Adrenokortikotropik hormon (ACTH), hipofizin ön lobunda üretilen polipeptid yapıda bir hormondur. Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesini uyarır ve buradan steroid yapılı hormonların salgılanmasını sağlar.
Adrenokortikotropik hormon (ACTH): Böbrek üstü bezlerini uyararak oradan salgılanan hormonların salgısını ve üretimini artırmaktadır. Lüteinleştirici hormon (LH): LH ovulasyonu (yumurtlama) uyarmaktadır. Hedef organı erkeklerde testislerde testosteron salgılayan hücreler ve dişilerde ise overlerdir.
Adrenokortikotropik hormon (ACTH): Hipofiz bezinin ön lobunda üretilen ACTH hormonu, böbrek üstü bezlerini uyararak kortizol ve androjen steroidlerinin salgılanmasını düzenler. Bu hormonlara özellikle vücut stres durumundayken ihtiyaç duyulur.
Luteinleştirici hormon (LH, aynı zamanda lutropin olarak da bilinir), hipofizin ön lobunda üretilen glikoprotein yapıda bir hormondur. Kadınlarda ani bir artışla ovülasyonu başlatır ve korpus luteumun (sarı cisimcik) büyümesini sağlar. Erkeklerde ise testosteron salgılanmasını uyarır.
Uzun süreli stres anterior hipotalamusu etkiler. ACTH salınır. ACTH böbreküstü bezini uyarır, kortizol salınımını sağlar. Stres ayrıca beyinde uyuşma hissi veren enkefalin ve metenkefalin gibi opiyadlar ismi verilen hormonları artırır.
İlgili 17 soru bulundu
Adrenokortikotropik hormon (ACTH), hipofizin ön lobunda üretilen polipeptid yapıda bir hormondur. Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesini uyarır ve buradan steroid yapılı hormonların salgılanmasını sağlar.Hipotalamus-hipofiz-adrenal aksın önemli bir öğesidir.
Ancak ACTH nın tamamen yokluğu aldosteron salgısını belirgin olarak azaltabilir (izin verici rol = permissive role). – Çeşitli stres koşullarında (hemoraji, fiziksel tavma, cerrahi girişim, anksiyete) ACTH, glukokortikoid ve seks hormonlarının sekresyonu ile beraber aldosteron sekresyonunu da stimüle eder.
Erkeklerde LH, testislerde bulunan interstisyel hücreleri testosteron üretmesi için uyarır ve FSH, spermatogenezde rol oynar.
Gonadotropin hormonlar
Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve Luteinize edici hormon (LH), kadınlarda yumurtalıkları etkileyerek yumurtlama ve östrojen salınımını kontrol ederler.
Pankreastan iki çeşit hormon salgılanır. İnsülin ve glukagon. İnsülin kandaki şeker miktarı arttığı zaman şeker miktarını azaltmak için salgılanır. İnsülin bu işi kandaki glikozun karaciğerde glikojen şeklinde depolayarak yapar.
ACTH'nin ana işlevi, glukokortikoid (steroid) hormon kortizolün serumdaki düzeyini düzenlemektir. Kortizol böbreküstü bezi tarafından salgılanır. Tansiyonu, kan şekerini, bağışıklık sistemini ve strese tepkiyi düzenler. Sabah erken saatlerde alınan kan örneğindeki normal değerleri 9 ila 52 pg/mL'dir (2 ila 11 pmol/L).
Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi yüksek, ACTH düzeyi düşük ise hastada böbrek üstü bezi tümörü görülür. Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi düşük, ACTH düzeyi yüksek ise hastada Addison hastalığı (böbrek üstü bezi hasarı) ve Hipopituitarizm hastalıkları görülür.
Kişilerde bulunan adrenal hormonunun yetmezlik durumunu öğrenmek için acth testi yapılır. Kişilerde bulunan adrenal bezinin çalışıp çalışmadığı da yine acth stimülasyon testi sayesinde anlaşılır. Stimülasyon testi sayesinde kişilerde hipofiz ve adrenal arası irtibatın kontrol edilmesi için de bu test yapılır.
FSH hormonu kadınlarda foliküllerin ve yumurtaların büyümesini sağlamak için yumurtalıklara etki ederken, erkeklerde ise sperm yapmak için testislere etki eder.
Kortizolün böbrek üstü bezinden salgılanmasını sağlayan uyarıcı hormon da “ACTH” diye adlandırılan bir hormondur. ACTH hormonu da normalde beynin altında, burnumuzun arkasına denk gelen bölgede bulunan “hipofiz” adlı küçük bir bezden salgılanır ve böbrek üstü bezlerinden kortizol hormonunun salgılanmasını sağlar.
ACTH, hipofiz bezinin ön lobundan salgılanarak, böbreküstü bezinin faaliyetini düzenleyen hormondur. ACTH'nın salgılanması, hipotalamus tarafından üretilerek salgılanan kortikotropin releasing hormon kontro- lünde gerçekleşir.
Sperm oluşumu ve testosteron salgılanması hipofizden salgılanan FSH ve LH hormonları tarafından kontrol edilir. Normal erişkin bir erkekte her bir testis 20 gram ağırlığında ve 4.5x3x2.5 cm boyutlarında ve 15-30 ml hacmindedir.
Hipofiz bezinin ön kısmından salgılanan büyüme hormonu (GH), özellikle ergenlik dönemine kadar olan boy uzamasından sorumludur. Ön kısımdan salgılanan FSH ve LH hormonları kadınlarda yumurtalıkları uyarır ve bu şekilde kadınlık hormonlarının (estrojen) yumurtalıklardan salınmasını sağlar.
Vasopressin hormonu (ADH), vücuttaki su dengesini sağlamakla görevlidir. Vücutta su eksikliği yaşandığında yani dehidrasyon meydana gelir ve vazopressin hormonu salgılanarak böbreklerin suyu tutmasını sağlar. Böylelikle hacmi düşük, yoğunluğu yüksek bir idrar oluşturulması sağlanır.
LH (Luteinizan hormon); FSH,TSH,PRL gibi hormonlarla birlikte beyindeki hipofiz ön lobundan salgılanan ve üreme fonksiyonlarında rol alan bir hormondur. Hipotalamustan salgılanan GnRH (Gonadotropin salgılatıcı hormon) hipofiz bezini uyararak FSH ve LH salgılanmasına neden olur. FSH ve LH'a gonadotropinler de denir.
Erkekte buluğ çağı ile birlikte hipofiz bezinden üretimi artan FSH ve LH salınımı ile testisler gelişmeye başlar. Erkeklik hormonu seviyelerinin artması ile birlikte vücutta kıllanma artışı, kas yapısında artma, penis ve testiste büyüme gerçekleşir. Bu dönemde testisler içerisinde sperm üretimi de başlar.
LH hormonu özellikle kadınlar için yumurtalıkların gelişmesi ve erkeklerde testislerin daha etkili bir hale gelmesi için önemlidir. Ergenlik döneminde ve çocuklarda regl dönemi gibi noktalarda çok önemli bir rol oynamaktadır.
Kanda kortizol hormon yüksekliği vardır. Bu kortizol fazlalığı ya hipofizden ACTH hormonunun fazla salgılanmasına bağlıdır ya da böbreküstü bezindeki bir tümörden kortizol salgılanmasına bağlı olarak gelişir.
ACTH yetersizliği, adrenal bezleri zarar görmemiş bireylerde dahi, normal olarak adrenal bezleri tarafından üretilen glukokortikoid ve androjenlerin yetersizliğine yol açabilir. Bu duruma sekonder adrenal yetmezlik denir.
ACTH eksikliği durumunda; Kandaki kortizol düzeyi düşer ve kişi her türlü strese karşı savunmasız kalır.. Kortizol eksikliğinde halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkar, kan şekeri ve kan basıncı düşer. Ağır kortizol eksikliğinde hasta ileri derecede genel durum bozukluğu ve şok tablosu ile acil servise başvurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri