamladıktan sonra yemin ederek askerlik görevine başlamaktadırlar.
ç. Kânunî izin süresi, (Uzun dönemler erbaş/erler için 24 gün, Kısa Dönem Erbaş/erlere ise 12 gündür.)
Askerde, erbaş ve erlere, ilin güvenlik durumu ile birliğin konuş durumu ve görev özelliği dikkate alınarak görevi aksatmayacak ve en az iki haftada bir olacak şekilde izin verilmektedir. Ancak bu izin acemi birliğini kapsamamaktadır.
Milli Savunma Bakanlığı sitesinde yer alan askerlerin izinleriyle ilgili açıklamada ise şu ifadelere yer veriliyor; “Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
İlgili 42 soru bulundu
Yemin töreninin ardından yol izni bulunmaktadır. Asker, bu izne ilaveten 7 günlük dağıtım iznini de kullanarak bu izni kullanabilir.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Bu son derece kısa olan zaman dilimi içerisinde askerlere hafta sonları da izin veriliyor mu acaba diye sürekli sorulmaktadır. Bedelli askerlik, acemi birliği olarak bakılan ve bu şekilde değerlendirilen bir askerlik dönemidir. Bu sebepten dolayı da hafta sonu askerler için çarşı izni verilmez.
Acemilikte yemin töreninden sonra çarşı izinleri başlar, ceza almadıktan sonra her hafta sonu çarşı izni olur.
Normal erler, 28 günlük acemi sürelerini tamamladıktan sonra yemin etmektedirler. Bu süre sonunda askerler dağıtımlar ile görev yapacakları komutanlıklara gönderilirler. Yedek Subay ve Ast Subayların askerlik süreleri ise 12 aydır.
Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'ndaki Komando İhtisas Kursu'nun ikinci aşaması olan "Kara komando harekatı"nda komandolar, zor doğa koşulları ile mücadele ederek hedeflerine ulaşıyor.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
en geç saat 17:00 teslim olun, kayıt işlemleri filan yapılıyor ama herkes toplanmadan yer ve yatak dolap gittiğiniz yere rütbeliye komutana göre değişir ama saat 17:00 geçirmeyin askerliğin uzama sebebi 1 gün de ama rütbeliye göre değişirir..
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Gün içerisinde 0-600 KM yol gidecek olanlara 40 TL, 601-1200 KM yol gidecek olan askerlere iki günlük 80 TL, 1201-1801 KM yol gidecek askerlere ise 3 günlük 120 TL yol parası ödeniyor.
Bedelli askerlik, acemilik olarak nitelendirildiği için 28 gün süresince çarşı izni bulunmuyor ama pazar günleri istirahat günü olarak kabul ediliyor.
Askerin hakkı olan Çarşı izni verilmiyorsa bunu şafağından düşürmelidirler. Er/Erbaş'lar psikolojik sıkıntılar yaşamakta bu sebepten. Rütbeliler her akşam 5'te dışarı çıkabiliyorlarsa er/er başlarda Çarşı iznini kullanabilmeli eğer verilmiyorsa şafağından düşürülmelidir.
Askeri yargı, Mehmetçiğe müjde niteliğinde yeni bir içtihat oluşturdu. Buna göre, çarşı izni sırasında cep telefonu kullanmak serbest olacak. Askerler, cep telefonlarını bir tanıdıklarına bırakıp hafta sonu kullanabilecekler.
Cumartesi ve Pazar günleri ise kapalıdır. Ayrıca Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda ve 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos gibi resmi bayramlarda da hizmet vermemektedir.
normalde 6-6.30 dur. nöbetine göre değişir. 3-5 in varsa gece 2.30 da ayaktasın. normalde 6-6.30 dur.
Askeriyede telefon belirli kurallar çerçevesinde serbesttir. Bu kurullardan en önemlisi telefonunuzun kamerasız olmasıdır. Akıllı telefon özelliklerine sahip bir telefon askeriyede kabul edilmez. Tuşlu telefon olması tercih edilmektedir.
Gündem Haberleri
Askerlik süresinin uzayacağı, 2024'te 12 aya çıkacağı iddiaları yer alıyordu. Peki Askerlik 12 ay mı olacak 2024? Askerlik uzadı mı, süresi uzayacak mı? MSB iddiaları yalanladı.
Asgari ücrete 1 Ocak 2023 tarihinde yüzde 55 zam yapılarak 8 bin 500 TL'ye yükseltildi. Askerliğini 12 aya tamamlayan er ve erbaşlara da ikinci 6 aylık dönemde her ay 8 bin 500 TL ödenmesine karar verildi. Asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zammın ardından er ve erbaşlara ödenen tutar da artırılacak.
2023 ASKERLİK UZATILDI MI, KAÇ AY? Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri