Açık oturum, bir sözlü anlatım türüdür. Toplumun her kesimini ilgilendirdiği gibi, belli bir konuda da düzenlenebilir. Uzman kişiler bir başkan yönetiminde topluluk karşısında tartışır. Açık oturumlar kalabalık izleyici kitleleri karşısında yapılabileceği gibi radyo veya televizyon ile yayımlanabilir.
Tartışma Konuşmaları; Açık oturum, Sempozyum, Panel, Forum, Münazara. Toplumu yakından ilgilendiren herhangi bir güncel olayın, bir ülke sorununun, bilim, sanat ve politikayla ilgili önemli bir konunun uzman kişiler tarafından seçkin dinleyiciler önünde tartışılmasına "açık oturum" denir.
Açıkoturum, 1988-1989 yılları arası Ali Kırca tarafından sunulan tartışma programı.
Açık oturum konuları genel olarak belli değildir. Gündemde ki kültür, bilim, siyaset, edebiyat ve birçok alanda konular ele alınır. Açık oturumda konunun halkı ilgilendirmesi gerekir. Halkı ilgilendirmeyen bir açık oturum yapılamaz.
Açık oturuma benzer. Panelde amaç, bir konuda karara varmaktan ziyade, sorunu çeşitli yönleriyle aydınlatmak, farklı görüşleri, farklı anlayışları ortaya koymaktır. Açık oturum: Geniş halk kitlelerini ilgilendiren bir konunun, uzmanlarınca bir başkan yönetiminde tartışıldığı toplantılara açık oturum denilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Başkan konuyu belirler, konuşmacıları tanıtır, daha sonra konuşmacılara sırasıyla söz verir. Konuşmacılar birbirlerini dikkatle dinler, gerekirse not alırlar. Başkan genellikle yapılan konuşmaları oturumun sonunda toparlayıp özetler. Başkan konuşmacılara eşit ve tarafsız davranmalıdır.
Açık oturumda tartışılacak konu, toplumun geniş bir bölümünü ilgilendirmelidir. Açık oturum; bir salonda izleyici önünde ya da televizyon ve radyoda dinleyici önünde 3-5 tartışmacı ile yapılır.
Açık oturum panel farkı
İki türde de konuşmayı yöneten bir başkan vardır fakat panelde daha sakin, daha düzeyli ve çatışmadan uzak bir sohbet hakimken açık oturumda daha hareketli, aksi görüşlerin çatıştığı bir ortam olabilir. Üslup farklıdır. Panelde aynı konunun uzmanları, konuyu farklı bakış açılarıyla yorumlar.
Belli bir konuda, değişik düşüncelere sahip yetkili kişilerin bir araya gelerek, bir başkan yönetiminde ve dinleyiciler önünde yaptıkları tartışmalı toplantılara açık oturum denir. Açık oturum; panel, sempozyum ve münazara karışımı bir tartışma çeşididir.
Topluluk karşısında yapılır. Süreci yöneten bir başkan vardır. Dinleyiciler görüşlerini açıklayabilir.
Sempozyumlar ulusal ve uluslararası düzeyde yapılmaktadır. Ulusal Sempozyumlar yurtiçinden konuşmacılarla yapılır. Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde, sohbet havası içinde, uzmanları tarafından tartışıldığı konuşmalara panel denir.
Sempozyumda izleyici grubu özel davetlilerden oluşmaktadır. İzleyicilerin özel davetliler olması sempozyumu bu yönüyle açık oturum ve diğer tartışma türlerinden ayırmaktadır. Sempozyumda bilimsel bir ortam hakimdir. Sempozyumda konuşmacılar, konuları kendi uzmanlık alanlarıyla ele alır.
Açık oturumlar balkan ve konuşmacılar tarafından gerçekleştirilir. Açık oturumlarda seyirci bulunur.
diyalog: (İng. dialogue) “1. Karşılıklı konuşma. 2. Oyun, roman, hikâye gibi eserlerde iki veya daha çok kimsenin konuşması. 3.
Sempozyum bir başkan tarafından yönetilir. Konuşmacı sayısı ise en az 3 en fazla 6 arasında olabilir. Her konuşmacının konuşma süresi en az 5 en fazla 20 dakika sürmelidir. Konuşulan konunun önemine göre birkaç oturumda, ayrı ayrı salonlarda ve birkaç gün boyunca sürebilmektedir.
Sempozyumun genel özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür: • Konuşmacılar konuyu kendi ilgi alanları açısından ele alır. Sempozyum bir başkan ve üç ile altı arasında değişen üyelerden oluşur. Üyelerin konuşma süreleri 15-20 dakikayı aşmaz. Konunun uzunluğuna göre sempozyum iki oturum veya iki gün sürebilir.
Forum: Panelin sonunda tartışma dinleyicilere de geçerse o zaman panel forum şekline dönüşür. Geniş halk kitlelerini ilgilendiren bir konunun, bir başkan yönetiminde dinleyiciler önünde konuyla ilgili farklı düşüncelere sahip uzmanları tarafından tartışıldığı konuşmalara açık oturum denir.
Tartışma, iki kişi veya gruplar içerisinde yapılan bir oturumdur. Genellikle bir konu üzerinden tartışılarak, bir grubun bir gruba inandığı şeyi inandırmaktır. İki kişi veya iki grup herhangi bir konuda kendi inandıklarını doğrulatmak ister. Bu durum tartışmayı oluşturur.
Açık oturumlar televizyon, radyo, sosyal medya gibi birçok yerde yapılabilen tartışma türüdür. Açık oturumlarda alanında uzman kişiler ve bir başkan bulunur. Başkanın ve konuşmacıların belirli görevleri vardır. Açık oturumlar belirli bir saygı çerçevesinde gerçekleşmelidir.
Toplumun her kesimine hitap etmediği durumlarda ise belirli bir konu seçilmesi gerekmektedir. Açık oturuma katılan uzman kişiler bir başkan yönetiminde toplum karşısında tartışırlar. Açık oturum, kalabalık bir izleyici kitlesine hitaben yapılabildiği gibi radyo veya televizyon aracılığıyla da yapılabilir.
Cevap: Dinleyiciler önünde, seçilmiş bir konuşmacı grubunun bir konuyu tartışmak amacıyla düzenlediği toplantı, toplu görüşme, açık oturum.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Açık oturum bir "başkan" tarafından yönetilir. Konunun ortaya atılması, giriş konuşmasının yapılması, soruların düzenli olarak sorulması vb. durumlar başkanın idaresinde yapılır.
Panel, en az 3 ve en fazla 6 kişiden oluşan konuşmacılar ile yapılmaktadır. Bir başkan ve konuşmacılar bir araya gelerek sorun veya konuyu tartışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri