Sebese Bez ve Sebum Yapımının Rolü Sebase bezler; trigliserid, serbest yağ asitleri ve parçalanma ürünleri, balmumu esterleri, skualen, kolesterol ve kolestrol esterlerinden oluşan sebum yapımını sağlamakta. Tek başına bir kanal ile yada pilosebase ünitte ortak kanal ile deri yüzeyine açılmakta.
Sebum, yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı. Yağ bezleri normalde sebum adı verilen bir madde salgılarlar. Bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve amacı cildi korumaktır. Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur.
Sebum, cildin nem seviyesini dengeleyen doğal bir sıvıdır. Cildin nem dengesi bozulmuşsa cilt kendini korumak adına daha fazla sebum üretmeye başlar. Fazla sebum üretimi ise bir süre sonra gözenek dışına çıkarak cildin yağlanmasına sebep olur. Sebum üretimi hormonlar aracılığıyla gelişen bir süreçtir.
Tüketilen gıdalar, hormonal dengesizlikler, kimyasal sert sabun kullanımı, belli başlı hastalıklar, ilaçlar ya da stres sebum üretimini tetikleyebilir. Vücut fazla sebum ürettiğinde eğer nem açısından bir dengelenme yapılmaz ise ciltte tıkanıklıklar başlar. Yağı tutmak için gözenekler ilk olarak genişler.
Öncelikle seçeceğiniz cilt temizleme ürünleriyle cildinizi, gözeneklerin içine kadar temizlemelisiniz. Temizleme jeli, tonik, haftada bir ya da iki kere maske/peeling yaparak cildinizi sürekli olarak temiz tutmalısınız. Daha sonra ise sebum kontrol kremini her gün düzenli olarak kullanabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Sebum salgısının aşırı artması durumunda kanaldan salgılanan yağ ve yine kanaldan atılan ölü deri hücreler ile birleşerek deri gözeneklerini tıkar. Böylece bu kanalda rahatlıkla bakteri ürer. Bu bakterilerin ürettiği kimyasal maddeler yağ bezinde iltihabi reaksiyonu uyarır ve böylelikle kanalın duvarı çatlar.
Akne durumunda sebum üretimi neden artar? Yağ bezleri, androjen adı verilen hormonlara bağlıdır. Yaşamın belirli dönemlerinde, özellikle ergenlik çağında, daha büyük miktarlarda bulunan bu androjenler, yağ bezlerinin büyümesini ve sebum üretimini tetikler.
Altıncı aydan ergenlik dönemine kadar olan sebum üretiminde ilk altı aya oranla belirli bir düşüş yaşanır. Ergenlik döneminde yetişkinliğe geçene kadar %500 artış yaşanabilir. Yetişkinliğe geçiş ve yaşın ilerlemesiyle vücutta sebum üretimi azalır.
Yüksek potasyum, lif, çinko, lektin, A, C ve E vitamini içeren besinler (muz, avokado, salatalık); cildinizi oksidatif stres ve erken yaşlanmadan korur, sivilcelere neden olabilecek bakterileri uzak tutar ve sebum yağı üretiminizi düzenlemeye yardımcı olur.
Spor Yapmak / Hareketsiz Yaşam. Spor yapmak ve hareketli bir yaşam cildin su ve yağ dengesinin sağlanmasında önemli bir faktördür. Hareketsiz yaşam da cildin su ve yağ dengesinin bozulmasında bir o kadar etkilidir. Spor ve egzersiz kas pompasını ve dolaşımı güçlendirerek, vücudun ciltten toksin atılımına yardımcı olur.
Sebum Dengesi: Yağlı ve Akne Eğilimli Ciltlerin Problemi. Karma, yağlı ve akne eğilimli ciltlerdeki sebum miktarı ve kalitesi düzensizdir. Bu durum sivilce ve akne kaynaklı leke oluşma riskini artırır. Ergenlik sivilcesi sık görülse de gençleri psikolojik yönden de etkiler.
Yağ bezecikleri (sebaceous filaments) de yine sebum ve ölü deri hücrelerinden oluşsa da siyaha dönmeyen, beyaz ya da gri renge sahiptir. Siyah noktalar gibi gözenekleri tıkamazlar, tam tersi yumuşak ve nemli yapısını koruması için cildin dış katmanına ihtiyacı olan yağı sağlarlar.
Cildimizin altında bulunan yağ bezleri, sebum adı verilen bir salgı salgılarlar. Bu salgının görevi cildi nemlendirmek ve korumaktır ancak fazla üretimi ciltte yağlanma sorununu ortaya çıkarır. Bu yağlanma cildi akneye daha meyilli kılar, yüzü parlak gösterir ve gözenekleri genişletir.
Düzenli cilt temizliği: Sabahları ve akşamları, nazik bir temizleyici ile yüzünüzü temizleyin. Bu, ciltteki yağı ve kirleri temizler, sivilcelerin oluşumunu önler. Kuru havlu ile yüzünüzü silin: Yüzünüzü temizledikten sonra, kuru bir havlu ile nazikçe kurulayın. Bu, ciltteki yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.
Cilt bariyeri zayıfladığında veya bozulduğunda, cilt dış etkenlere karşı daha hassas hale gelir ve bu durum genellikle ciltte kızarıklıkla sonuçlanır. Kaşıntı, bir başka yaygın belirtidir. Cildin nem dengesi bozulduğunda, cilt genellikle kaşınır ve pul pul dökülebilir.
Cilt altında olan yağ bezlerinin yağ salgılaması 'sebum' denilen bir madde nedeniyle olmaktadır. Bu yağlanma fazla olduğunda saç dökülmesine olan etki ortaya çıkar.
Evde cilt tipi belirlemek için parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirin. Eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız cildiniz karma demektir. Hiçbir şekilde yağ hissetmiyorsanız kuru, cildin her bölgesinde parmaklarınız yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir.
Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak güzelleşir, cildi ışıl ışıl parlar, hareketlidir, canlıdır ve hem sosyal hem iş hayatında çok daha verimli olur. Bu dönem ayrıca çocuk yapmak için de en uygun süreçtir. Hamileliğin oluşmasıyla birlikte ise farklı hormonlar devreye girer.
Tiroid hormonu metabolizmadan, vücudun gelişiminden ve vücuttaki enerjinin kordinasyonundan sorumlu. Bu hormonun azlığında ciltte kuruluk ve hassasiyet ortaya çıkıyor. Cilt ölü deriyi daha geç atıyor ve pul pul dökülmeler görülebiliyor. Tiroid fazla üretildiğinde ise metabolizma hızı artıyor ve cilt ısınıyor.
Yağlı cilt: Androjen ,erkeklik hormonu artmasına yanıt olarak artmış pilosebase bez salgıları sonucu aşırı cilt yağlanması olabilir.Sonuçta bir “yağlı cilt” ten bahsedilir. Ses değişiklikleri: Ses telleri androjen (erkeklik hormonu) etkisi ile kalınlaşır. Bu kalınlaşma dönüşümsüzdür ve ses yapısında kalınlaşma olur.
Aknenin oluşumunda; yağ bezleri tarafından sebum (yağ) üretiminin artması ilk basamaktır. Buna keratinizasyon sürecindeki değişiklikler ile ölü deri hücrelerindeki artış eşlik eder ve yağ bezlerinin dışarıya açıldığı gözenekler artan yağ salgısı ve ölü hücreler ile tıkanır.
Sebum Nasıl Geçer? Beslenmenize göstereceğiniz özen, stresli ortamlardan uzak durmaya çalışmak, bol su içmek gibi önerilerle birlikte özel bir bakım programı uygulamak da sebum dengesizliği ile mücadelenizde size yardımcı olabilir.
Cilt problemlerini iyileştirmek için kullanılan çoğu tedavi edici ürünün içerisinde çok güçlü etken maddeler; retinol, AHA+BHA asitleri, antioksidanlar vardır. Bu maddeler cilt ile ilk kez tanıştırıldığında bir süre boyunca hiç veya aksi etkiler yaratabilirler. Bu süreye “arınma” veya “kusma” denir.
Her zaman sebum ürettiğinizden, yağlı saçlar için herhangi bir 'tedavi' 'yoktur. Fakat bir derinlemesine temizlik şampuanı kullanarak sorunu kontrol altında tutabilirsiniz. Bu da saçınızı haftada en az 3 defa yıkamak anlamına gelir - saçınızı sık sık yıkamak yoluyla, biriken yağlarıgiderebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri