Anafilakside tercih edilen ilk tedavi yöntemi adrenalin iğnesidir. Bu durumda, saniyeler içerisinde hastanın hayatı tehlikeye girebileceğinden, hızlı müdahale kritik önem taşır. Adrenalin iğnesi sayesinde, hastaneye ulaşılana kadar zaman kazanılmış olur.
Alerji aşısı immünoterapi adı verilen bir tedavi yöntemidir. Alerji ataklarını durdurmak veya azaltmak için kullanılan, 3 ila 5 yıl süreyle devam etmektedir.
Kişinin temasta olduğu bir alerjen, almakta olduğu besin ve ilaç, arı iğnesi gibi varsa hemen temas kesilmelidir. Belirtilerin alerjik şoku düşündürmesi halinde derhal 112 aranmalıdır. Hasta sırt üstü ve bacakları yukarı gelecek şekilde yatırılmalı, rahat nefes alması sağlanmalıdır.
Alerji aşısı hastaya alerjisi olduğu tespit edilen maddenin belli aralıklarla ve giderek artan dozlarda verilerek bağışıklık sisteminin bu alerjene alıştırılmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Bu şekilde hastalığa sebep olan madde, aynı zamanda hastalığın tedavisinde kullanılmış olur.
3. Enjeksiyon kolun orta 1/3 bölümüne, dış yüzüne derin SUBKUTAN (DERİ ALTI) olarak yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
Lokal yan etkilere göre çok daha nadir olsa da tüm vücudu etkileyen yan etkiler ilk 24 saatte ortaya çıkabilir. Kaşıntılı kabarıklıklar, dil veya dudakta şişme, nefes darlığı, ses kısıklığı, göğüste sıkışma hissi, burun akıntısı, tansiyon düşüklüğü ve şuur kaybı oluşabilir.
Aşının içeriğinde sadece suda çözünmüş halde alerji yapan madde bulunur ve hiçbir şekilde başkaca bir ilaç (kortizon gibi)) veya madde yoktur. Bu tedavi yöntemi cilt altına iğne yolu ve ağızda eriyerek emilen hap olmak üzere iki yöntemle uygulanabilir.
– Alerji aşılarının etkisi 6 aydan sonra başlar ve 1 yılda tam etki görülür. – Alerji aşılarının ciddi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte cilt altı iğne ve besin için ağızdan yapılan aşılarda nadiren anafilaksi denilen alerjik şok gelişebilir.
Alerji aşısı nasıl yapılır; Dilaltı aşılar her gün uygulanması gerekirken, cilt altı aşılar ilk haftalar haftada bir kez, daha sonra 3 ya da 4 haftada bir uygulanır.
En sık uygulanan allerji testidir. Hastaya ağrı ya da acı vermeyen, kısa sürede neticelenen bir testtir. Alerjik astım, alerjik rinit (alerjik nezle), ürtiker (kurdeşen), besin alerjisi, arı alerjisi gibi alerjik hastalıklarının tanısında uygulanır.
Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Adrenalin, anafilaksi gibi alerjik şok tedavisinde kullanılan hayat kurtarıcı bir ilaçtır. Anafilaksi yani alerjik şok ise hızlı müdahale gerektiren şiddetli alerjik reaksiyondur. Bazı ilaçlar, besinler ve böcek sokmaları alerjik şoka neden olabilir. Alerjik şokta çeşitli kimyasal maddeler hızla kana karışmaktadır.
Hafif döküntüler ilaçlar ile tedavi edilebilir. Hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon (anafilaksi) ise acil müdahale gerektiren tıbbi bir durumdur. Hiç zaman kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır.
Lokal ve sistemik reaksiyonlar gözlenebilir. Alerji İğnesi Reçetesiz Alınır Mı? Alerji iğnesi, reçeteli ve doktor tavsiyesiyle alınabilir.
Hastaya verilen bu alerjen ürünlerinin içinde ilaç veya kortizon bulunmaz. Aşı tedavisi vücuda genellikle cilt altından küçük bir iğne ucuyla, ağızdan damla veya tablet şeklinde verilerek uygulanır. Hastanın, verilen alerjene daha az duyarlı veya duyarsız hale getirilmesi amaçlanır.
Alerji ilaçlarının en yaygın türü olan antihistaminikler, yan etki olarak uyuşukluğa neden olabilir.
Alerjik rinit ve astımda alerji aşısı uygulanmasından sonra şikayetlerin azaldığı ve buna bağlı olarak ilaç kullanma ihtiyacının azaldığı görülür. Alerji tanısında kullandığımız deri prick testlerinde yanıtın azalması yani alerjiye yol açan alerjene karşı hassasiyetin zamanla kaybolduğu da görülür.
Bugüne kadar herhangi bir maddeye ya da besine alerjisi bulunanların mutlaka aile sağlığı merkezleri yerine hastanelerde aşı olmalarını öneriyoruz."
Çocukların yaklaşık yüzde 80 ila yüzde 90'ı immünoterapi ile iyileşir. Alerji semptomlarında kesin bir azalma fark edilmesi genellikle 12 ila 18 ay sürer.
Çünkü vücut dış ortamda daha önce etkilendiği maddelere karşı devamlı aynı reaksiyonları göstermeye devam eder. Bundan dolayı alerji hastalığının tam anlamıyla kaybolması mümkün değildir ancak yaşam standartlarını iyileştirecek şekilde kontrol altında tutulması mümkündür.
Nadiren gerekirse prik ve kan testi yapılabilir. Prik deri testi (delme testi), intradermal deri testi (deri içi test), patch testi (yama testi) olmak üzere 3 çeşit deri testi vardır. Prik testi en sık kullanılan testtir. Genellikle ön kolun iç yüzüne yapılır.
Ayrıca, glukokortikoid kullanan hastalarda da görülebilir. Osteoporozlu olan çok sayıda hastada herhangi bir semptom görülmez; ancak yine de özellikle omurga, kalça ve el bileği kemiklerinde kırılma riski söz konusudur.
Alerji için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurulmalıdır.
Alerjen spesifik immünoterapi (SİT), duyarlı olunan alerjenin belirli aralıklarla ve artan dozlarda verilerek, alerjene karşı immüntolerans gelişmesini amaçlayan tedavi yöntemidir. Alerjik hastalıkların tedavisinde en önemli yaklaşım alerjenden korunma ve beraberinde kullanılacak ilaç tedavisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri