İcra dosyası; icra dairesine bizzat gidilerek borcun ödenmesiyle, bir avukat ile anlaşarak haricen tahsil yoluyla ve UYAP vatandaş portalı üzerinden online ödeme yapmak suretiyle kapatılabilir.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır.
İcra Dosyası Açık Kalma Süresi
İcra dosyasının açık olması durumlarında bile araçlar için yapılan hacizlerde 6 ay, gayrimenkul hacizleri ise 1 yıl süre ile satılmaz ise hacizlerinin düşmesi mümkündür. Dosyanın açık kalma süresi ise bu tip değişkenlere göre belirlenecektir.
Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
Dosyayı kapatmak isteyen kişilerin, söz konusu icra takibinin yürütülmekte olduğu icra müdürlüğüne giderek borçlu oldukları dosya ile ilgili “Kapak hesabı” yaptırmaları gereklidir. İcra dosyalarınızın içeriğine e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Tarafınıza ait borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi'ne gidilmeli ve ilgili dosya numarası ile dosya kapak hesabı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Borçlu borcunun tamamını ödedikten sonra hatta avukat ücreti bulunuyorsa onunda harcını ödemek zorundadır. Bu işlemler yapıldıktan sonra icra dosyası kapama talebinde bulunur. İcra dosyası kapatılarak şahsına temiz kâğıdı verilir.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır. Ancak bu durum borcun kendiliğinden silindiği anlamına gelmez. Alacaklı, borcun tahsilatı için hâlâ hukuki yollara başvurabilir.
PTT, yasal takibe düşmüş borçları olan emeklilere kredi vermez. Bu nedenle başvuru yapmadan önce icra borcunun kapatılması gerekir.
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve tasfiyesini sağlıyoruz" dedi.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
E-Devlet icra borcu affı başvurusu yapmak için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. E-Devlet'in yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. İcra affından sadece belli bir tutara kadar olan borçlar için yararlanılır.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Dosyanın silinmesi mümkün değildir. Uyap sisteminde "kapanmış dosyalar" kısmında muhafaza edilmektedir.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
İcra dosyası takibini öncelikle yapabilmek içi e-devlet Kapısı'na yani https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra Adalet Bakanlığının e-devlet içinde bulunan sayfasına giderek listelenen hizmetler içinden icra dosyası sorgulamasını bularak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Dosyanın arşive kaldırılması, uygulamada icra dosyasının düşmesi olarak adlandırılmaktadır. İcra ve İflas Kanunu'na göre ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğinden itibaren 1 yıl boyunca alacaklı haciz talebi gibi takip işlemlerini gerçekleştirmezse icra dosyası düşecektir.
İcra takibi sürecinin sonunda, unutmayın ki, bu durum hiçbir şekilde kredi sicilinize yansıtılmaz!
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren kanun teklifi ile vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçların cezaları kaldırılacak.
Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri