Yerleşim birimlerindeki imar planlarında ada olarak ifade edilen yerlerin numarası 101 ile başlar ve parsel ölçümü bitene kadar ardışık numaralar verilerek arazi kayıt altına alınır.
Arazilerinizin sınırlarını sorgulamak için oluşturulmuş sisteme 'parsel sorgulama' deniyor. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ sitesi üzerinde karşınıza gelecek olan ekranda istenilen bilgileri (il, ilçe, mahalle, ada, parsel) eksiksiz bir şekilde girdiğiniz taktirde pafta ve parsel sorgulama işlemini yapabiliyorsunuz.
Ada Nedir? Gayrimenkul sektöründe ada, kamuya ait doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir. Basitçe imar planı üzerinde olan parsel topluluğudur. İmar planlamada kullanılır ve tapu bilgilerini belirlemeyi kolaylaştırır.
Ada nedir parsel nedir: Ada, dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir. Parsel ise sınırlanmış, ayrılmış arazi parçası demektir. Bir parselin bir veya birden çok sahibi olabilir.
Ada numaraları, sadece sayıdan ibaret olup, harfli, romen rakamlı ve taksimli olamaz. İmar adası içerisindeki imar parsellerine, 1'den ve kuzey batıdan başlanarak saat ibresi yönünde parsel numarası verilir. Bir imar adası tek bir imar parselinden oluşabilir.
İlgili 25 soru bulundu
On İki Ada ismini, Osmanlı Devleti'nın gayrimüslim bölgelerde uyguladığı yönetim şeklinden almıştır. 12'li denen bu sisteme göre her on hane birer temsilci çıkarır, bu temsilciler de aralarından bölgeyi yönetecek "on iki kişilik bir ihtiyar heyeti" seçerdi.
Kadastro ve imar parseli olarak iki türü bulunan parsel, taşınmaz terimidir. Ada Parsel Numarası Nasıl Bulunur? Ada ve parsel bilgilerine erişim kolaylığı bulunmaktadır. Belediye ve tapu kadastro uygulamaları üzerinden erişim sağlanarak adres bilgileriyle ada-parsel numaraları bulunabilmektedir.
e-Devlet üzerinden TAKBİS sistemini kullanabilirsiniz. TAKBİS uygulamasına giriş yapmak için kimlik bilgisi ve şifre gerekmiyor. parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden de ulaşmak mümkün. Anasayfada istenilen il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşılabiliyor.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Burada geçen “1.20” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “1.20” bir arsada emsal oranı (KAKS) %120, yani 1,20'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %120'si kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 1200 m2'yi geçmemelidir.
Ada kavramının tanımlanması için gereken en genel ifade, doğal ya da yapay yollarla dört tarafının sınırlarla çevrilmiş olmasıdır. En basit tanımı ile kadastro adası; yapay ya da doğal etmenlerle etrafı sınırlandırılarak oluşturulan etrafı çevrilmiş olan bölgelere verilen isimdir.
Kadastro parsel sorgulama olarak da adlandırılan parsel sorgulama, taşınmazlara ait bu kimlik bilgilerinin doğruluğunun kontrol ve teyit edilmesi işlemidir. Halk arasında ada parsel sorgulama olarak da kullanılır.
“yüzde 15 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %15, yani 0,15'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %15'i kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 150 m2'yi geçmemelidir.
Bunun için https://e-plan.gov.tr/imar adresine tıklayarak, burada sol tarafta bulunan il, ilçe, mahalle, ada ve parsel numaralarını doldurup sorgulama yapabilirsiniz.
Yenileme / Sayısallaştırma ile parsel numarası değişmiş olabilir. Sayısallaştırma Yönetmeliği ile parsel numarasının değişebileceği gibi, Teknik hata düzeltmesi ilede değişebilir. Özellikle K.K. 22/A Maddesine dayanarak yapılan yenileme çalışmalarında parsel numaraları kesinlikle değişmektedir.
Ancak, taşınmaz gayrimenkule ait olan ada parsel bilgilerinden adres bulunabiliyor. Bunun için Tapu Kadastro Müdürlüğünün https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresini kullanarak sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede analiz, adres, coğrafi bilgiler gibi detaylara erişim sağlayabilirsiniz.
TAKBİS üzerinden tapu parsel sorgulama yapmak için kimlik ve şifre istenmiyor. Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin.
Harita üzerinden istediğiniz yeri seçip taşınmazın adres bilgileri ve ada, parsel numarası ile takibini yapabilirsiniz. Not: Ada parselden adres bulma işlemi de oldukça basittir. Eğer taşınmaz mülkünüz varsa mülke ait tapu bilgilerinde ada, pafta ve parsel numaranız yazmaktadır. Bu numaralardan adresi bulabilirsiniz.
Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşım sağlamanız maalesef imkansız. Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
sorusu en çok merak edilen kadastro sorularının başında gelmektedir. Fakat parsel belli bir dönüm ya da metrekarelik araziyi ifade etmemektedir. 3 m2 arazi de bir parsel olabilir, 10 m2 arazi de bir parseli ifade edebilmektedir. Yani 1 parselin ölçü bazında tam bir karşılığı yoktur.
MEGSİS adı verilen tapu sorgulama sistemi nasıl çalışır? [email protected] adresinden 'Parsel sorgulama' linkini tıklayarak taşınmazın il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgilerini girerek sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sonrasında taşınmazınızın bir de uydu fotoğrafı ekrana geliyor.
Tapu sorgulama için kullanılabilecek bir diğer yöntem de TKGM Parsel Sorgulama uygulamasıdır. Bu uygulamada adres bilgilerinin yanı parsel ve ada bilgilerini girerek tapu detaylarına ulaşmak mümkündür.
Parsel Sorgu sayfası ile ilgili bilgi almak isterseniz ALO 181 çağrı merkezimizi arayabilir, [email protected] adresimize e-posta gönderebilirsiniz. Sayfada yer alan kullanım kılavuzumuz ise aramalarınızda size bilgi verecektir.
paftadan başlayarak saat ibresi yönünde 1, 2, 3, 4 rakamlarıyla isimlendirilir. Öte yandan 1:50 000 ölçekli pafta bu kez yirmi beşe bölünerek 1:10 000 ölçekli paftalar elde edilir. Bu paftaların boyutları 3'x3' olup, sol üst köşeden başlanarak saat ibresi yönünde 01, 02, ... 24, 25 biçiminde numaralandırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri